Těžce nemocné Čechy straší paragraf 16. VZP změní přístup k placení péče

Praha - VZP chce od října změnit přístup ke platbám péče na výjimku v zákoně o zdravotním pojištění, kterou umožňuje paragraf 16 zákona. Případy, kdy pojišťovny léčbu zamítnou, protože pacient nesplní všechna kritéria pro její proplácení, jsou často medializované.

Sedm zdravotních pojišťoven v ČR ročně dostává přes 20.000 žádostí o úhradu péče na paragraf 16, z toho kolem 90 procent vyřídí kladně. V roce 2016 náklady překročily 1,5 miliardy korun.

Zákon v paragrafu 16 stanoví, že zdravotní pojišťovna ve výjimečných případech hradí zdravotní služby jinak nehrazené, pokud je to jediná možnost z hlediska zdravotního stavu pacienta. Pokud nehrozí nebezpečí z prodlení, musí souhlasit revizní lékař.

"Dnes jsem představil členům správní rady materiál, který shrnuje zásady, jimiž se chceme řídit při úhradách léků, které nejsou zařazené mezi hrazené," řekl dnes ředitel VZP Zdeněk Kabátek. 

Stanovení maximálních cen a případné úhrady z veřejného zdravotního pojištění má na starosti Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na základě žádosti výrobce. "V žádném případě nechceme obcházet kompetence úřadu v České republice, zejména SÚKL, ale chceme vytvořit účinný nástroj, který vyřeší situaci, která byla dlouhodobě neudržitelná," dodal Kabátek. 

Na základě diskuse s odborníky chce VZP uzavírat s výrobci různé formy takzvaných risk-sharingových smluv, čili smluv o sdílení rizika mezi pojišťovnou a výrobci. 

Očekává, že se rozhodování díky novému přístupu zrychlí. "Nebudeme používat správní řízení o paragrafu 16, ale půjdeme cestou aktivní lékové politiky a uzavírání dohod s některými zařízeními. O tom, zda bude léčivý přípravek podán našemu klientovi, bude rozhodovat příslušné zdravotnické zařízení," dodal.

Odborníci se shodují, že současnou situaci musí řešit změna zákona. Podle předsedkyně Správní rady VZP, poslankyně Věry Adámkové (za ANO), je paragraf 16 zastaralý a má řešit výjimečné situace, kdy není jiná léčba možná. V současné době ale většinu žádostí tvoří podle pojišťoven takzvaná biologická léčba, kterou se léčí jen ve specializovaných centrech.

Související

Nemocnice, ilustrační foto

Negativní revers. Pacienti mohou léčbu doporučenou lékařem odmítnout

Lékař smí pacientovi poskytnout zdravotní služby v případě, že s nimi pacient souhlasí, jedná se o tzv. svobodný a informovaný souhlas. V případě, že pacient s léčbou nesouhlasí, má ze zákona právo ji odmítnout. Výjimku tvoří případy, kdy lze zdravotní služby poskytnout bez souhlasu. Za nezletilého pacienta rozhoduje zákonný zástupce a za pacienta s omezenou svéprávností soudem určená osoba (opatrovník). Upozornila na to VZP v tiskové zprávě.
Všeobecná zdravotní pojišťovna

V Česku roste počet lidí se zhoubným melanomem kůže. VZP začne prohlídky proplácet

Mezi pojištěnci VZP bylo vloni 16 175 pacientů, kteří se léčili s některým z typů zhoubného melanomu kůže. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 % úhrad tvořila biologická léčba. Melanom je nejagresivnější typ nádoru kůže, jehož incidence, tedy počet nových případů, stále stoupá. VZP to uvedla v tiskové zprávě.

Více souvisejících

VZP Zdravotnictví zdravotní pojištění Zdeněk Kabátek pacienti súkl

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy