Jubilejní ročník festivalu Ignis Brunensis navštívilo přes milion lidí

Brno – Jubilejní dvacátý ročník mezinárodního festivalu ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS včera zakončila závěrečná show s ohňostrojným „přípitkem“ nad hradem Špilberk. Všech sedm ohňostrojů letošního ročníku vidělo přes milion návštěvníků a další desetitisíce lidí vyrazily na festivalové akce doprovodného programu.

Včera byl závěrečným ohňostrojem na hradě Špilberk zakončen jubilejní dvacátý ročník mezinárodního soutěžního festivalu ohňostrojů STAROBRNO IGNIS BRUNENSIS. Pět soutěžních ohňostrojů na Brněnské přehradě a dva nesoutěžní nad hradem Špilberk navštívilo celkem 1 030 000 diváků.

Týmy ze Španělska, Číny, Švýcarska, Německa, Rakouska a Česka připravily představení, která dohromady trvala 113 minut a 43 sekund. Vítězem hlavní ceny letošního ročníku se stal tým Pirotecnia Ricardo Caballer ze španělské Valencie. Kromě ohňostrojů festival letos opět nabídl bohatý doprovodný program, na který vyrazily další desetitisíce návštěvníků.

Festival Ignis Brunensis spatřil světlo světa poprvé v roce 1998 a za dvacet let své existence hostil 109 oficiálních ohňostrojných show. Ve dvaceti ročnících se festivalu zúčastnilo 45 týmů z 21 zemí a čtyř světadílů (Evropa, Asie, Afrika a Austrálie). Mezi mimoevropskými účastníky byli Čína, Japonsko, Austrálie a Jižní Afrika.

Od roku 2003 soutěž pětkrát vyhrál tým z Portugalska, dvakrát ze Španělska a dvakrát z Česka. Mezi další vítězné země, které dosud získaly hlavní cenu jednou, patří Austrálie, Francie, Itálie, Slovensko, Švýcarsko a Řecko. Za historicky nejúspěšnější týmy můžeme považovat Flash Barrandov SFX Česko, který dvakrát zvítězil v mezinárodní soutěži a třikrát v národní, a tým Macedo´s Pirotecnia Portugalsko, který má na kontě čtyři mezinárodní vítězství.

Průměrná návštěvnost festivalu, počítáme-li pouze soutěžní ohňostroje, čítá 148 tisíc lidí. Nejvyšší návštěvnost organizátoři zaznamenali v loňském roce při ohňostroji ze Španělska, který vidělo 210 tisíc lidí.

První ročník v roce 1998 trval pouze tři dny a soutěžily v něm tři české týmy na Kraví hoře s finálovým ohňostrojem odpáleným ze tří míst – Kraví hora, Špilberk a Červený kopec. V roce 2002 se hlavní soutěž přesunula na Brněnskou přehradu a změnila se z národní na mezinárodní. Letošní dvacátý ročník byl již měsíční akcí se světovou účastní ohňostrojů ze šesti zemí.

Mezi ohňostrojné lokality za dvacetiletou historii festivalu se zařadila Kraví hora (v počátcích a výročních ročnících), hrad Špilberk (každoročně), Brněnská přehrada (od 2001), Denisovy sady, Výstaviště, Sportovní areál Hněvkovského, Olympia Brno, Masarykův okruh, pivovar Starobrno, zahrada Augustiniánského opatství a Červený kopec.

Aktuálně probíhá ještě hlasování o vítězi divácké ceny letošního ročníku. Hlasovat můžete do středy 28. června 2017 do půlnoci. Výsledky bosou zveřejněny následující den, tedy ve čtvrtek 29. června. Zapojit se můžete také do fotosoutěže Olympia Brno otevřené pro amatéry i profesionály, kam můžete zaslat snímky ohňostrojů a festivalového dění. Uzávěrka pro dodání fotografií je na konci srpna. Až do 13. července také běží na Biskupském dvoře Moravského zemského muzea v Brně na Zelném trhu série open-air představení Městského divadla Brno.  

Přestože dvacátý ročník právě skončil, fanoušci se již mohou začít těšit na příští rok. Jednadvacátý ročník se totiž uskuteční od 26. května do 24. června 2018 se zahajovacím ohňostrojem 26. května na brněnském výstavišti. Festivalem se budou prolínat oslavy sta let Československa a devadesáté výroční světoznámého brněnského výstaviště.

Související

Arnaud Fouriau, Pok Lux Factory z dnešního vyhlášení Ignis Brunensis Winner of Winners na brněnské Nové radnici (22. června 2023, Brno).

Vítězem Ignis Brunensis 2023 jsou Francouzi s Ohnivým polibkem vodě

Vítězové třech předchozích ročníků se střetli v letošním mezinárodním ohňostrojovém klání Ignis Brunensis ve snaze získat titul Vítěze vítězů. Porota udělovala celkem tři ocenění: za nejlepší výběr hudby, nejlepší scénografii a hlavní cenu 26. ročníku soutěže.
Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický Prohlédněte si galerii

Ignis Brunensis 2023: Norský ohňostroj byl velkolepý i dramatický

Společnost North Star Fireworks z Norska, vedená Andreasem Helle, představila v Brně ohromující představení nazvané Severský Noir. Tato show je inspirována detektivními romány, nejen od Jo Nesbøho, a kombinuje je s norskými interprety elektronické hudby.

Více souvisejících

ignis brunensis Ohňostroje statistika Brněnská přehrada Brno

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy