Nejsem sluníčkář, ale Evropa ustupuje, říká herec Kaiser. Migrace je nebezpečná, a Trump?

ROZHOVOR - Snímek o prvorepublikovém vyslanci v Londýně a pozdějším ministru zahraničí Janu Masarykovi se do kin dostane až v březnu příštího roku, ale EuroZprávy.cz měly možnost vyzpovídat představitele prezidenta Edvarda Beneše už nyní.

Herec Oldřich Kaiser je divákům znám spíš jako postava humorná, ale rozhodně ho nelze zařazovat do této škatulky. Stačí si připomenout filmy Habermannův mlýn, Vendeta nebo Rudý kapitán. Ve filmu v bývalé federální koprodukci česko-slovenské ztělesnil prezidenta Edvarda Beneše. Dokonce na toto téma na tiskové konferenci zavtipkoval: "Původně oslovili Eddie Murphyho, ale ten kupodivu odmítl. Tak jsem to vzal já."

EuroZprávy.cz měly možnost mu při této příležitosti položit několik otázek, které se netýkaly pouze filmu jako takového.

Jak jste přijal nabídku zahrát si prezdenta Evarda Beneše?

Oldřich Kaiser: Nejdřív jsem si chtěl promluvit s panem režisérem, zda si je je jist, že bych to měl být zrovna já. Když mě o tom přesvědčil, pak jsem samozřejmě rád přijal, protože prezidenta si člověk jen tak nenahraje. Vozili mě autem, klaněli se mi, fanfáry, salutovalo se, výborný pocit. Možná, že někdy budu kandidovat. Navíc s mou pověstí hrát prezidenta, to je přeci báječné.

Podle vás každý určitou postavu, tedy i prezidenta, vnímá jinak. Inspiroval jste se třeba ve filmech Dny zrady nebo Sokolovo, kde ho ztvárnil pan Jiří Pleskot?

OK: Pochopitelně jsem před lety Dny zrady viděl a pamatuji si dobře i pana Pleskota. A je pravda, že mi jeho předvedení Beneše někde uvízlo, znal jsem ho i z Vinohradského divadla. Ale bylo potřeba na "jeho" Beneše zapomenout a udělat to, jak jsem to viděl já.

Určitě jste také shlédl nějaké dobové dokumenty...

OK: Díval jsem se do archivu, ale z toho člověk tolik nepozná. Spíš jsem dbal na úspornost gest, on se vlastně ani moc nesmál, na rozdíl právě od Jana Masaryka. Pořád si držel určitý odstup a hlídal se, za jakýchkoli osobností.

Film se týká politiky a ožehavého období, rádi bychom tedy znali váš názor na současnou migrantskou krizi.

OK: Rozhodně nejsem žádný sluníčkář. Vnímám to jako velikou hrozbu. Nabízí se to samo a nabízí se i paralela s rokem 1938 a 1939, ona tu prostě je. Tehdy taky všichni ustupovali a jak to dopadlo. Evropa teď taky ustupuje. Myslím, že to je něco podobného a řekl bych, že je tady zaděláno. A řešení, nacházíme se v situaci deset minut po dvanácté. 

Oldřich Kaiser s tvůrci chystaného filmu Masaryk (zdroj: R. Pavelka, EuroZprávy.cz)

Domnívám se, že by především měly být jiné zákony. Je vidět, že někteří politici se přád drží zákonů, které už dnes neplatí, nebo spíš nefungují, to je správně. Jako je jiná doba, tak i zákony by měly být jiné, a ne se jich pořád držet. Už jsem si zahrál prezidenta, tak to třeba zkusím (úsměv). 

Jako Čech byste nemohl zasáhnout do současným prezidentských voleb v USA, ale přesto - pokud byste měl tu možnost, kdo by byl váš kandidát?

OK: Volil bych Donalda Trumpa. Budete se určitě ptát proč, řekl bych to takhle, svět si je už dlouho docela jistý a "spokojený". Volbou Trumpa by musel alesoň zpozornět. Myslím, že právě tohle potřebuje.

Děkujeme za rozhovor.

Související

film Poslední závod

RECENZE: Poslední závod aneb krásně nasnímaný boj o život Hanče a Vrbaty

Výpravné historické drama z počátků lyžařského sportu v Krkonoších vypráví nejen o nacionalistické řevnivosti Čechů a Němců, ale také o síle přátelství a zarputilosti Bohumila Hanče. Samotný závod se po prvním kole mění ze sportovního klání na boj o přežití. Ukazuje se tak, že i české hory umí zahýbat s lidskými osudy.
Oldřich Kaiser

Oldřich Kaiser měl infarkt. Je v nemocnici

Slavný český herec Oldřich Kaiser měl infarkt. V současnosti leží na jednotce intenzivní péče. Divadlo Kalich proto přesouvá plánovaná červencová vystoupení až na začátek září.

Více souvisejících

Oldřich Kaiser migrace USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 26 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy