Opravdu poznáte "masáka"? Průzkum mezi Čechy-houbaři je alarmující

Praha - To je ale ostuda. Češi, jak známo, jsou vášnivými houbaři, ale tři čtvrtiny z nich nepoznají rozdíl mezi "masákem" a jedovatou muchomůrkou tygrovanou, vyplynulo z průzkumu agentury NMS Market Research.

Houby nejí jen sedm procent lidí, naopak 87 procent je považuje za pochoutku. Většina lidí je také ráda sbírá, a to 76 procent. Asi desetině Čechů houbaření ale nic neříká.

Mezi houbaři je však jen 16 procent lidí, kteří se považují za experty a znají přes 15 druhů hub. Dvě třetiny tvrdí, že poznají více než pět druhů. Jedlého masáka s naprostou jistotou rozezná od prudce jedovaté muchomůrky tygrované ovšem jen čtvrtina houbařů.

Podle mykologa Vladimíra Antonína je rozdíl mezi oběma druhy hub především v prstýncích. Masák má prstýnek z vrchu dolů jemně rýhovaný, kdežto muchomůrka ho má hladký. Odlišnosti jsou i v barvě. Růžovka bývá ve spodu na nožičce temně vínová, ale muchomůrka bílá.

Blízce příbuzný druh muchomůrce růžovce je muchomůrka Frenchetova (Amanita franchetti), která je také jedlá. Má světle hnědý nebo tříslově hnědý klobouk na povrchu se žlutými šupinami, bělavý až žlutavý třeň bez hlízy, který je pod prstenem žlutavě žíhaný nebo šupinkatý. Rýhovaný prsten má žlutý okraj. Tato muchomůrka roste především pod buky.

Muchomůrka růžovka je podle některých odborníků za syrova jedovatá, obsahuje neznámé hemolysiny, které rozpouštějí červené krvinky. Proto růžovku v některých zemích řadí mezi jedovaté houby, např. ve Velké Británii. Hemolysiny jsou termolabilní, dobře utvářené plodnice jsou neškodné. Tato muchomůrka, pokud je dobře upravená, je vhodná ke všem kuchyňským úpravám.

Podle zjištění agentury 83 procent lidí nasbírané houby většinou hned spotřebuje. Pokud jim nějaké zbudou, dvě třetiny je obvykle suší, 28 procent je zavařuje a pětina je rozdá. Nejoblíbenějšími jídly z hub jsou řízky a smaženice, přičemž ženy dávají přednost řízkům a muži spíše smaženici.

Související

Více souvisejících

Houby průzkumy

Aktuálně se děje

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

včera

Aktualizováno včera

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy