ROZHOVOR | Na dovolené pozor na viry, parazity i kontaminovanou vodu, varuje lékařka

ROZHOVOR - Před dovolenou mají lidé často starost o to, jaké nemoci jim v zahraničí hrozí a jak se proti nim bránit. Hradí léčbu pojišťovna? Na otázky serveru EuroZprávy.cz odpovídala lékařka Zdenka Manďáková z oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Jaké jsou nejobvyklejší nemoci, které mohou lidé chytit v zahraničí?

K nejčastějším onemocněním patří průjmová onemocnění, jejichž příčinou bývají bakterie, viry či paraziti. Lidé se nakazí požitím kontaminované potravy, vody nebo prostřednictvím nemytých rukou. Trávicí obtíže ale mohou mít původ i v konzumaci pro nás neobvyklých potravin s cizokrajným kořením, připravovaných s velkým množstvím oleje. Problémy může způsobit i větší konzumace tropického ovoce a pití přeslazených a přechlazených nápojů.

Které nemoci jsou v současné době nejnebezpečnější?

K nejnebezpečnějším onemocněním patří žlutá zimnice, která se vyskytuje v rovníkových oblastech Afriky a Jižní Ameriky – v těchto oblastech se stále vyskytují epidemie. Očkování proti žluté zimnici je při cestě do zemí výskytu povinné. Tyto země pak při vstupu záznam o očkování kontrolují.

K dalším nebezpečným nemocem patří malárie. Před odjezdem do exotické destinace by si měl cestovatel zjistit, zda se v místě dovolení malárie vyskytuje. A jestli je potřeba brát preventivně antimalarika, pokud se tam malárie nachází. Rizika se v různých částech světa liší, proto je vhodné se poradit s odborníkem.

Které oblasti jsou pro cestovatele nejrizikovější?

Za nejrizikovější oblast světa je ze zdravotního hlediska považována rovníková Afrika, ale individuální zdravotní rizika pro cestovatele musíme zvažovat i při cestách do relativně zdravotně bezpečných oblastí. Při dodržení pravidel je cestování bezpečné pro zdravé jedince, větší riziko hrozí dětem, těhotným ženám, nemocným či osobám vyššího věku. V některých případech je lepší výlet rozmyslet.

Je možné se proti některým nemocem očkovat nebo se na ně jinak připravit?

Očkování je možné jen proti některým nemocem. Kromě očkování proti žluté zimnici se často kontroluje očkování proti dětské přenosné obrně, při cestách do Mekky se lidé musí očkovat proti meningokokům. Další očkování mohou lékaři jen doporučit.

K doporučeným očkováním patří očkování proti žloutence typu A i B, břišnímu tyfu, meningokokům, vzteklině, japonské encefalitidě či chřipce. Lidé by si měli ohlídat očkování proti tetanu. V poslední době se navíc i v Evropě vyskytují spalničky, je proto dobrý nápad poradit se o přeočkování s lékařem.

Probíhá léčba nemocí doma, nebo není možné některé pacienty převážet?

Pokud cestovatel onemocnění v zahraničí, může se stát, že jeho stav bude velmi závažný a on bude hospitalizován v místě pobytu. Většinou je ale cestovatel schopen převozu domů. Léčbu importovaných onemocnění hradí zdravotní pojištění.

Hradí zahraniční léčbu pojišťovny, nebo se na to cestovní pojištění nevztahuje?

Ze zdravotního pojištění, které máme v ČR, může být hrazena jen základní akutní péče v rámci EU. Každý cestovatel by si měl před cestou zajistit cestovní pojištění s dostatečným krytím možných výloh na zdravotní péči a asistenční službu v zahraničí, včetně převozu domů.

Hrozí u některých chorob nemocným karanténa? U kterých?

V případě podezření na vysoce rizikovou nákazu, jako příklad lze uvézt hemoragickou horečku Ebola, je karanténa nezbytná. Seznam všech nemocí povinně izolovaných na našem území určuje příloha vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR č. 306/2012.

Existuje nějaká databáze cizokrajných nemocí, kterou si mohou lidé před odjezdem pročíst a zjistit, co jim hrozí?

Částečné informace lze samozřejmě získat na internetových stránkách očkovacích center a cestovní medicíny či stránkách cestovatelů, v tištěných průvodcích či v odborných publikacích. Před odjezdem do cizích zemí je ale určitě vhodné poradit se s odborníkem na cestovní medicínu v některém z jejích center.

Související

Více souvisejících

zdraví dovolená rozhovor Zdenka Manďáková (epidemioložka) nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy