Tornádo a zemětřesení v Česku. Co by se dělo v případě katastrofy?

V České republice došlo k několika krizovým situacím. Naposledy se jedna velká udála v roce 2013 při povodních, neznamená to ale, že by nemohlo dojít k další. Víte, kdo se o občany v takovém případě postará?

Víte, na které instituci leží břímě odpovědnosti v případech krizí a válek, které by postily Českou republiku? Jde o Správu státních hmotných rezerv (SSHR). Její činnost stanovil už zákon č. 97 z roku 1993 o působnosti Správy státních hmotných rezerv.

Bezpečnost Česka v takových případech zajišťuje primárně armáda, úlohou SSHR je přijímat zejména hospodářská opatření pro krizové stavy a zajišťovat státní hmotné rezervy. Další velkou oblastí, spadající do působnosti Správy, je i ropná bezpečnost, kterou upravuje zákon č. 189/1999 Sb., o nouzových zásobách ropy.

Dále Správa zajišťuje i koordinaci věcných zdrojů za krizových situací a po vyhlášení krizových stavů. K tomu vytvořila a provozuje informační systémy pro podporu plánovacích a rozhodovacích procesů orgánů krizového řízení, zejména Informační systém Argis a Informační systém Krizkom.

V jakých krizových stavech tedy SSHR hraje klíčovou roli? V Česku máme 4 krizové stavy, které definuje zákon.

1. STAV NEBEZPEČÍ - vyhlašuje ho hejtman kraje, případně pražský primátor, na dobu nejvýše 30 dní. O jaké situace jde? Zejména o živelné pohromy, ekologické, průmyslové havárie, nehody, které ohrožují životy, zdraví, majetky, životní prostředí. Důležitou podmínkou, aby se jednalo o stav nebezpečí je situace, kdy není možné odvrátit ohrožení běžnou činností správních úřadů a složek integrovaného záchranného systému.

- vyhlášen například v povodňových situacích v letech 2009, 2010, 2013 (Praha)

-  například v roce 2013 SSHR poskytla pro potřeby postižených osob a zasahujících jednotek IZS státní hmotné rezervy v evidenční výši 192,3 miliónu korun

2. NOUZOVÝ STAV - vyhlašuje ho vláda pro celé území státu nebo jen část území, taktéž na dobu maximálně 30 dnů. Nouzový stav v podstatě odpovídá stavu nebezpečí s tím rozdílem, že je zasaženo rozsáhlejší území, který se netýká jen kraje.

- vyhlášen v Česku při povodních (2002, 2006) a při orkánu v lednu 2007

3. STAV OHROŽENÍ STÁTU - ten vyhlašuje Parlament na návrh vlády pro celý stát nebo část území státu. Vyhlašuje se v takových momentech, kdy je ohrožena státní svrchovanost nebo územní celistvost státu aneboj jeho demokratické základy

4. VÁLEČNÝ STAV - vyhlašuje Parlament pro celou zemi. K jeho vyhlášení dochází v momentě, kdy je Česko napadeno, nebo je-li třeba plnit mezinárodní smluvní závazky o společné obraně proti napadení.

A co patří mezi hospodářská opatření, která se v krizových stavech přijímají?Jde o materiální a finanční opatření, které pomáhají zajistit dodávky výrobků, prací, ale i služeb, bez nichž nelze zajistit překonání krizových stavů. Konkrétně mezi státní hmotné rezervy lze řadit tyto:

HMOTNÉ REZERVY - základní suroviny, materiály, polotovary a výrobky. Jsou určené pro zajištění obranyschopnosti a obrany státu a pro odstraňování následků krizových situací MOBILIZAČNÍ REZERVY - k nim patří i stroje a majetkové hodnoty, které jsou určené pro zajišťování mobilizačních dodávek POHOTOVOSTNÍ ZÁSOBY - základní materiály a výrobky, určené k zajištění nezbytných dodávek pro podporu obyvatelstva, činnosti havarijních služeb a hasičských záchranných sborů po vyhlášení krizových stavů, v systému nouzového hospodářství, kterou nelze zajistit obvyklým způsobem, a pro materiální humanitární pomoc poskytovanou do zahraničí. ZÁSOBY PRO HUMANITÁRNÍ POMOC - základní materiály a výrobky určené po vyhlášení krizových stavů k bezplatnému poskytnutí fyzické osobě vážně materiálně postižené.

Související

Zemětřesení, ilustrační foto

Přírodní katastrofy letos způsobily výrazně nadprůměrné škody

Hurikán Ian a další přírodní katastrofy způsobily od začátku letošního roku pojištěné škody v odhadované výši 115 miliard USD (téměř 2,7 bilionu Kč). To je vysoko nad desetiletým průměrem, který činí zhruba 81 miliard dolarů. Uvedla to dnes švýcarská zajišťovna Swiss Re, která patří k největším na světě.

Více souvisejících

katastrofy Česká republika Zemětřesení

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Na Tachovsku zasahovala policie ve škole. Zadržela jednu osobu

Policie v úterý po poledni zasahovala v jedné ze škol na Tachovsku v Plzeňském kraji. Zadržela mladého muže, který měl vyhrožovat dvěma osobám. Další podrobnosti k případu se policie teprve chystá zveřejnit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy