Stovky lidí v Brně sledovaly poprvé v životě unikátní přechod Venuše přes Slunce

Brno - Stovky Brňanů si nenechaly ve středu časně ráno ujít ojedinělou příležitost jednou za život vidět na vlastní oči přechod Venuše přes Slunce. Ojedinělý vesmírný úkaz bude totiž možné příště pozorovat až za 105 let.

Brněnská hvězdárna umožnila lidem pozorovat úkaz dvěma astronomickými dalekohledy, které pracovníci planetária postavili na horní terasu budovy. Lidé stáli trpělivě ve dvojstupech a čekali, až na ně přijde řada. Stovky dalších se mezitím snažily zahlédnout přírodní úkaz přes speciální temné brýle, které jim hvězdáři nabídli. U okulárů pak pozorovatelé navíc dostali speciální certifikát, který jim událost bude připomínat.

Slunce vyšlo ve středu nad obzor už před pátou hodinou ráno. Hvězdárna na Kraví hoře otevřela své terasy pro pozorování ve 4.30. První z návštěvníků zaujali svá pozorovací místa na terase v pouhých šesti stupních Celsia jen několik minut po otevření, další se dívali na východ slunce z proskleného vestibulu. Počasí jim přálo, oblohu nad Brnem nepřikrývala oblaka.

Od pěti do sedmi hodin připravila brněnská hvězdárna pro zájemce komentované pozorování. Pět minut před sedmou hodinou ráno přechod skončil.

Venuše byla vidět v horní části slunečního kotouče jako tmavá skvrna. "V Česku nebyl pozorovatelný celý přechod tělesa, jako tomu bylo například v Austrálii nebo ve východní Asii. Brňané viděli poslední dvě hodiny jevu, kdy planeta přecházela k hornímu pravému okraji Slunce," vysvětlil ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Lidé, kteří pozorovali úkaz papírovými brýlemi se speciálním filtrem si mohli všimnout jevu takzvané černé kapky, kdy se symetrický temný kotouček Venuše protáhnul k okraji slunečního disku a vytvořil na krátkou chvíli zvláštní kapku. "Bystří pozorovatelé mohli vidět i prstýnek kolem celého temného kotoučku planety – tedy sluneční světlo rozptýlené ve Venušině atmosféře," popsal jev Dušek.

Související

Sonda Hayabusa-2 a těžba na planetce 1999JU3

Vesmírná sonda se vrací s kousky asteroidu. Vesmírem plula 5 miliard kilometrů

Sonda Hayabusa2 se po dlouhé pouti vesmírem přiblíží Zemi. Podle plánu by měla 6. prosince 2020 shodit kapsli s nasbíraným materiálem na poušť poblíž městečka Woomera v Jižní Austrálii. Sonda Japonské vesmírné agentury (Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA) na Zemi přinese sto miligramů materiálu z asteroidu Ryugu.

Více souvisejících

sluneční soustava

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy