Na Česko se valí kritika: Archaická úroveň psychiatrie, pacienti v klecích

Praha - Mezinárodní Centrum advokacie duševně postižených (MDAC - Mental Disability Advocasy Center) kritizuje Česko za přístup k pacientům s psychickými nemocemi. Podle něj používání omezovacích prostředků za poslední desetiletí neubylo a dál se využívají i síťová lůžka. Vyplývá to ze zprávy MDAC o stavu psychiatrické péče v Česku. ČTK má dokument k dispozici. Podrobně chtějí autoři výsledky představit v pondělí v Praze.

MDAC přišlo s kritikou Česka kvůli používání klecových lůžek v roce 2003. Přidaly se i další mezinárodní instituce a také autorka knih o Harrym Potterovi Joan Rowlingová. Ministerstva práce a zdravotnictví pak zakázala kovová klecová lůžka používat. Podle MDAC se "klecové síťové postele" používají dál.

"Rozdělení mezi kovovými a síťovými variantami klecových lůžek je zcela sémantického charakteru, jestliže obě zbavují lidi jejich osobní svobody a mohou vést ke špatnému zacházení," uvádějí autoři ve zprávě. Podle ní lékaři i ošetřovatelé upřednostňují síťová lůžka před dalšími omezovacími prostředky, jako jsou tlumení silnými léky, kurtování či pobyt v izolačních místnostech.

MDAC oslovilo 26 léčeben a psychiatrických oddělení nemocnic. Devět z nich loni v únoru a březnu monitorovací výbor, který tvořili psychiatr, právníci či členové mezinárodních institucí, navštívil. Inspektoři mluvili s lékaři i pacienty. Dvě zařízení návštěvu odmítla, ostatní nereagovala. V roce 2012 se výzkumníci obrátili na 45 ředitelů s dotazem na počet a používání síťových lůžek. Postupovali podle zákona o přístupu k informacím. Od osmi šéfů odpověď nedostali. Podle zprávy MDAC v roce 2012 bylo v 17 zařízeních celkem 120 síťových lůžek. Léčebna Kosmonosy jich měla 27.

"Zastaralé a neobhajitelné praktiky, které monitorovací tým MDAC zjistil, odrážejí archaickou ústavní povahu poskytování psychiatrických služeb v zemi. Služby jsou většinou poskytovány ve velkých a zchátralých zařízeních, kde jsou omezovací praktiky doslova vrostlé do struktury budovy," uvádí zpráva.

Mezi nejčastější duševní poruchy patří neurózy. Příčinou neuróz jsou nepříjemné reakce na stresy, které pacient prodělal v minulosti. Vrozené faktory neuróz mají své kořeny v dětství, často plynou z nejistoty. Významnou roli v rozvoji neuróz hraje způsob výchovy.

Úzkostné neurózy

Dlouho trvající obava, strach a zvýšená podrážděnost spojená s horší schopností soustředění patří mezi hlavní příznak úzkostné neurózy. Mnoho nemocných trpí současně i tělesnými potížemi jakými jsou: bušení srdce, závratě, pocení, sucho v ústech, bolest hlavy, třes končetin atd. Neuróza může vážně zasáhnout do života postiženého a narušit jeho mezilidské vztahy. Příznaky se mohou dočasně zhoršit za určitých situací a vést k zrychlenému dýchání a panice. Úzkostná neuróza je častější u žen, informuje cpzp.cz.

Fobie

Jedná se o velice intenzivní strach z nějaké situace nebo objektu. Při setkání s takovou situací zažívá člověk úzkostné příznaky a není schopen se s nimi vyrovnat a nutí ho to k útěku.

Poruchy příjmu potravy

Mezi poruchy příjmu potravy patří anorexie a bulimie. V prvém případě se jedná o odmítání potravy a doslova strach z kilogramů, druhý případ se týká nezvládnutelnou a nekontrolovatelnou konzumaci velkého množství jídla během krátké doby. Obě dvě poruchy spočívají v nutkavých představách o jídle i hmotnosti.

Hypochondrie

Za hypochondra označujeme jedince, který má trvalý a neopodstatněný strach o své fyzické zdraví. V lehčím měřítku je to celkem normální, ale v těžkých formách může být hypochondr vážným problémem. K častým příznakům patří bolesti kdekoli na těle, které vzdorují veškeré léčbě.

Poruchy osobnosti

Množství různorodých problémů, které mohou z narušení osobnosti vyplynout, lze jen ztěží definovat.Člověk s paranoidní osobností je přecitlivělý, nepřátelským vztahovačně reaguje na sebemenší kritiku. Mezi nejtěžší poruchu osobnosti patří psychopatie. Psychopati nemají schopnost navázat láskyplný vztah nebo přátelství a chovají se nesmírně impulsivně.

Schizofrenie

Začíná znenadání, pacient se začne chovat nezvyklým způsobem. Často se objevují zvukové a hlasové halucinace a pacient si nenormálnost svého bludu nemusí uvědomovat. V některých případech přichází změny postupně. Téměř u jedné čtvrtiny osob se schizofrenie vrací a probíhá celé roky chronicky.

Poškození mozku

Mozek může být poškozen poraněním nebo jedovatými látkami. Příznaky jsou pak závislé na povaze poškození a na tom, zda se jedná, či nejedná o trvalé poškození.

Demence

Zhruba u jednoho člověka z deseti se po 65. roce věku začne rozvíjet senilní demence. K časným příznakům patří zapomětlivost a potíže s úsudkem. Staré vzpomínky přetrvávají déle, ale postupně jsou narušeny také ony. Nakonec dochází k poruchám osobnosti, pacient se stává zmateným a depresivním. K tomu se připojují také závažné tělesné postižení, dotyčný není schopen se mýt a dodržovat tělesnou hygienu. Nejčastějším druhem demence je Alzeheimerova nemoc a porucha krevního oběhu v mozku, která je způsobena kornatěním tepen nebo drobných tepének v mozku krevními sraženinami. K dalším příčinám patří nádory mozku, otravy, opakované nádory hlavy, infekční onemocnění nebo degenerativní onemocnění.

Související

Vlastimil Válek (TOP 09)

Zásadní výzvou reformy psychiatrie je podle Válka péče o dětské pacienty

Zásadní výzvou, která čeká reformu psychiatrické péče, je v současné době péče o dětské pacienty. Aktivity reformy ale nutné koordinovat s kraji a obcemi. V tiskové zprávě k zasedání Národní rady pro duševní zdraví (NRDZ) to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Rada původně podléhala přímo Úřadu vlády, od změny vlády se ale nesešla. Ministerstvo zdravotnictví v polovině listopadu rozhodlo o jejím přesunu pod svůj úřad, poprvé se sešla minulý týden.
Ilustrační foto

Lékaři v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle veřejného ochránce práv zvyklí mluvit

Lékaři a další zdravotníci v dětských psychiatrických nemocnicích nejsou s dětmi podle zjištění veřejného ochránce práv zvyklí mluvit o jejich hospitalizaci nebo průběhu léčby. Dětští pacienti se tak stávají pouhým objektem péče, což může ovlivnit jak průběh, tak i úspěšnost jejich léčby, míní ombudsman. Pracovníci kanceláře ombudsmana absolvovali návštěvy v pěti psychiatrických nemocnicích, dnes na tiskové konferenci informovali o výsledcích. Souhrnnou zprávu z návštěv ombudsman zveřejnil i na svém webu.

Více souvisejících

psychiatrie pacienti Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 24 minutami

před 30 minutami

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Miroslav Krobot ve filmu Konec světa režiséra Bohdana Slámy.

RECENZE: Slámův Konec světa osciluje mezi Svěrákem a nezvládnutým vyprávěním

Je to sotva něco málo přes půl roku od premiéry snímku Sucho a Bohdan Sláma do českých kin přichází s dalším filmem. Ačkoli opět rozplétá složité rodinné vztahy, tentokrát děj zasazuje na pozadí srpnových událostí roku 1968. Ve své podstatě jde o nejvíce atypický režisérův film, jehož podnětnost paradoxně nejvíce spočívá v rozpačitosti.

včera

včera

Hokej, ilustrační foto

Na Nedvěda nenavázal. I nadále bude na lavičce hokejového národního týmu pokračovat Židlický

Před startem hokejové reprezentační sezóny je potřeba vyřešit, kdo bude český národní tým, jenž bude příští rok na jaře usilovat o obhajobu titulu mistrů světa, vést po boku hlavního trenéra Radima Rulíka. Ten se po úterku může těšit z toho, že i v té nadcházející se může spoléhat na spolupráci s Markem Židlickým. Ten tak tedy zůstává v realizačním týmu české hokejové reprezentace na rozdíl od Petra Nedvěda, jenž během léta rezignoval na post generálního manažera.

včera

Juraj Blanár

Další blamáž slovenské diplomacie. Blanár se sešel s Lavrovem a nebyl sám

Ministři zahraničí Slovenska Juraj Blanár a Maďarska Péter Szijjártó se na okraj Valného shromáždění OSN v New Yorku setkali s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Diskutovali zejména o otázkách energetické bezpečnosti a jejich postojích k ruské agresi vůči Ukrajině. Tato schůzka vzbudila vlnu kritiky od představitelů slovenských opozičních stran, které jednání odsoudily. Blanár a Szijjártó patřili mezi jediné představitele zemí EU, kteří se na shromáždění s Lavrovem setkali. 

včera

včera

SK Slavia Praha

Fotbalisté Slavie si na úvod hlavní fáze Evropské ligy poradili s Ludogorcem

Poté, co minulý týden úspěšně do pohárové Evropy vstoupila pražská Sparta, která po 19 letech hrála první zápas v Lize mistrů a doma si poradila se Salcburkem 3:0, se nyní ve středu poprvé v hlavní fázi Evropské ligy představila pražská Slavia. Jejím prvním soupeřem byl pro změnu bulharský Ludogorec Razgrad. Na jeho hřišti sice nejprve Pražané hráli opatrně, postupem času ale přebírali iniciativu a dospěli tak k celkem kontrolované výhře 2:0, přičemž se o góly postupně postarali Jurásek a Chytil.

včera

včera

včera

Válka v Izraeli

Izrael se připravuje na pozemní ofenzívu do Libanonu

Izrael se bude snažit co nejrychleji ukončit případnou pozemní ofenzívu proti proíránskému hnutí Hizballáh v Libanonu, uvedl v pátek nejmenovaný představitel izraelských bezpečnostních složek. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

Začalo druhé kolo senátních voleb

Dnes odpoledne začalo v Česku druhé kolo senátních voleb. Volební místnosti se otevřely ve 14:00 a voliči budou moci hlasovat do 22:00. Další možnost odevzdat svůj hlas budou mít ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. K hlasování je nutné mít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komise mohla ověřit totožnost voliče.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy