Víme, kde bere Islámský stát peníze. Nic s tím neděláme, přiznává vysoce postavený muž

Praha - Proti teroristické organizaci Islámský stát je pozemní operace nutná. Otázkou ale zůstává, kdo jí provede. tvrdí to bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby a současně poradce v oblasti bezpečnost Andor Šándor.

"Loňské popravy západních novinářů byly cílené na to, aby nás vyprovokovali k pozemní operaci. Pozemní operace zcela nepochybně nutná je, otázka zůstává, kdo ji bude dělat. Já si opravdu nemyslím, že by tam měl jít západ. To je přesně to, co oni chtějí," varuje.

"Vsadím se, že kdyby tam napochodovala Velká Británie, Spojené státy, Francie a já nevím kdo, že by nárůst džihádistů a různých extremistů byl velký. Potíž je, kdo proti nim bude bojovat," řekl Českému rozhlasu a dodal: "Spojené státy si pořád nejsou schopny vybrat, kdo ze syrské opozice je vlastně tím pravým, kterého by vyzbrojily, a který by nezběhl nebo se neobrátil proti nim."

Další ukázka je podle něj irácká armáda, do které Spojené státy vložily 25 miliard dolarů, a ona není schopná žádných velkých výkonů. "Nevidíme, že by se formovala koalice Saudské Arábie, Jordánska a podobně. Zatím se útoky omezují jen na letecké údery, které samozřejmě jsou dosti účinné. Určitě pomohly pešmergům při znovudobytí Kobani. Ale porazit stát Islámský vojensky bude velmi obtížné," dodává.

Islámský stát je hrozba a tu je potřeba minimalizovat. Expert si ale není jistý, že to může vyřešit jenom vojenská operace. "Nejsem si jistý, že by z hlediska dalšího vývoje bylo dobře, kdyby se na tom podílely západní státy pozemními jednotkami," podotkl.

Šándor se domnívá, že Islámský stát je zcela nepochybně financován z prodeje ropy. "Někam ji auty vozí, máme satelity, asi to vidíme, ale nic s tím neděláme. Někdo tu ropu kupuje, zase to vidíme přes ty satelity a nic s tím neděláme," posteskl si. "

"Dováží si potraviny, zase to dělá auty, my to vidíme a zase s tím nic neděláme. A vlastně umožňujeme i Islámskému státu žít. Na území Islámského státu je elektrárna, jejíž zaměstnanci jsou placení z Bagdádu tak, že přinesou peníze na nějakou tu pomyslnou čáru, kde se potkají se zástupci Islámského státu, ti ty peníze převezmou, část si vezmou a zbytek dají pracovníkům elektrárny," dodal.

Celá situace je podle něj velmi složitá. "Pohybujeme se v arabském světě, kde platí ve vztazích mezi lidmi úplně jiný modus operandi. Já nevěřím tomu, že všechny památky Islámský stát zničí. Co jde prodat, to prodají. Mají z toho hodně peněz. To je zcela nepochybné," řekl Rozhlasu a dodal: "Co se nedá prodat, to odpálí. Oni fungují částečně jako čečenský zločinecký chalífát. To s nějakým náboženstvím až tak úplně nemá co do činění. Ukradnou, co ukrást mohou. Vždyť z bank v Mosulu dostali spoustu peněz. Mosul je dvoumilionové město, zcela nepochybně tam peníze byly a nejenom tam."

Související

Prezidenta Miloše Zemana loni napadla u voleb polonahá aktivistka.

Měli by mít politici ochranku povinně? Ptali jsme se experta

Česká republika je šestou nejbezpečnější zemí světa, útoky na politiky se zde objevují zřídkakdy. I proto chce poslanec Petr Dolínek (ČSSD) některé z nich připravit o ochranku. Z našetřených peněz by rád pořídil nové vybavení pro policii. Ta však spadá pod resort vnitra vedený Janem Hamáčkem, který už dříve jeho návrh odmítl.

Více souvisejících

Andor Šándor (bezpečnostní specialista) Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy