Hrozivá statistika: Zdravotním postižením trpí v Česku více než milion lidí

Praha - 10,2 procenta obyvatel České republiky, tedy více než jeden než milion lidí, trpí nějakými zdravotními potížemi. Podíl zdravotně handicapovaných tak od roku 2007 vzrostl, přibylo také vrozených postižení. Doba, po kterou lidé zdravotní omezení mají, se ale zkrátila. Vyplývá to z výsledků šetření, které dnes na tiskové konferenci představil Český statistický úřad (ČSÚ).

Za zdravotně postiženého člověka se u nás považujetakový, který má tělesné, smyslové či duševní obtíže a kvůli nim i omezení déle než rok. Statistici situaci v Česku zjišťovali poprvé v roce 2007, podruhé loni. Vycházeli z registrů a kartoték praktických lékařů i ústavů.

Podle Josefa Kotýnka z ČSÚ mělo nějaké zdravotní postižení mělo loni celkem 1,077.673 lidí. Je to 10,2 procenta obyvatel. V roce 2007 zdravotním handicapem trpělo 9,8 procenta lidí. Zdravotní postižení mají tři pětiny lidí nad 60 let. Nejvíc v posledních letech ale přibylo handicapovaných do 19 let a nad 75 let.

Roste také počet osob s vrozeným handicapem. Zatímco v při posledním průzkumu jej mělo necelých 12 procent postižených, teď už téměř 14 procent. Do výsledků se tak podle odborníků promítá stárnutí společnosti i to, že lidé mívají potomky později.

Člověk se zdravotním  handicapem žije průměrně 12,4 roku. V roce 2007 to bylo 13,6 roku. U mužů se doba zkrátila o 1,5 roku a u žen o 1,1 roku, upřesnil Kotýnek. Nejčastěji postižení zapříčiní nemoc. Před sedmi lety způsobila handicap u zhruba 600.000 lidí, loni už to bylo skoro u 800.000 osob.

Dvě pětiny osob s postižením byly plně soběstačné. Bez pomoci se naopak naprosto neobešlo 11 procent lidí se zdravotním handicapem. "Naprosto převažuje péče od rodiny. Bez zajištění péče je pak devět procent lidí. Nejhorší byla situace u téměř 18.000 osob s těžkým a velmi těžkým postižením, které byly zcela bez pomoci," řekl Kotýnek. 

Největší počet postižených pobávý v zařízeních, která provozují kraje či obce.  V běžném bytě žijí čtyři pětiny postižených. V domovech či ústavech je kolem šesti procent lidí se zdravotním handicapem. Zatímco v roce 2007 bydleli nejčastěji v domovech se 101 až 200 lůžky, nyní bývají nejvíc v objektech s 51 až stovkou lůžek.

Statistická čísla tak dokládají, že se v Česku začíná situace měnit a lidé se postupně stěhují z obřích ústavů do menších a přátelštějších zařízení. Bezbariérový byt mělo sedm procent postižených, byt s pečovatelskou službou pak 1,4 procenta lidí.

Co se vzdělání týče, celkem 28 procent osob jej mělo pouze základní. Čtvrtina střední bez maturity a pětina maturitu. Sedm procent lidí vystudovalo vysokou školu. Oproti roku 2007 se podíl lidí se základním vzděláním snížil, mírně přibylo středoškoláků a vysokoškoláků.

Necelé dvě pětiny lidí pobírají starobní či pozůstalostní důchod. Zhruba 21 procent zdravotně postižených dostává příspěvek na péči. Plnou invalidní penzi má 14 procent zdravotně postižených. Podíl lidí s plným invalidním důchodem, se starobní či pozůstalostní penzí a s dávkami v hmotné nouzi se proti roku 2007 snížil. Podle Kotýnka za to mohou zřejmě úsporné vládní škrty minulých let.

Související

Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Minimální mzda se má po roce 2024 valorizovat, rozhodla vláda. NBÚ povede Čuřín

Minimální mzda by se v blízké budoucnosti měla valorizovat pravidelně na základě výpočtu stanoveného zákonem, a nikoli ad hoc rozhodnutím vlády. Počítá s tím návrh novely zákoníku práce, který dnes odsouhlasil. Kabinet rozhodl také o navýšení příspěvku zaměstnavatelům na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a jmenoval nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu.
CZK

NRZP vadí nevyplácení příspěvku na péči ze Slovenska

Češi a Slováci žijící v Česku, kteří pobírají slovenský důchod a neobejdou se kvůli svému stavu bez pomoci, nedostávají příspěvky na péči. Slovensko jim svou dávku neposílá, české úřady jim podporu nepřiznávají. Řada lidí má tak problém si potřebné opatrování zajistit. Na tiskové konferenci na to dnes upozornila Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Navrhuje, aby příspěvek začala poskytovat ČR. Problém se podle odhadů rady týká 400 až 500 osob ve vážném stavu. Vyjádření ministerstva práce ČTK zjišťuje.

Více souvisejících

zdravotně postižení Postižené děti invalidé

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy