Poutníci si připomenuli svatého Václava při poutní mši. Zúčastnil se jí i Zeman, Klaus či Kalousek

Brandýs n.L.-St. Boleslav - Tradiční poutní mše ve Staré Boleslavi se letos poprvé zúčastnil také prezident Miloš Zeman. Mši sloužil brněnský biskup Vojtěch Cikrle, slavnostním kazatelem byl kardinál Joachim Meisner, držitel nejvyššího státního vyznamenání Řádu bílého lva.

Svatý Václav je jedním z učitelů Evropské civilizace. Křesťanské hodnoty jsou pro Evropu a pro svět tou nejlepší variantou. I tato slova zazněla dnes z úst kazatelů při tradiční poutní mši, která se konala na zaplněném Mariánském náměstí nedaleko kostela, kde byl patron české země před 1081 lety zavražděn.

Svátek sv. Václava. Pan prezident poprvé v tomto funkčním období zavítal do St. Boleslavi na slavnostní bohoslužbu. pic.twitter.com/KMMYhDt5X5

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 28. září 2016

Letošní svatováclavská pouť se koná v roce 700. výročí narození krále a císaře Karla IV. Vztah Otce vlasti ke svatému Václavu připomenula přítomnost korunovačního meče. Po skončení bohoslužby byla v kryptě sv. Kosmy a Damiána v bazilice sv. Václava vystavena lebka sv. Václava, kterou střežili duchovní a členové Hradní stráže.

Spolu se Zemanem na mši přijeli také jeho předchůdce Václav Klaus, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Mezi přímluvami při mši zazněly i prosby za to, aby všichni představitelé státu a církve dokázali vzájemně spolupracovat.

Související

Socha svatého Václava na Václavském náměstí.

Svatováclavské tradice. Jaké zvyky se pojily s 28. zářím?

Svátek svatého Václava připadající na 28. září býval pro naše předky významným dnem. Nevnímali ho ani tak jako den české státnosti, jako je tomu dnes, ale spíše coby důležitý mezník v hospodářském roce a pojili ho s duchovním rozjímáním nebo posvícením. Svatováclavskou husu ostatně známe i dnes. 
Myslbekova jezdecká socha sv. Václava na Václavském náměstí v Praze. Komentář

KOMENTÁŘ Tomáše Zdechovského: Svatý Václav se projevil jako schopný politik a zachránce národa. Jeho odkaz je aktuální i dnes

Svatý Václav, jehož výročí si dnes připomínáme jako Den české státnosti, má v našich dějinách mimořádné místo. Jeho význam pro českou společnost je hned dvojí. Jednak se stal hlavním patronem českého národa a do dějin se zapsal i jako člověk, který stál u samých počátků české státnosti. Ačkoli se jedná o významnou osobnost, panovníkův život je obestřený řadou záhad. Do současnosti nejsou úplně objasněné okolnosti jeho zavraždění, za kterým má stát bratr Boleslav. Otazníky také panují nad tím, zda k hrůznému činu ve Staré Boleslavi došlo 28. září v roce 935 anebo už v roce 929. K jeho odkazu, který je po tisících letech aktuální i dnes, se Češi obrací pokaždé, když je jim nejhůře. Svatý Václav se projevil jako velmi schopný politický vůdce, státník a zachránce národa.

Více souvisejících

svatý václav Miloš Zeman

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy