Konec letitých přátelství? Halík se handrkuje s Dukou i Piťhou, Arcibiskupství mlčí

Kněz a profesor Filozofické fakulty UK Tomáš Halík se ve včerejším prohlášení vyjádřil k písemnému napomenutí ze strany kardinála Dominika Duky. Pražský arcibiskup žádal po Halíkovi omluvu za kritiku kolegy Petra Piťhy. Když nepřišla, úředně jej napomenul. Halík ani Arcibiskupství pražské však nechtějí obsah dopisu zveřejnit.

„Prozatím věc konzultuji s několika právníky a nechci pochopitelně v médiích o tom mluvit dříve, než pan kardinál dostane úředně mé stanovisko,“ vzkázal Halík v prohlášení na své webové stránce. Zároveň nepředpokládá, že by kardinál celý spor ještě vyhrotil. V tom případě by totiž hrozilo, že Halíka, podle jeho slov, vyštve z církve.

K nynějšímu vyvrcholení sporu obou církevních představitelů, který se týkal společensko-politických otázek, došlo po debatě ohledně tzv. Istanbulské úmluvy a kázání kněze Petra Piťhy v katedrále sv. Víta. „S Dominikem Dukou jsme byli 50 let přátelé (a s Petrem Piťhou ještě déle), spolupracovali jsme v „podzemní církvi“, ale nynější doba mnohé věci prověřuje,“ píše Halík.

Piťha 28. září varoval před přijetím úmluvy například slovy o zpřetrhání rodinných vazeb, zabavování dětí či budoucím nadřazeném postavení homosexuálů. Halík jeho kázání označil za krajně nevhodné, až bulvární.

„Považoval jsem za svou povinnost ukázat i veřejně, že takové proslovy, vyvolávající paniku místo naděje a předem diskreditující svou úrovní církev pro potřebnou seriózní debatu, o vážných otázkách kolem sociologických teorií genderu, nejsou jediným hlasem v církvi,“ zdůvodňuje Halík své vymezení se vůči tomuto kázání a dodává, že Piťhovy argumenty byly irelevantní či nekorektně interpretované. Duka naopak vyjádřil Piťhovi podporu.

„Vidím, že naše pohledy na kulturu dialogu v církvi a výzvu papeže Františka, abychom se vyjadřovali svobodně a otevřeně, jsou odlišné,“ konstatuje Halík a upozorňuje, že konflikt s arcibiskupem Dukou se netýká záležitostí víry. V nich prý autoritu svého biskupa plně respektuje.

„Doufám, že po blížícím se Dominikově penzionování (patrně v řádu několika měsíců) konečně najdeme chvíli na vyjasňující osobní rozhovor a zas k sobě najdeme cestu,“ poukazuje Halík v závěru na fakt, že Duka letos v dubnu dovršil 75 let a musel do Vatikánu poslat rezignační dopis. Apoštolská nunciatura ho však pověřila setrváním v úřadu, dokud nebude stanoveno jinak. Za Dukovo setrvání ve funkci se dopisem přimlouval i prezident Miloš Zeman.

Související

Tomáš Halík

Halík promluvil o Schwarzenbergovi. Kníže podle něj ukázal důležitou věc

Za tři týdny od nadcházející soboty proběhne poslední rozloučení s knížetem Karlem Schwarzenbergem, který zemřel o uplynulém víkendu ve věku 85 let. Podrobnosti o smutečním obřadu prozradil kněz Tomáš Halík, podle jeho slov byl exministr zahraničí spojením noblesního, aristokratického a lidového člověka.

Více souvisejících

Tomáš Halík Dominik Duka Církev Petr Piťha

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy