Závislost na lécích? Češi si nebezpečně zahrávají, ukázal průzkum

Praha - Téměř pětina Čechů užívala v posledním roce utlumující léky či léky proti bolesti. Ukázala to výroční zpráva o stavu ve věcech drog za rok 2016. Každý osmý člověk mezi 15 a 64 lety si pak přípravky opatřil bez předpisu či je bral v rozporu s doporučením doktora.

"Užívání psychoaktivních léků se zvyšuje s věkem. V mladších věkových kategoriích převažuje užívání opioidních analgetik, ve věkových kategoriích nad 35 let převažuje užívání léků na uklidnění a na nespavost," uvádí zpráva. Sedativa, hypnotika a analgetika častěji užívají ženy.

Zneužívání psychoaktivních léků je značný problém - jak v oblasti adiktologie, tak veřejnozdravotní. Závislí na lécích jsou významnou skupinou pacientů v léčbě závislých v psychiatrických ambulancích i lůžkových zařízeních," řekl šéf Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík. Problém podle něj představuje dostupnost léků na internetu, ale i jejich předepisování. Někteří pacienti si totiž nechají preparáty předepsat od více lékařů.

Podle Mravčíka zákon upravuje registr předepisovaných léků, u nichž je vysoké riziko zneužití. V praxi ale dosud nefunguje. Při pohledu do něj by přitom v lékárně mělo být jasné, že pacient si už maximální stanovenou dávku vyzvedl.

Podle Vladimíra Kmocha z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice přibývá hlavně nadužívání takzvaných Z-hypnotik, která se dostala na trh jako méně rizikové preparáty. Ukazuje se přitom, že na nich vzniká závislost jako u jiných přípravků. "Máme případy, kdy pacienti užívají přes 200 tablet denně," uvedl Kmoch.

Psychoaktivní léky v posledním roce užil každý osmý muž a každá čtvrtá žena, celkem 17 procent lidí. Sedativa a hypnotika si vzala desetila osob nad 15 let - šest procent mužů a 14 procent žen. Opioidy proti bolesti bralo osm procent Čechů a Češek - šest procent mužů a desetina žen, stimulanty pak procento dotázaných.

Loňský průzkum ukázal, že léky se sedativním a hypnotickým účinkem či léky s opioidy na bolest si někdy bez předpisu opatřilo či si je vzalo bez doporučení lékaře a lékárníka 23 procent dotázaných. V posledním roce to udělal každý osmý člověk nad 15 let v Česku, v posledním měsíci pak téměř čtyři procenta lidí. Podle expertů je varující zvlášť vysoké procento mladých mezi 15 a 34 lety. Za poslední rok si z nich preparáty opatřil a bral je bez doporučení každý devátý.

Ke zmírnění bolestí a úlevě od zdravotních potíží lidé víc užívají také marihuanu. V posledním roce si z léčebných důvodů konopí vzalo zhruba 880.000 Čechů a Češek nad 15 let, tedy zhruba desetina. Aspoň jednou v životě ho pak užilo 15 procent patnáctiletých a starších. Podle zprávy asi 570.000 lidí uvedlo, že měli konopí s vyšším obsahem účinné látky. "Jeho zdroje jsou téměř výhradně mimo oficiální distribuci," uvádí zpráva. Podle ní většinou konopí pro léčebné účely užívají starší lidé.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

léky bolest zdraví češi Lékárny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy