Kabátek povede VZP další čtyři roky, rozhodla správní rada. Podraz, reaguje Babiš

Praha – Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) povede až do roku 2020 její stávající šéf Zdeněk Kabátek. Správní rada mu dnes vyslovila důvěru, když ho zvolila do čela na další čtyři roky. Kabátek si prý tohoto kroku a pozitivního hodnocení cení a plánuje navázat na práci, kterou odváděl doposud. Ministr financí Andrej Babiš však jeho znovuzvolením nadšen není.

Současné funkční období šestačtyřicetiletého Kabátka skončí 30. listopadu letošního roku. S návrhem rozhodnout o šéfovi největší tuzemské zdravotní pojišťovny již dnes přišel předseda správní rady Jiří Běhounek, který je poslancem za ČSSD. Cílem bylo ujistit, že je firma stabilizovaná a současné vedení má důvěru, řekl předseda novinářům.

Podpora správní rady byla jednoznačná, nikdo z přítomných členů nebyl proti. Postup volby však zpochybnil předseda sněmovního zdravotnického výboru a člen správní rady VZP Rostislav Vyzula z hnutí ANO. Tomu se nelíbilo, že byl bod navržen až na místě a že nebyl součástí původního programu zasedání. Záležitost proto označil za podivnou a nefér. Dodal, že jde o politickou funkci a proto se vše mělo mělo projednat řádně v koalici.

V čele VZP stojí Kabátek od roku 2012. Na funkci ředitele vystřídal Pavla Horáka, který rezignoval. Za jeho působení se stabilizovala ekonomická situace VZP. V loňském roce měla zisk 1,295 miliardy korun, což bylo o 1,045 miliardy více než v roce 2014. V roce 2013 měla miliardový propad. Pojišťovna postupně plní rezervní fond a splácí také finanční výpomoc ze strany státu z roku 2013. Posledních 250 milionů z tehdy vypůjčených 1,7 miliardy korun by měla vrátit v září. VZP měla ke konci loňského roku 5,93 milionu pojištěnců.

Členové správní rady proto Kabátkovo působení hodnotí pozitivně. „V diskusi vystoupilo sedmnáct členů a musím říct, že k práci managementu a pana ředitele nezaznělo jedno jediné negativní stanovisko. Správní rada si zcela zajisté uvědomila změnu image, změnu přístupu, změnu jednání, změnu chování vůči poskytovatelům," uvedl člen sněmovního zdravotnického výboru Běhounek. Dobré výsledky připouští i Vyzula. „Je otázka, do jaké míry jsou způsobeny vedením, nebo příznivou ekonomickou situací," podotkl.

Babiš ale označil v tiskové zprávě Kabátka za kontroverzní osobu spojenou s „největším kmotrem českého zdravotnictví", někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem. „Pana Kabátka považuji za představitele éry českého zdravotnictví, která je protkaná korupcí a úplatky," uvedl ministr a předseda hnutí ANO.

Pojišťovně se podle Babiše daří lépe díky ekonomickému růstu a úhradové vyhlášce, která ji podle něho zvýhodňuje. Poukázal naopak na to, že VZP má podle nejnižší počet pojištěnců na jednoho zaměstnance a je nejméně efektivní ze všech zdravotních pojišťoven.

Volební bod byl podle šéfa státní kasy na program jednání správní rady zařazen poměrně překotně. „Dnešní průběh jednání správní rady VZP je další Němečkův podraz, kterým chce za každou cenu udržet netransparentnost a korupci v systému českého zdravotnictví," uvedl.

Babišově kritice nerozumí Němeček, který poukázal, že proti Kabátkovi nehlasovalo devět zástupců ANO ve správní radě VZP, poukázal Němeček na twitteru. "Zjevně tedy jde opět o komunikační šum v rámci hnutí ANO," komentoval rozpor mezi Babišovou kritikou Kabátkova znovuzvolení a tím, že proti jeho pokračování ve funkci se nevyslovilo devět zástupců ANO ve správní radě VZP.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Babiš by dění ve VZP neměl vůbec komentovat, protože je ve střetu zájmů. "Je ve střetu zájmů. Jeho fond Hartenberg vlastní zdravotnická zařízení, která inkasují miliony od zdravotních pojišťoven," reagoval Sobotka na twitteru na Babišovu kritiku. Investiční fond Hartenberg Holding spravuje Babišovy peníze, vlastní mimo jiné síť klinik FutureLife, které se specializují na péči o ženu.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP Zdeněk Kabátek Andrej Babiš

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy