Kauzu BIS začal řešit soud. Nečasová ani Rittig nedorazili

Někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nečasová (Nagyová), lobbista Ivo Rittig, jeho právník David Michal ani jeho obchodní partner Tomáš Jindra dnes nedorazili k soudu, který se v novém složení senátu začal zabývat jejich obžalobou v kauze vyzrazení zprávy BIS. Všichni dali souhlas s jednáním v nepřítomnosti. Soudkyně zatím účastníkům řízení nesdělila, zda připustí jako důkaz klíčové odposlechy Rittiga z hotelu Ventana.

Obžaloba tvrdí, že Rittig se v roce 2012 od Nečasové dověděl, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal od BIS utajený materiál. Lobbista dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal právníka Michala na schůzku s Nečasovou, která mu údajně obsah zprávy sdělila. Rittig pak prý mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány a instituce. Nečasové za to hrozí až osmileté vězení, zbylým obžalovaným maximálně tři roky. Všichni vinu odmítají.

Soudkyně Monika Křikavová dostala případ na starosti poté, co předchozí předseda soudního senátu Petr Novák nestihl věc uzavřít před svým odchodem do důchodu. Novák nyní pracuje pro advokátní kancelář Eduarda Bruny, který v kauze BIS hájí Nečasovou.

Novákův senát původně uložil Nečasové podmíněný trest v délce 1,5 roku, Rittigovi a Michalovi devítiměsíční podmínku a Jindru osvobodil. Vrchní soud mu však věc v září 2017 vrátil k novému projednání s tím, že existují pochybnosti o správnosti skutkových zjištění. Pražskému městskému soudu mimo jiné nakázal, aby se podrobněji vypořádal s tím, zda jsou odposlechy z Rittigových schůzek použitelné jako důkaz. Policie totiž záznamy pořídila při prověřování jiné trestné činnosti.

Křikavová dnes vrchní soud zkritizovala za to, že se ohledně použitelnosti odposlechů "nepochlapil" a nevyslovil závazný právní názor. "Je to na úkor rychlosti a hospodárnosti řízení," poznamenala. Rittigův obhájce Vlastimil Rampula trvá na tom, že odposlechy použitelné nejsou. Státní zástupce Rostislav Bajger si myslí opak a upozornil na nedávné usnesení téhož senátu vrchního soudu, kde použití odposlechů z jiné trestní věci nepředstavovalo problém.

Hlavní líčení bude pokračovat 29. dubna, na kdy soud předvolá jako svědky Nečase, někdejšího šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula a bývalého ministra zemědělství Petra Bendla (ODS).

Související

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

BIS Jana Nagyová Ivo Rittig soudy

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy