Zeman zavařil Jílkové. Romové bojkotují ČT. Využívá zoufalství lidí, zuří

Moderátorka Michaela Jílková se ve svém pořadu chtěla příští týden věnovat otázce pracujících Romů, k níž se nelichotivě vyjádřil prezident Miloš Zeman. Narazila ale na bojkot organizace Romea, která vyzvala všechny Romy, aby se natáčení neúčastnili

Vše začalo, když prezident Miloš Zeman okomentoval počet pracujících Romů. "Já si vážím všech Romů, kteří pracují. Bohužel jich je jen těch deset procent. Jedenáct tisíc je těch, kdo se při sčítání lidu přihlásili k romské národnosti. Tak si položte jinou otázku: co je to za národnost, která se ani nedokáže přihlásit k vlastní národnosti a místo toho se hlásí jako Slovák, Čech, Maďar...,“ řekl 

Uvedl tak, že ačkoliv si komunistického režimu neváží, byl alespoň schopen donutit Romy k práci. Jeho slova ale rozlítila Romy, kteří mu poslali své fotky, jak pracují. Romové taktéž od něj žádali omluvu. Zeman to odmítl s tím, že fotky zobrazují pouhých 10 % těch, co pracují. Prezident též dodal, že nepracující Romové působí na své děti, které jejich návyky přebírají.

Česká nezisková organizace Romea označila Zemanova slova za urážlivá, zatímco Evropské centrum pro práva Romů v Budapešti odmítlo jeho prohlášení jako rasistické. Agentura Reuters v této souvislosti připomněla, že Zemanův výrok není opřen o žádné statistiky.

K celé věci se Romové mohli vyjádřit příští týden v pořadu České televize Máte slovo. Organizace Romea ale vyzvala Romy, aby pořad Michaely Jílkové bojkotovali.

"Dramaturgie pořadu Máte slovo, který moderuje Michaela Jílková, zaslala v úterý organizaci ROMEA e-mail s žádostí o účast v pořadu. Ten se bude příští středu, jak píše, věnovat výrokům prezidenta Zemana na adresu Romů a jejich pracovní morálky, dále se pak bude probírat, zda jsou zneužívány sociální dávky, zda je jejich výše s ohledem na získání práce demotivující atd." vysvětlila Romea.

Do pořadu prý přijal pozvání Jiří Ovčáček, ředitel tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky, Jaroslav Foldyna, poslanec ČSSD, Olga Richterová, poslankyně Pirátské strany, a Robin Stria, komunitní pracovník a romský aktivista.

"Zástupci organizace ROMEA se tohoto "diskuzního pořadu, kde můžete vyjádřit svůj názor a kde řešíme problémy a témata, která působí starosti občanům", jak se uvádí v anotaci na stránkách ČT, nezúčastní. Tento pořad diskuzi bulvarizuje a ve výsledku neumožňuje – v jeho pojetí se scvrkává na snahu přítomných zdatněji přehádat, překřičet, ponížit protistranu," uvedla organizace na svém webu.

Podle svých slov se odmítá podílet se na natáčení "poklesle zábavného pořadu, který zneužívá bezradnosti a zoufalství lidí a nesplňuje základní standardy žurnalistiky, jako je připravený moderátor schopný reagovat na případnou nepravdivost pronesených výroků. Pořadu, který podněcuje agresi vůči lidem, kteří mají jiný názor, a žádná konstruktivní řešení nenabízí."

Romea se následně podivuje nad tím, proč má být právě Máte slovo jediný pořad, kde mají Romové dostat prostor vyjádřit svůj názor a oponovat předsudkům. "Kde se k romskému tématu mohou vyjadřovat populisté a extremisté místo odborníků a politiků, kteří by svými rozhodnutími mohli dosáhnout společenských změn?" ptají se.

Tvrdí, že tomuto typu pořadu jde však jen o otevření populistických a pavlačových témat, v nichž se utkají dva nesmiřitelné tábory, které společně řešení ani nalézt nemohou. "

Pořad ještě více prohloubí etnickou a sociální nesnášenlivost, když se k tak závažnému tématu budou vyjadřovat populisté jako Jiří Ovčáček nebo protiromský politik Jaroslav Foldyna. Vyzýváme Romy, aby účast v pořadu bojkotovali a natáčení pořadu se nezúčastnili," dodává ve výzvě organizace. 

Související

Více souvisejících

Romové Máte slovo Michaela Jílková Miloš Zeman Česká televize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 7 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 8 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy