Jágr na Čapím hnízdě rozhádal komentátory: Babiš hokejistu využívá, míní Kmenta

Praha - Fotografie Jaromíra Jágra se svou partnerkou Veronikou Kopřivovou z farmy Andreje Babiše (ANO) Čapí hnízdo rozdělila Čechy na dva tábory. Jedni slavného hokejistu kritizují, že se propůjčil k propagaci Babiše, druzí namítají, že je svobodný člověk a může si jezdit kam chce.

Představitelem prvního tábora je mimo jiné komentátor Jaroslav Kmenta, který si myslí, že Babiš slavného hokejistu využívá ke své propagaci. 

"Babiš Jágra využívá a zneužívá. A Jágr se tomu – bohužel - poddává. Což samozřejmě respektuji, protože je to jeho svobodné rozhodnutí. Ale on (stejně jako sportovní komentátoři, nebo jeho skalní fanoušci) by mohli respektovat kritiku a fakt, že řada dalších lidí může mít na jeho chování mimo led jiný názor," reagoval mimo jiné na komentář sportovního komentátora Roberta Sáry ze serveru iDnes. 

Sára je představitelem druhého názorového tábora, jež tvrdí, že Jágr je jako jakýkoliv další český občan svobodným člověkem, a může si dělat, co chce a jezdit, kam chce. 

"Je pořád svobodným člověkem, který se – stejně jako my ostatní, kteří nemají v kolonce zaměstnání politik – nemusí zpovídat z toho, ke komu chodí na kafe. Je svobodným člověkem, a tak si může u Babiše hladit lemury, a když na to přijde a mysl tomu uvěří, tak i tajtrlíkovat na volebních mítincích hnutí," píše Sára. 

Jágr už v minulosti působil v reklamním spotu Andreje Babiše, ve kterém propagoval jeho vodňanská kuřata. S partnerkou Kopřivovou měl nyní k dispozici prostory Čapího hnízda a zřejmě i luxusní apartmán, kde za strávenou noc zaplatíte až 8 tisíc. Pár měl navštívit také místní zoologickou, kde chovají například i lemury. Jágrovu aktivitu na sociální síti ostře odsoudil další sportovec cyklista Leopold König. 

Komentátor Sára v souvislosti s kritikou na adresu hokejisty poukazuje na vytrácení respektu ze společnosti. "Jágrova „kauza“ ukázala víc – že se ze společnosti vytrácí respekt. Čtvrtstoletí po listopadové revoluci se navzájem víc a víc kádrujeme. Země se polarizuje, a tak se dělíme na sluníčkáře, kteří by chtěli nejraději na hranicích stát s chlebem a solí, a ty, kteří by kvůli migrantům vyhlásili mobilizaci. Dělíme se na babišovce a na ty, kteří šéfovi hnutí ANO neřeknou jinak než Bureš. Na milovníky prezidentových bonmotů a na ty, kteří teď Hrad považují za obyčejnou palušu v noblesních kulisách...," domnívá se. 

"Je úplně jedno, kdo na Čapí hnízdo přijede a políbí prsten kmotrovi. I kdyby tam svobodně přijel třeba svatý Petr, nebo Matka Tereza. Vždy si zaslouží kritiku. Pokud je to stále k nepochopení, tak ještě jiný, třeba český příklad. I kdyby na farmu přijel Karel Schwarzenberg, nebo zesnulý Václav Havel, slyšeli by ode mne to samé, co Jágr. Tedy přibližně toto: „Děláte blbost. Chováte se amorálně. Jen pomáháte Babišovi žehlit problém, který si sám způsobil a který šetří policie," kontruje mu Kmenta. 

Jágr si fotku zveřejnil na síti instastories, to znamená, že fotografie v aplikaci zůstává jen 24 hodin a pak mizí. Andrej Babiš sám pak Jágrovu návštěvu zmínil, když v médiích tvrdil, že se mu tam líbilo.

"Stojí za to zopakovat základní věc, kterou komentátor Sára – stejně jako Jágr – zcela pomíjejí. Ta farma byla postavena zčásti z veřejných peněz určených pro malé a střední podnikatele. Farma na to dostala dotaci bezmála 50 milionů korun. Policie však nyní shromáždila důkazy, že šlo o úmyslný podvod, jak dostat z veřejných zdrojů peníze, protože vlastník projektu nebyl malý a střední podnikatel. Na dotaci tedy neměl nárok a dopustil se podvodu, který se v normální společnosti trestá odnětím svobody," vysvětluje své stanovisko Kmenta. 

"Vzájemný respekt je tedy na místě. V téhle zvláštní symbióze dvou odlišných hrdinů naší doby jde totiž nejen o svobodu pana Jágra, ale hlavně o padesátimilionový dotační podvod, který se svobodně rozhodl učinit – jak je o tom přesvědčena policie – politik, podnikatel a mediální magnát Andrej Babiš," uzavírá.

Policie na začátku měsíce požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání k trestnímu stíhání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka právě v souvislosti získání dotací na stavbu multifunkčního areálu farmy Čapí Hnízdo.

Související

Jaromír Jágr

Jágr pod palbou kladenské radnice. Město nechce dát A-týmu Rytířů pětimilionovou dotaci

Stejně jako loni, i tentokrát bude muset hokejové Kladno hájit svou extraligovou příslušnost v baráži. A právě tato skutečnost vadí kladenskému městskému vedení natolik, že A-týmu kladenských Rytířů neposkytnou dotaci ve výši pěti milionů korun. Stalo se tak poprvé od roku 2011, kdy se město rozhodlo nezahrnout tuto dotaci pro kladenský A-tým do rozpočtu. Zároveň se přímo starosta města Milan Volf (Volba pro Kladno) nechal slyšet, že by měl Jaromír Jágr skončit v čele klubu. Legendární „osmašedesátka“ v úterý v reakci na to uvedla, že se ve středu se starostou Volfem setká osobně.

Více souvisejících

Jaromír Jágr Jaroslav Kmenta Andrej Babiš Čapí hnízdo dotace

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 2 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ebráhím Raísí

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

před 10 hodinami

Íránský prezident Ebráhím Raísí zemřel při pádu vrtulníku. Uhořel i ministr zahraničí

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy