Nehorázná pitomost v rozporu s civilizací, nahrálo by to islamistům. Co se děje?

Praha – Obyvatelé Švýcarska o víkendu řekli poměrně jasné ne zavedení garantovaného státního příjmu, ve výši 2500 franků, tedy asi 61 tisíc korun. Výměnou za to by ale stát zrušil všechny dávky, úlevy a příspěvky. A podle někdejšího europoslance Libora Roučka nebo zástupce Alternativy pro Česko a sociologa Petra Hampa je to jen dobře.

„Švýcaři v referendu zamítli jasnou většinou 80% návrh na státem garantovaný příjem pro všechny občany (v přepočtu 61 tisíc Kč měsíčně), bez ohledu zda pracují či nikoli. Je to tak správně. Brát peníze za nic je nemorální a v rozporu s veškerou dosavadní lidskou civilizací," myslí si někdejší europoslanec a sociální demokrat.

Psali jsme:
Švýcaři v referendu odmítli stálý příjem 61 tisíc každému bez práce. Revize azylu naopak prošla
 

„Člověk by měl být tvor svobodný, vybavený určitými právy a povinnostmi, a zodpovědný za svůj život. Pokud mu to zdraví, věk či nezaměstnanost nedovolí, západní sociální stát poskytuje řadu nejrůznějších sociálních dávek na jeho podporu," dodává.

Podobně to vidí také sociolog a člen přípravného výboru Alternativy pro Česko Hampl. „Minulý týden jsme tu diskutovali o tom, zda je masa moudřejší než elita a hned máme praktický výsledek. Zatímco experti už delší dobu diskutují o nehorázné pitomosti zvané nepodmíněný základní příjem, švýcarský lid ji v podstatně jednomyslně zarazil," píše na sociálních sítích Hampl.

A proč je podle něj nepodmíněný základní příjem tak „nehorázná pitomost"? „I kdybychom věřili, že v důsledku vědeckotechnického pokroku pro některé lidi nebude práce (osobně si to nemyslím), nechat je sedět doma by bylo to nejhorší, co bychom jim mohli udělat. Znovu a znovu se potvrzuje, že většina lidí v produktivním věku potřebuje chodit do práce. Jinak ztrácí životní návyky, rozpadají se jim vztahy, dostávají se do problémů s alkoholem a spousta z nich nakonec skončí v kriminále (a to neřeším možnost, že narazí na verbovače džihádu)," varuje před následky takového opatření.

I proto by v krajním případě navrhoval jiné řešení. „Než ty lidi zničit nepodmíněným základním příjmem, to už by dávalo větší smysl vytváření umělých pracovních míst. Ale to je v situaci, kdy firmám chybí tisíce zaměstnanců, čistě teoretický problém," dodal jasně Hampl.

Související

Více souvisejících

Libor Rouček Petr Hampl Švýcarsko

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 7 hodinami

před 7 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Na Příbramsku havaroval autobus s dětmi. Cestující utrpěli lehká zranění

Nehoda autobusu s dětmi se ve čtvrtek dopoledne stala u Dublovic na Příbramsku. Vozidlo skončilo v příkopu u silnice, osm lidí utrpělo lehká zranění. Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy