E-neschopenky se budou plně testovat od října. Hrozí kolaps systému? Opozice má obavy

Nové elektronické neschopenky, které by se měly povinně používat od příštího roku, začnou úřady, lékaři a zaměstnavatelé plně testovat letos v říjnu. Papírové tiskopisy o pracovní neschopnosti se od ledna ale ještě úplně nezruší. Úředníci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) je budou zpracovávat a údaje z nich do počítačů přepisovat až do konce roku 2021. Na jednání sněmovního sociálního výboru to dnes řekl ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháček.

"Pracovní neschopnost může trvat dva roky. Nejpozději za dva roky tiskopisy skončí. Postupně se budou odbourávat," uvedl Boháček. Pokud pacient onemocní na Silvestra, vyplní lékař ještě papírový formulář. Do něj se postupně doplňují kontroly či čas vycházek. Dosavadní neschopenky "doběhnou podle nynější úpravy", dodal šéf správy.

V Česku se od července ruší karenční doba, kdy nemocní pracovníci v prvních třech dnech stonání nedostávají náhrady mzdy. Od pololetí jim je zaměstnavatele zas budou vyplácet. Požadovali proto, aby současně začal fungovat i systém e-neschopenek, díky kterému by mohli své zaměstnance na nemocenské lépe kontrolovat. Elektronické neschopenky se ale spustí až od ledna.

Ministerstvo práce na půl roku navrhovalo přechodný model, aby lékaři povinně vyplňovali elektronická hlášení, která jsou k dispozici už od roku 2010. Používá je ale jen zlomek doktorů a zaměstnavatelé by informace o svých zaměstnanců stejně nezískali. Záměr proto padl.

Podle Boháčka přípravy nového systému postupují podle plánu. Elektronické neschopenky by měli zkoušet třeba lékaři IKEM či nemocnice v Mladé Boleslavi. Celá verze e-neschopenek se pak bude testovat od října. Lékařský software s úpravou by si všichni doktoři mohli začít instalovat od listopadu. Koncem června se uskuteční workshop pro zaměstnavatele, kterých se přihlásilo zatím šest desítek, dodal šéf ČSSZ.

Někteří opoziční poslanci mají dál pochybnosti o tom, zda systém bude od ledna skutečně bez problémů fungovat. "Pochyby přetrvávají, když jsem v praxi zjišťoval, jak to chodí," řekl místopředseda sněmovního sociálního výboru Jan Bauer (ODS).

Do testování se podle poslance Víta Kaňkovského (KDU-ČSL), který je primářem havlíčkobrodské nemocnice, zapojí i zařízení na Vysočině. "Mám vážné pochybnosti, že systém bude fungovat, i když po dnešku (po jednání výboru se zástupci resortu práce) jsou o něco menší. V pesimismu jsem se přesunul na neutrální úroveň," řekl Kaňkovský.

Související

zdraví

Lidé stonají víc než před covidem. Počet neschopenek v Česku zůstává i nadále vysoký

Během první poloviny roku 2023 bylo v důsledku dočasné pracovní neschopnosti na pracovišti každý den v průměru 234 tisíc nemocensky pojištěných osob, což představuje zhruba každého dvacátého zaměstnance. Ve srovnání s obdobím před vypuknutím pandemie covid-19 vzrostl denní počet osob v pracovní neschopnosti o 5 tisíc. Během první poloviny letošního roku strávili obyvatelé Česka na neschopence více než 42 milionů dnů.
Ilustrační foto

Elektronické neschopenky slaví první rok. Spouštění nebylo bez problémů

Před rokem, 1. ledna 2020, byl spuštěn systém elektronických neschopenek. Elektronické neschopenky se měly původně zavést již o rok dříve. První vláda Andreje Babiše po volbách ale chtěla projekt zrušit a nahradit ho od roku 2021 úplně novým. Po nástupu Jany Maláčové (ČSSD) do funkce ministryně práce v červenci 2018 se na systému opět začalo pracovat, spuštění se však odložilo o rok na loňský leden.

Více souvisejících

neschopenka/e-neschopenka čssz lékaři zaměstnavatelé

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy