Čeští lvi žalovali Duchcov, nesměli demonstrovat. NSS vynesl verdikt

Brno - Obecní úřady se musí důkladněji zabývat termínovými kolizemi ohlášených shromáždění. Nestačí jen mechanicky zakázat později oznámenou demonstraci. Podle nového rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS) je nutné zkoumat, zda dříve nahlášené shromáždění nemá obstrukční účel. V praxi je to poměrně časté - aktivisté si třeba na několik měsíců zamluví náměstí, aby zabránili ve shromáždění názorovým oponentům.

"Pokud by se zcela zjevně ukázalo, že dřívější shromáždění byla ohlášena jedině s účelem blokovat dané místo v daném čase, šlo by o zneužití práva. To nepožívá právní ochrany," stojí v rozsudku. Za takový postup lze podle soudu také uložit pokutu podle zákona o přestupcích.

NSS se konkrétně zabýval shromážděním krajně pravicového sdružení Čeští lvi, které se mělo konat 17. srpna na náměstí Republiky v Duchcově na Teplicku. Úřad shromáždění zakázal, protože si prostranství od 5. června až do 15. září zamluvil jiný svolavatel z občanského sdružení Konexe a dohoda nebyla možná.

Čeští lvi i přesto do Duchcova přijeli, uskutečnili plánovaný pochod městem. Na náměstí, kde se obě svolané akce prostorově protínaly, je ale policie nepustila. Bylo jich asi 50.

Žalobu jejich zástupce proti postupu úřadu zamítl Krajský soud v Ústí nad Labem. Podle NSS ale úřad i soud chybovaly, když se nezabývaly tím, zda se dříve ohlášená shromáždění ve dnech předcházejících 17. srpnu vůbec konala.

"Kolizi dvou shromáždění tak žalovaný (Městský úřad Duchcov) hodnotil jen formálně, podle toho, jak mu byla nahlášena, a nezjišťoval již, jestli k ní může dojít i ve skutečnosti," uvedl NSS. Pokud by úředníci zjistili, že aktivisté sice mají "vyblokovaný" prakticky celý Duchcov, ale dosud tam nepřipravili žádnou akci, nemuseli shromáždění Českých lvů zakazovat.

Svoboda shromažďování je dána čl. 19 Listiny základních práv a svobod. Podrobně je upravena zákonem č. 84/1990 Sb., o právu shromažďovacím. Zásadním ustanovením je § 1 odst. 4: Ke shromáždění není třeba předchozího povolení státního orgánu. Stačí tedy nahlásit shromáždění dle podmínek zákona (min. 5 dní předem, účel shromáždění, čas a místo, předpokládaný počet účastníků apod.). Pokud existuje důvodná obava z ohrožení, může svolavatel shromáždění požádat úřad o ochranu policií.

Zakázat shromáždění může úřad pouze z těchto důvodů:

(1) Úřad, jemuž bylo shromáždění oznámeno, je zakáže, jestliže by oznámený účel shromáždění směřoval k výzvě:a) popírat nebo omezovat osobní, politická nebo jiná práva občanů pro jejich národnost, pohlaví, rasu, původ, politické nebo jiné smýšlení, náboženské vyznání a sociální postavení nebo k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti z těchto důvodů;b) dopouštět se násilí nebo hrubé neslušnosti ;c) jinak porušovat ústavu a zákony.

(2) Úřad shromáždění zakáže též tehdy, jestližea) se má konat na místě, kde by účastníkům hrozilo závažné nebezpečí pro jejich zdraví,b) na stejném místě a ve stejnou dobu se má podle dříve doručeného oznámení konat jiné shromáždění a mezi svolavateli nedošlo k dohodě o úpravě doby jeho konání; nelze-li určit, které oznámení bylo doručeno dříve, rozhodne se za účasti zástupců svolavatelů losováním.

(3) Úřad může shromáždění zakázat, má-li být konáno v místě, kde by nutné omezení dopravy a zásobování bylo v závažném rozporu se zájmem obyvatelstva, lze-li bez nepřiměřených obtíží konat shromáždění jinde, aniž by se tím zmařil oznámený účel shromáždění.

Sdílejte článek

Související

Václav Klaus

Klaus definitivně bez pokuty za projev bez roušky. NSS potvrdil její zrušení

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil zrušení pokuty pro bývalého prezidenta Václava Klause za projev bez roušky v době pandemie covidu-19, zamítl kasační stížnost ministerstva zdravotnictví proti zrušujícímu rozsudku pražského městského soudu. Ministerstvo také musí Klausovi zaplatit náhradu nákladů řízení o kasační stížnosti, jde zhruba o 4100 korun. ČTK to zjistila z úřední desky NSS. Bývalý prezident dnes v reakci na rozhodnutí NSS pro ČTK uvedl, že vyhrál rozum nad snahou státu diktovat lidské životy.

Více souvisejících

Nejvyšší správní soud Demonstrace

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár průmyslové budovy v Kladně. Více než sto hasičů ho dostalo pod kontrolu

Více než sto hasičů zasahovalo ve čtvrtek u požáru průmyslového objektu ve středočeském Kladně. Z místa události se nad město valil hustý černý dým. Hasičům se v odpoledních hodinách podařilo dostat plameny pod kontrolu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy