Zdravotníci se připravují na brexit. Hrozí výpadky léků?

Plánovaný odchod Británie z Evropské unie ovlivní i farmaceutické firmy působící v Česku. Situaci by však měly zvládnout, dlouhodobě se na ni připravují. Vyplývá to z většiny vyjádření zástupců společností a oborových asociací, které oslovila ČTK. Plánovaným termínem brexitu je letošní 29. březen. Stále ale není jasná jeho forma, ani to, zda Británie na konci tohoto měsíce EU skutečně opustí.

"Na britských ostrovech se nachází mnoho výrobních závodů farmaceutických společností. Brexit tedy teoreticky může ohrozit nebo zkomplikovat dodávky léčiv - čistě z logistických důvodů, kvůli frontám na hranicích a podobně. Obchod s Británií v tomto segmentu je významný. Každý měsíc míří z jiných členských států Evropské unie do Británie asi 37 milionů balení léků. V opačném směru je to 45 milionů balení," uvedl výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček.

Naprostá většina členů asociace podle něj deklarovala, že mají pro léky připravené distribuční kanály i pro případ neřízeného brexitu. "Také jsou dostatečné skladové zásoby. Po určitou dobu jsou firmy schopné trh zásobovat i v případě větších komplikací. Důležité je, aby takový eventuální stav nouze netrval dlouho," dodal.

Jednou z členských společností asociace je firma GSK, která je českou pobočkou jedné z největších farmaceutických společností na světě GlaxoSmithKline, která sídlí v Londýně. Mateřský koncern od ledna letošního roku zahájil pohotovostní plán, který například obsahuje převod povolení k uvedení léčiv na trh, která jsou registrována v Británii, na subjekty v EU nebo aktualizaci obalů a příbalových letáků.

"Momentálně předpokládáme, že náklady na provedení těchto a dalších potřebných změn by mohly během následujících dvou až tří let dosáhnout až 70 milionů liber (2,1 miliardy korun). Následné průběžné dodatečné náklady očekáváme ve výši přibližně 50 milionů liber (1,5 miliardy korun) ročně včetně dodatečných cel a poplatků za transakce nebo administrativu," uvedl na dotaz ČTK nadnárodní koncern.

Žádné výpadky nebo přerušení dodávek přípravků neočekávají v souvislosti s brexitem společnosti Zentiva a Teva. "Co se týče našeho výrobního závodu v Opavě, neočekáváme, že brexit bude mít dopad na naše činnosti," uvedla Beáta Melichová z Tevy.

Jedním z hlavních trhů je Británie pro Zentivu. Firma proto podle mluvčí Lucie Šabíkové kvůli plánovanému brexitu mimo jiné zvýšila zásoby ve skladech nebo výrobu některých přípravků z Británie přesunula do Rumunska. "Schválili jsme také potřebné regulační změny pro vývoz," dodala Šabíková.

Zentiva i Teva patří mezi členy České asociace farmaceutických firem (ČAFF). Její výkonný ředitel Martin Mátl ČTK řekl, že členové ČAFF, mezi které patří mimo jiné také firmy Krka ČR nebo Belupo, jsou na brexit připraveni. "Hodnotíme pozitivně, že v takzvaném brexitovém zákoně, který připravila česká vláda, je také ustanovení, které umožňuje léčivé přípravky registrované v ČR, ale testované či propuštěné v Británii, považovat po určitou přechodnou dobu za léky vyrobené v Evropské unii," doplnil.

Odchod Británie z EU se pak podle mluvčího Michala Petrova nijak nedotkne největší tuzemské sítě lékáren Dr.Max ze skupiny Penta. "Už dříve jsme přesunuli sídlo Dr.Max Pharma z Londýna do Prahy. V Británii nic nevyrábíme a neběží nám tam ani žádná registrace. Léčiva registrujeme v jiných zemích EU," dodal Petrov.

Související

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

Více souvisejících

léky Brexit

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 7 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 12 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 13 hodinami

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy