Zpřísnění migračních zákonů nebo spojení se Západem? Putin má po útoku několik možností

Praha – Včerejší teroristický útok v Petrohradu, který má podle posledních informací na svědomí čtrnáct mrtvých, vzbudil také otázky možné ruské odpovědi. Ve včerejším diskuzním pořadu ČT Události, komentáře se právě toto téma řešilo. Probírala se i údajná role ruských tajných služeb (FSB).

Pondělní teroristický útok v petrohradském metru vzbudil ihned otázky, kdo útočil. Podle nejčerstvějších informací kyrgyzské zpravodajské služby je útočníkem 23letý Kyrgyz s vazbami na radikální islamisty. Ve včerejším pořadu Události, komentáře však hosté zmínily hned několik variant, kdo mohl být útočníkem.

Bezpečnostní expert a bývalý velvyslanec ČR v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta zmínil čtyři hlavní možnosti, kdo mohl nálož odpálit. Kromě islamistů z oblasti Kavkazu zmínil také ukrajinské nacionalisty, „osamělé vlky“ a ruské tajné služby. Publicistka Petruška Šustrová zpochybnila možnou roli teroristů z oblasti Kavkazu. „Vše se na ně svede a pak se to nevyšetří. Mohl to být i někdo z ruských tajných služeb, kdo stojí o přísnější kontrolu v rámci režimu,“ uvedla.

Řešila se i otázka možných dopadů útoku. Jako vážné ohrožení Ruska vnímá Bašta problematiku migrace ze středoasijských zemí, zejména Tádžikistánu. Podle něj může prezident Putin po útoku zpřísnit migrační zákony a zpřísnit kontrolu migračních proudů ze Středí Asie. Možný je prý i další zásah v Sýrii. Dle jeho slov ruské obyvatelstvo i vedení vnímá ruské angažmá v Sýrii jako akt sebeobrany před džihádisty.

Šustrová vnímá jako rizikovou již samotnou délku ruských hranic, které je těžké zcela uhlídat. A Rusko má prý řadu nepřátel, kteří používají teror jako svůj nástroj. Jako nejpravděpodobnější reakci Putina předpokládá nějakou výzvu západním zemím k utvoření širší aliance za účelem protiteroristického boje.

Hostem pořadu byla i konzulka ČR v Petrohradě Jana Cimbolincová, která popsala atmosféru v Petrohradě. Lidé prý začínají být ostražití a často hlásí policii nálezy podezřelých předmětů. „Cestující by se měli obrnit trpělivostí, ale určitě bych je od cestování do Petrohradu neodrazovala“, uzavřela.

Související

Akbardžon Džalilov, pravděpodobný terorista z Petrohradu

Atentátníci na metro v Petrohradu potrestáni. Vojenskou soud se s nimi nemazlil

Vojenský soud v Petrohradu dnes odsoudil k trestům sahajícím od 19 let vězení až po doživotí 11 lidí, které shledal vinnými z organizace atentátu v petrohradském metru v dubnu 2017. Při něm ve druhém největším ruském městě zahynulo kromě útočníka 15 lidí a sedm desítek lidí utrpělo zranění. O rozsudku informovala agentura TASS.

Více souvisejících

teroristický útok v petrohradském metru (3.4.2017) Rusko Vladimír Putin Události komentáře Petruška Šustrová Jaroslav Bašta FSB (ruská kontrarozvědka)

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 10 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nejde o špatná jablka, ale prohnilý strom Hamásu. Izrael se bouří proti zprávě o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy