RECENZE: Poslední závod aneb krásně nasnímaný boj o život Hanče a Vrbaty

Výpravné historické drama z počátků lyžařského sportu v Krkonoších vypráví nejen o nacionalistické řevnivosti Čechů a Němců, ale také o síle přátelství a zarputilosti Bohumila Hanče. Samotný závod se po prvním kole mění ze sportovního klání na boj o přežití. Ukazuje se tak, že i české hory umí zahýbat s lidskými osudy.

Příběh Bohumila Hanče (Kryštof Hádek), nejlepšího českého lyžaře Rakousko-uherské monarchie, zná kde kdo. Ale jak se přesně odehrál, proč zemřel také Hančům nejlepší kamarád Václav Vrbata (Vladimír Pokorný) či jakou roli v příběhu sehrál pozapomenutý pražský Němec a všestranný sportovec Emerich Rath (Marek Adamczyk), a tom už se tolik nemluví. To se rozhodl změnit snímek Tomáše Hodana, který se pokouší poodhalit pozapomenuté události závodu z března roku 1913.

První třetina snímku se věnuje řevnivosti mezi Čechy a Němci, ukazuje Hanče jako výborného lyžaře a zároveň ukazuje kamarádskou povahu závodů. Dále okrývá přátelství, které vzniká mezi lidmi, kteří se potkávají pouze v zimě na svazích hor, a které dokáže překonávat roky i vzdálenost.

Druhá třetina se pak zaobírá Hančovým soukromým životem a jeho útrapami. Hodně se rozebírá slib skončit s lyžařskými závody, jenž dal Hanč své ženě (Judit Bárdos), který se nakonec rozhodne porušit, což se mu nakonec stane osudným. Ale dostane se i na těžkosti života v podhůří Krkonoš.

Třetí dějství se již věnuje samotnému závodu, prvnímu, v němž se přímo utkají Češi proti Němcům, což se do té doby z důvodu vzájemné řevnivosti nedařilo domluvit. Oproti předchozím závodům, tento závod postrádá kamarádského ducha a jde veskrze o snahu vyhrát za každou cenu. Po prvním kole závodu se však dramaticky změnilo počasí a ze závodu o vítězství se stal závod o přežití. Jednotliví závodníci postupně vzdávali, až na trati zůstal samotný Hanč.

Sice padlo rozhodnutí o ukončení závodu a traťoví komisaři měli za úkol zastavit Hanče na další kontrole, ale Hanč ve vypětí sil nepochopil signál z dáli mávajícího komisaře, a pokračoval v závodě dál, což se mu stal nakonec osudným.

Co se týče závěrečného boje o přežití, zřejmě by z něj šlo vytěžit o něco více a dalo by se mu věnovat o trochu více času. Ale i přes určitou zkratkovitost dokáže vyvolat napětí, které nakonec vygraduje v hořký konec. Ten je navíc tuplován zjištěním, že Vrbata zůstal také na hřebeni, kde ho potkal stejný konec jako Hanče.

Poslední závod se víceméně rovnoměrně věnuje Hančovi a Rathovi, jehož roli v příběhu se snaží ukázat širší veřejnosti, protože na ni bývá často zapomínáno. To sice trochu upozaďuje příběh Vrbaty a jeho přátelství s Hančem, ale trochu jiný pohled na dané události rozhodně není na škodu. Ostatně, samotný příběh je vyprávěn do jisté míry z Rathovy perspektivy, neboť jej zastihujeme jako přiděleného topiče na jedné z krkonošských chat za socialismu. Postavu starého Ratha si zahrál Oldřich Kaiser.

Jednotlivé postavy jsou napsány velmi realisticky a uvěřitelně a celkovému vyznění pomáhají také dobré herecké výkony. Zejména mrazivé podmínky na svazích Krkonoš se značí v tvářích herců, kteří často ani nemuseli hrát, že je jim pekelná zima.

Pozastavit se musíme také na práci s vyprávěním a logikou, která ve snímku funguje velmi dobře. Na české poměry je kladen až neskutečný důraz na to, aby divák měl ve správnou chvíli ty správné informace, které jsou často sděleny jen tak mezi řečí nebo letmým obrazem.

Vizuální stránka je rovněž vysoko nad úrovní běžné české produkce a společně s nádhernými kulisami a kostýmy si snímek nezadá se širší evropskou konkurencí. Záběry na projíždějící lyžaře v laterálním plénu nejsou ničím převratným, ale dávají náležitě vyniknou krajině a když se zkazí počasí, přechází kamera v jinou perspektivu, jež napomáhá evokovat nejistotu a zmatení i v očích diváka.

Snad ještě závěrem by bylo záhodno zmínit, že ač si často stěžujeme na natahovanou stopáž, tak Poslední závod by mohl být alespoň o patnáct minut delší, protože naznačuje mnoho otázek a problémů, na něž nenabízí žádnou odpověď či rozvedení. Tyto tak slouží pouze jako ilustrace doby či podtržení nějakého charakteru či okamžiku, což je trochu škoda, protože jsou zajímavé i samy o sobě. Zejména pak osobní rovina Hanče a vztah s Vrbatou a Rathem mohl být více prokreslen, protože v závěru tak snímku schází větší údernost celé tragédie.

Celkově se jedná o velmi nadstandardní snímek české provenience, který má kvality i ambice zaujmou širší evropské publikum. Bohužel jak je již dobrým zvykem české kinematografie, když se u nás natočí kvalitní snímek evropského formátu, jedná se v naprosté většině případů a historické drama, které svými postavami nemá zásadnější přesah do povědomí evropského publika. Nicméně, to neubírá nic na kvalitách Posledního závodu, který byste měli rozhodně navštívit v kinech, protože výsledný zážitek je silnější než v případě chváleného Zátopka.

Celkové hodnocení: 80 %

Poslední závod (2022)

Hrají: Kryštof Hádek, Judit Bárdos, Marek Adamczyk, Oldřich Kaiser, Vladimír Pokorný, Vladimír Javorský, Jan Hájek, Jaroslav Plesl, Jan Nedbal, Cyril Dobrý, Jan Hofman, Gabriela Pyšná, Zbyšek Humpolec, Simon Kirschner

Režie: Tomáš Hodan

Scénář: Tomáš Hodan

Kamera: Jan Baset Střítežský

Hudba: Jakub Kudláč

Česko / 102 min / drama, životopisný, sportovní

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze filmy Kina české filmy Bontonfilm Kryštof Hádek Judit Bárdos (herečka) Marek Adamczyk (herec) film Poslední závod Tomáš Hodan (režisér) Krkonoše Jizerská 50 drama sport historický Oldřich Kaiser Jan Hájek Jaroslav Plesl (herec) Jan Hofman

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 7 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy