Jedenáct nejlepších českých novinářů bylo oceněno. Trofej dostala i Daniela Drtinová

Praha - Novinářskou cenu za loňský rok dnes převzalo 11 vítězů, mezi nimi redaktoři České televize, Českého rozhlasu, Respektu, Hospodářských novin, Práva a Literárních novin. V soutěži se utkalo celkem 400 příspěvků, v psané žurnalistice porota ocenila především méně známá či zřídka popisovaná témata. Soutěž pořádá Nadace Open Society Fund Praha ve spolupráci s českým Googlem a společností NEWTON Media.

"Gratulujeme všem vítězům. Zvítězit v konkurenci 400 příspěvků není jednoduché a poroty měly mnohdy velmi těžkou práci," uvedl ředitel Nadace Open Society Fund Praha Robert Basch. V kategorii Nejlepší reportáž zvítězila redaktorka Respektu Silvie Lauder s neznámými příběhy romského holocaustu. Cenu za nejlepší analyticko-investigativní příspěvek převzal její kolega Petr Třešňák za článek o zapomenutých zločinech třetího oddělení věznice ve Valdicích. Cenu za nejlepší rozhovor získal Michal Komárek z Literárních novin za interview o sebereflexi médií.Další oceněné příspěvky se věnovaly hlavním politickým událostem roku. V kategorii Nejlepší komentář zvítězil redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk se sérií příspěvků o prezidentu Zemanovi. Ocenění za nejlepší audiovizuální rozhovor si odnesla bývalá redaktorka České televize Daniela Drtinová za interview s Michalem Haškem.V kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek audiovizuální žurnalistiky zvítězil reportér ČT Dalibor Bártek, který více než rok sledoval kauzu obchodníka s nelegálním lihem. Česká televize získala i ocenění za nejlepší audiovizuální reportáž. Reportér Jiří Vondráček v ní popisuje zničení městečka Lauterbach při poválečném vojenském cvičení.Cenu Googlu za inovativní online žurnalistiku převzal Filip Rožánek z Českého rozhlasu, který převedl události srpna 1968 na sociální sítě, a v kategorii Nejlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks nebo karikatura zvítězil kreslíř Vladimír Renčín se sérií kreseb z deníku Právo.Letos poprvé soutěžili i studenti. Cenu Googlu pro mladé talenty datové žurnalistiky získal student Matematicko-fyzikální fakulty UK Peter Zvirinsky s analýzou dat insolvenčního rejstříku.Pořadatelé již dříve oznámili, že česko-slovenskou cenu veřejnosti za příspěvek, který měl loni největší společenský dopad nebo zásadně přispěl k posílení práv občanů, získal novinář Dušan Károlyi.

Související

Ilustrační foto

Novinářská cena 2020. Nominujte nejlepší novinářské počiny roku

Od 4. ledna může široká veřejnost, redakce i samotní novináři nominovat nejlepší žurnalistické práce do soutěže Novinářská cena. Uzávěrka pro nominace je 1. února 2021. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v průběhu května v divadelním a uměleckém prostoru Jatka78 v Pražské tržnici. Nadace OSF vyhlašuje již 11. ročník soutěže Novinářská cena. V minulém 10. ročníku soutěž zaznamenala nejvíce nominovaných příspěvků, a to 590. Součástí Novinářské ceny je od minulého roku i Cena Karla Havlíčka Borovského a Novinářská křepelka.

Více souvisejících

Novinářská cena novináři Daniela Drtinová

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy