Mediální štvanice, protestují zaměstnanci Dobřan. Jsou odhodláni stávkovat

Praha - Ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) čeká příští týden schůzka se zaměstnanci Psychiatrické nemocnice Dobřany, kteří se v petici postavili za odvolaného ředitele zařízení Vladislava Žižku.

Ministr odvolal Žižku ve středu s okamžitou platností v reakci na to, že nemocnice letos propustila muže, který v pondělí ubodal mladou ženu v knihovně v Horní Bříze na Plzeňsku.

Dokud zaměstnanci, kteří jsou ochotni kvůli řediteli vyhlásit i stávkovou pohotovost, neproberou vše přímo s ministrem, nebudou podnikat žádné další kroky, řekla dnes ČTK primářka a členka petičního výboru Eva Navrátilová. Zaměstnance podpořil i bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a připojil se k jejich apelu za návrat Žižky.

Petici požadující, aby ministr vzal odvolání zpět, podepsalo od středečního večera do čtvrtečního dopoledne přes 660 z 1100 zaměstnanců nemocnice. Nyní je jich přes 700, řekla Navrátilová. Němeček ale do Dobřan vzkázal, že na odvolání ředitele trvá. "Převzal jsem petici, respektuji právo zaměstnanců vyjádřit názor, ale zároveň nemohu dopustit, aby byli propouštěni z léčby vyšinutí jedinci, kteří budou vraždit těhotné ženy," řekl ČTK ve čtvrtek ministr.

Ministr podle Navrátilové slíbil, že 4. června nemocnici s 1200 pacienty navštíví a probere se zaměstnanci vše na místě. "Do té doby, než s panem ministrem tu situaci probereme tváří v tvář, nebudeme podnikat žádné další kroky a naší prioritou je zajistit bezproblémový chod nemocnice a péči o pacienty," řekla. Mediální štvanici a zjitřenou situaci podle ní pacienti špatně vnímají. Za odvolaným ředitelem stojí zaměstnanci od lékařů přes sestry po technické pracovníky či zahradníky, uvedla primářka.

Postup dobřanské nemocnice v úterý prověřovala komise ministerstva zdravotnictví, kterou Němeček po tragické události zřídil. Nemocnice podle komise zákon neporušila, ale to podle Němečka neznamená, že bylo vše v pořádku. I zaměstnanci připomněli, že komise nenašla v postupu zařízení pochybení. "Odvolání ředitele není koncepčním řešením celé situace, která může nastat kdykoliv v jakémkoliv jiném zdravotnickém zařízení podobného typu. Situaci bylo nutné řešit systémové už v době, kdy došlo k podobným předchozím tragédiím," míní zaměstnanci.

Útokům ze Žďáru nebo Horní Břízy se nedá zabránit

Čeští psychiatři to v posledních měsících nemají lehké. Čelí totiž velké kritice kvůli tomu, že jejich "vyléčení" pacienti zabili dva nevinné lidi. Co na to řekl šéf léčebny v Bohnicích Martin Hollý?

Nejprve tragédie na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, kde schizofrenička Barbora O. v amoku ubodala šestnáctiletého studenta Petra Vejvodu, který se jí nelekl a zastal se spolužaček, které vyšinutá žena ohrožovala nožem. A teď v pondělí případ z Horní Břízy.

"Podobným útokům bohužel nelze na sto procent zabránit, riziko můžeme jen minimalizovat. Ale je třeba mít na paměti, že duševně nemocní lidé páchají jen zlomek násilné trestné činnosti," říká šéf bohnické léčebny Hollý.

Psychiatr také upozorňuje, že řada lidí se v léčebnách léčí dobrovolně a lékaři nemohou prostě jen tak zadržet každého, kdo k nim přijde.

"My můžeme nedobrovolně hospitalizovat člověka, u něhož se projevuje duševní choroba a je bezprostředně nebezpečný sobě nebo svému okolí. A nedobrovolné hospitalizace navíc musí schválit soud, který rozhodne, zda jsme se zachovali správně," popisuje Hollý.

Něco jiného je ochranné léčení, které už musí navrhnout a schválit soud. "Ale není to tak, že jen musíme pasivně čekat, až pacient přijde za námi. Můžeme vyjet i do terénu přímo za lidmi, například za bezdomovci," říká psychiatr.

"Často je velmi nelehké správně posoudit zdravotní stav konkrétního pacienta. Je mnohem snažší zpětně říct, že to byla chyba," uvažuje Hollý.

Problém je podle Hollého i v tom, že česká psychiatrie má k dispozici málo peněz. "Ve srovnání se západními zeměmi disponujeme asi desetinou prostředků," vypočítává šéf bohnické léčebny.

Související

Nová česká vláda premiéra Petra Fialy.

Od Fialovy vlády očekáváme lepší komunikaci, ochranu před drahotou a svobodu podnikání, žádají šéfové oborů i experti

Vkládají do ní velké naděje. Zároveň však šéfové jednotlivých oborů i experti, které EuroZprávy.cz oslovily, upozorňují, že pokud se jim počínání nové vlády Petra Fialy (ODS) nebude líbit, ozvou se a jsou připraveni se proti kabinetu důrazně vymezit. Viceprezident Hospodářského komory Tomáš Prouza, předseda odborů Josef Středula, předseda výboru Podnikatelských odborů Radomil Bábek, exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a restauratér Luboš Kastner shodně od jmenované exekutivy očekávají především lepší komunikaci, než jakou se prezentovala předchozí Babišova vlády. „Do všech oborů stále zasahuje covid-19, proto by bylo dobré, aby se nová vláda odhodlala k povinnému očkování,“ říká Svatopluk Němeček.
Svatopluk Němeček, bývalý ministr zdravotnictví. Rozhovor

Babišova vláda podcenila v létě očkování třetí dávkou. Nemocnice jsou zahlceny a personál je na limitu, říká Němeček

Šéf Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) se domnívá, že za opětovným zahlcením zdravotnických zařízení a rekordním nárůstu nakažených na covid-19 stojí liknavost a podcenění končící Babišovy vlády, která měla v létě iniciovat, aby se třetí dávkou očkovalo co nejvíce lidí. „Už jsme snad všichni zjistili, že koronavirus není žádná vyšší moc, s níž se nedá nic dělat a jedinou cestou je vakcinace. Současný resort zdravotnictví zase situaci nezvládl, pokračuje ve svém chaosu. Přitom kdyby na silnicích denně umíralo dvě stě lidí, jsem si jistý, že by se proti tak zneklidňující statistice bojovalo, například varujícími spoty. Mám pocit, že narůstající oběti na covid-19 dosluhující kabinet systémově neřeší,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Svatopluk Němeček.

Více souvisejících

Svatopluk Němeček vražda knihovnice (Horní Bříza 26. 5. 2015) psychiatrie

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 31 minutami

před 47 minutami

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 11 hodinami

Trumpův úspěch. Soud v kauze tajných dokumentů se odkládá na neurčito

Začátek procesu s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem v kauze nakládání s tajnými dokumenty byl odložen na neurčito, informovaly světové agentury. První stání bylo původně naplánováno na 20. května. Floridská soudkyně Aileen Cannonová jej zrušila a nový termín nestanovila. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy