dTest: Nejdříve tři roky plaťte, až pak můžete odstoupit od smlouvy

Praha - Lidé už většinou znají své právo do 14 dnů odstoupit od nákupu zboží na předváděcí akci. Společnost Zepter International s.r.o. však umí návštěvníky svých akcí překvapit. Na odstoupení od smlouvy si musí počkat i tři roky a po celou tuto dobu musí pod hrozbou pokuty platit takzvané Zepter Splátky. Informuje v tiskové zprávě magazín dTest.

Obchodníci běžně spotřebitelům vedle okamžité platby v hotovosti nabízejí financování prezentovaného zboží formou spotřebitelského úvěru. Společnost Zepter International s.r.o. svým potenciálním zákazníkům poskytuje ještě třetí variantu nazvanou Zepter Splátky. Jak napovídá název, jde o rozložení kupní ceny do několika splátek. „Hlavně se ale hodně načekáte. Zboží totiž dostanete až po zaplacení poslední splátky, což podle smlouvy bývá až po dvou letech. Výjimkou nejsou ani roky tři. Společnost se po doplacení kupní ceny zavazuje dodat zboží do 30 dnů, čekání se tak prodlužuje o další měsíc," říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

A dodává: „Dokonce tu neplatí ono pravidlo, že kdo si počká, ten se dočká, neboť si společnost vyhrazuje právo zrušit smlouvu z důvodu ukončení výroby spláceného zboží. Tři roky jsou přeci jen dlouhá doba."

"V případě Zepter Splátek tak vzniká zcela absurdní situace. Spotřebitel je sice podle zákona oprávněn od smlouvy odstoupit ve lhůtě 14 dnů od převzetí zboží, nicméně tuto příležitost dostane až po 25 - 37 měsících od uzavření smlouvy. Až doplatí poslední měsíční splátku, má společnost další měsíc na dodání zboží, a teprve poté může zákazník smlouvu zrušit a požadovat vrácení kupní ceny. V podstatě to znamená, že zákon spotřebitelům dává právo na odstoupení, společnost Zepter sice spotřebitele o jeho existenci v souladu se zákonem poučí, avšak jeho realizaci odsune o několik let," píše dTest.

Ústavní soud ČR se podle dTestu již dříve opakovaně postavil na stranu spotřebitelů, když nároky společnosti Zepter nepřiznal pro rozpor s dobrými mravy, principem důvěry a právní jistoty. Ústavnímu soudu nejvíce vadila právě ujednání o smluvní pokutě a neúměrné oddálení dodávky zboží vázané na úplné doplacení kupní ceny. Obecné soudy poukázaly také na nepřiměřenou výši smluvní pokuty.

Ve formulářových smlouvách společnosti Zepter však tyto sporné podmínky najdeme i dnes. Zatímco spotřebiteli hrozí za porušení povinnosti zaplatit kupní cenu, a to za každou opožděnou splátku, pokuta ve výši 25 % z ceny zboží koupeného za desítky tisíc korun, nesplní-li společnost povinnost dodat zboží v dohodnuté době, žádná smluvní sankce ji nečeká.

„Takovéto nepřiměřené a nevyvážené podmínky jsou zakázané a nemají ve spotřebitelských smlouvách místo. To platí i pro ujednání oddalující předání zboží. Kdo o tom však neví, platí a čeká na dodání zboží," konstatuje Lukáš Zelený.

Dodatečné vyjádření firmy Zepter

„V reakci na tiskovou zprávu vydanou dne 17. 9. 2014 časopisem dTest pod titulkem „Nejdříve tři roky plaťte, až pak můžete odstoupit od smlouvy", sděluje společnost Zepter International s.r.o. (dále jen „Zepter"), že v této tiskové zprávě uvedené informace nejsou úplné a zcela pravdivé.

* Není pravdou, že společnost Zepter umožňuje svým zákazníkům odstoupit od kupní smlouvy, která obsahuje ujednání o úhradě kupní ceny ve splátkách (Zepter splátky), výhradně po dodání zboží.

* Nad rámec zákona umožňuje společnost Zepter již od září 2013 všem svým zákazníkům, tedy i zákazníkům uzavírajícím smlouvy s Zepter splátkami, zrušit kupní smlouvu do 14 dní od jejího uzavření, a to bez sankcí nebo platby odstupného.

* Zákazník má tedy možnost zrušit smlouvu uzavřenou na Zepter splátky hned dvakrát. Poprvé, pokud požádá písemně o její zrušení do 14 dní od jejího uzavření, podruhé může zákazník odstoupit od smlouvy do 14 dní po dodání zboží.

* Při porušení povinností zákazníka vyplývajících z kupní smlouvy sice může společnost Zepter uplatnit smluvní pokutu, nečiní tak však automaticky, zákazník je vždy na porušení několikrát upozorněn a společnost Zepter se snaží najít spolu se zákazníkem vždy nejlepší způsob řešení vzniklé situace.

Zdůrazňujeme, že zákazník má možnost si vybrat, zda chce zboží zaplatit v hotovosti, na dobírku, formou spotřebitelského úvěru či na Zepter splátky. Volba způsobu platby je zcela na zákazníkovi. Pokud zákazník zvolí Zepter splátky, je podrobně seznámen s jejich podmínkami včetně toho, že zboží obdrží až po zaplacení.

Pokud jde o judikáty Ústavního soudu ČR, na které je v tiskové zprávě odkazováno, je třeba zdůraznit, že jde o historické kauzy, jež se týkaly smluvních ujednání, která dávno nejsou součástí našich kupních smluv. Předesíláme, že tato minulá soudní rozhodnutí nemohou být automaticky aplikována na současné smluvní vztahy."

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Šmejdi - podvodní prodejci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy