Zdevastované a vybydlené byty, nepřijatelná chování. Křeček promluvil o vyloučených lokalitách a jejich obyvatelích

Praha – Advokát a zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zaměřil na téma boje s chudobou a politickou korektností. Podle svých slov se zájmem sleduje četné diskuse i veřejná vystoupení kolem mnohaletých příprav zákona o sociálním bydlení. Zdá se však, že zde nikdy nebyla položena a natož zodpovězena základní otázka, která determinuje všechny tyto diskuse, ale na kterou nikdo nehledá odpověď, uvádí Křeček v textu, který vyšel také v deníku Právo.

Právě zodpovězení této otázky by podle něj problém učinilo přehlednějším a vysvětlilo by příčiny současné havárie vládou připravovaného zákona. „Ta otázka zní: proč lidé, kteří mají k dispozici (že od státu jako sociální dávky není v této chvíli rozhodné) na bydlení podstatně vyšší částky, než normální občan (platby na bydlení v ubytovnách přesahovaly často výši tržního nájmu), si nepronajmou zcela běžný byt, ať již od soukromého majitele nebo od obce, byt, kterých je nabízeno dostatek, a musí bydlet ve vyloučených lokalitách?“ nechápe advokát.

Pronajímateli - obci nebo soukromníkovi – je podle něj přece v podstatě jedno jaký je sociální status nájemce, který se u něj uchází o bydlení. „Stačí, že budoucí nájemce nebude ničit byt a bude řádně platit nájemné. Proč by majitel bytu nebo domu nedal do nájmu byt tomu, kdo disponuje (díky sociálním dávkám) vyšší částkou na nájemné, než ostatní nájemci v domě, když navíc platby nájmu garantuje stát?“ táže se Křeček.

Psali jsme: Zákon o sociálním bydlení bude paskvil? Na Marksovou se valí další kritika  

Problémem podle něj totiž není chudoba. „Kdepak! Je to totiž všechno jinak, jenom se to některým nechce vyslovit: sociálně vyloučené lokality, kterých stále přibývá, neexistují proto, že by lidé, kteří zde bydlí, byli jen chudí, ale proto, že v naprosté většině tito lidé dříve bydleli v bytech, které devastovali a vybydleli, nebo nebyli schopni se přizpůsobit běžnému životu ostatních obyvatel, pokud jde o veřejný pořádek a respekt k požadavkům na klidné bydlení sousedů. A proto se museli vystěhovat. Chudí lidé (důchodci, samoživitelky) bydlí v nejrůznějších částech našich měst a obcí, aniž by se jednalo o lokality „vyloučené“. Tvrzení, že do vyloučených lokalit a ubytoven se stěhují lidé, kteří již nemohou platit nájemné v normálních bytech je nesmysl,“ myslí si zástupce ombudsmanky. Připomíná také, že stejné sociální dávky a příspěvky na bydlení, které, při splnění stanovených podmínek dostávají lidé bydlící ve vyloučených lokalitách, dostávají i lidé bydlící v normálních bytech. 

Otázkou pak podle něj je, zda je vůbec možné hovořit o obchodování s chudobou. „Když pro pronajímatele je – díky zmíněným příspěvkům na bydlení - k dispozici několikanásobně vyšší částka na nájem, než kterou platí např. běžní sociálně nevyloučení důchodci v normálních bytech? S čím tedy vlastně oni „obchodníci“ obchodují? Obchodují se skutečností, že lidem, kteří devastují byty a chovají se nepřijatelně, žádný příčetný pronajímatel normální byt z dobrých důvodů nepronajme. Aniž by měl v úmyslu kohokoliv diskriminovat. Právě tato skutečnost byla důvodem pro nesouhlas obcí (o soukromých vlastnících bytů nemluvě) s návrhem předloženého zákona o sociálním bydlení, neboť ten jim ukládal povinnost poskytovat byty i těm, kterým byl předchozí nájem bytu zrušen pro hrubé porušování nájemní smlouvy. Pokud totiž neodstraníme příčiny, které vedly k tomu, že se tito lidé museli přestěhovat do „vyloučených lokalit“, pak tyto lokality budou existovat dále, bez ohledu na existenci zákona o sociálním bydlení,“ varuje.

Psali jsme: Nový návrh: Do sociálního bydlení se zapojí i úřady práce. Zákon přehledně  

Zároveň však uvádí, že i tito lidé musí nějak bydlet. „A pokud jim nezbytné a přiměřené bydlení nezajišťuje stát nebo nekomerčně někdo jiný, najdou se vždy oni „obchodníci“, kteří skupují byty a obratem za vysoké částky pronajímají nikoliv „sociálně slabým“, jak se veřejnost domnívá (kdo je schopen platit za dvojpokojový byt patnáct tisíc, není, pokud jde o náklady na bydlení, sociálně slabý, bez ohledu na to, že mu tyto peníze poskytuje stát), ale těm, kterým pro jejich chování nikdo jiný byt nepronajme. Devastace bytů a domů pak dále pokračuje, „vyloučenými lokalitami“ se stávají další a další části našich měst,“ vysvětluje Křeček.

I proto podle něj ministryně práce Michaela Marksová opakovaně poukazuje na to, že problém sociálního bydlení není jen o bezdomovcích, ale i o matkách samoživitelkách a seniorech. „Jen si nejsem zcela jist, zda při přípravách zákona o sociálním bydlení byl vůbec pochopen rozdíl mezi seniorem, kterému po celoživotní práci byl vyměřen důchod, ze kterého nemůže zaplatit nájemné v přiměřeném bytě a občanem, který „bydlel“ v domě, který je nyní na náklad obce nebo státu jako vybydlený bourán a který bude žádat o další, tentokráte již sociální byt podle nového zákona. Obávám se, že nejen tvůrce zákona, ale i četné aktivisty domáhající se jeho rychlého přijetí nenapadlo, že tyto dvě skupiny občanů, které pro své další bydlení potřebují pomoc od státu, nebude asi možné vyřešit v jednom zákoně. Jedni potřebují od státu peníze na zaplacení nákladů na bydlení v bytech, ve kterých již dlouho bydlí, a tedy žádné sociální byty nepotřebují, a naopak: druzí potřebují bydlení a nikoliv peníze, které dnes odevzdávají „obchodníkům“ nikoliv s chudobou, ale s neschopností státu pochopit (a přiznat) o jaký problém se ve skutečnosti jedná,“ dodává Křeček.

Související

Stanislav Křeček

Policisté mohli podle Křečka situaci na Babišově mítinku řešit profesionálněji

Policisté při zákroku proti školákovi v Borovanech na Českobudějovicku na loňském mítinku předsedy hnutí ANO Andreje Babiše mohli situaci řešit profesionálněji, míní ombudsman Stanislav Křeček. Navíc shledal pochybení policistů při výzvách k prokázání totožnosti. Vyplývá to ze zprávy z šetření veřejného ochránce práv ve věci, zveřejněné na jeho webu.

Více souvisejících

Stanislav Křeček Sociální bydlení sociálně vyloučení

Aktuálně se děje

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy