Zrádná podoba: Které houby si snadno spletete? +VIDEO

Praha - Houbaři se konečně dočkali, do lesa ale vyrážejí s košíkem i nadšení začátečníci bez znalosti hub. Na jaké houby je třeba si dát pozor, aby jste je nezaměnili?

Základní prevencí před otravou je samozřejmě sběr takových hub, které dobře známe a které tak žádné problémy nezpůsobí. Za zcela bezpečné jsou přitom považovány většinou houbařů lišky, klouzci a obecně hřibovité houby, ale také bedly a žampiony (v mykologické terminologii pečárky). Mnohé z těchto „bezpečných" hub však tak úplně bezpečné nejsou.

Největší jistotu přitom představují lišky – a to úplně všechny, včetně pro někoho podezřele tmavších druhů (liška ametystová) a včetně liškám příbuzným stročkům – vypadají nehezky (tmavošedá barva), ale jsou zcela v pohodě. To samé platí o klouzcích, kterých je u nás opravdu velké množství druhů a všechny jsou jedlé.

Naopak v kategorii hřibů existují mnohé druhy, které jsou nejedlé až jedovaté. Obecně známý je především „hořčák", který se i na místě v lese pozná podle v mládí bílých, postupně do růžova zbarvených rourek – a samozřejmě podle chuti, pakliže si chce houbař vytvořit v ústech na nějakou dobu nepříjemný pocit jeho ochutnáním na místě.

V praxi je ale lepší k ochutnání přistoupit, než být zklamán doma buď zjištěním skutečnosti podle atlasu, nebo dokonce chutí již připraveného pokrmu. Hořčák ale není zdaleka jediný rizikový hřib – v zásadě lze konstatovat, že možná rizika představují všechny druhy hřibů s více či méně červenou nohou, obdobně jako je opticky varující červená barva klobouků u muchomůrek. Samozřejmě to neplatí absolutně, ale červená barva je u hub spíše rizikovým signálem.

Zdroj: YouTube

Daleko větší rizika ale představuje pro méně zdatné houbaře skupina bedel a žampionů, zahrnující i vyloženě jedovaté druhy. Právě tyto druhy představují každoročně největší počet případů otrav, třeba i proto, že některé žampiony si občas někdo plete s naší nejjedovatější houbou, muchomůrkou zelenou nebo citronovou. Vzhledem k tomu, že právě žampiony, ale i některé bedly, rostou na okrajích lesa či přímo na loukách, je obecně menším rizikem sbírat houby přímo v lese a větším na loukách.

Pokud se pak týká bedel, pak obecná zásada praví, že nejvyšší rizika představují drobnější, téměř „rachitické" druhy bedel a druhy, jejichž barva klobouku se blíží skořicovým a hnědokarmínovým odstínům.

Také patrně nejčastěji sbíraný žampion zápašný není žádný hromotluk, ten lze ale poměrně dobře rozeznat už na místě, neboť při poškození nebo již při otlaku žloutne. Vodítkem je také nehoubová vůně, podle níž ostatně získal svůj název. Žampion zápašný je možná v současné době nejrizikovější houba u nás, je totiž poměrně dostupný, neboť kolonie jeho plodnic nalezneme často třeba na zahradách.

Související

Více souvisejících

Houby otrava

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy