Myslíte na smrt? V Česku se umírá špatně, kampaň to má změnit

Praha - Smrt určitě nepatří k tématům, o kterých by se člověk rád bavil. Nicméně smrt patří k životu a nelze donekonečna mlčet. Otevřít debatu o posledních věcech člověka má pomoci webová aplikace www.mojesmrt.cz. Zrežírujte si vlastní pohřeb nebo sepište poslední přání.

"V Čechách lidé umírají špatně. Hůř, než by museli," uvedl ředitel hospice Cesta domů Marek Uhlíř. Netýká se to podle něj jen zacházení s umírajícími v nemocnicích, léčebnách dlouhodobě nemocných či v domovech pro seniory, ale i plnění představ o péči na sklonku života či posledních přání.

Češi a Češky o smrti raději nemluví. O umírání a svých představách o péči na konci života nikdy nehovořily tři pětiny dotázaných. Většinou říkají, že je to ještě daleko, že to nechtějí přivolávat či že je jim to nepříjemné. Pro 55 procent lidí by impulsem k podnikání nějakých kroků pro případ vlastního úmrtí byla vážná nemoc či úraz. Celkem 83 procent osob míní, že by se o smrti a umírání mluvit mělo, a to hlavně v rodině. Průzkum pro Cestu domů provedla agentura STEM/MARK, loni se do něj zapojilo 1147 lidí.

Čtyři pětiny dotázaných by chtěly umřít doma. Nejméně by si lidé přáli skonat v léčebně dlouhodobě nemocných. Nejčastěji se odpovídající báli ztráty důstojnosti a soběstačnosti, bolesti, odloučení od blízkých či samoty.

Organizátoři připravili pro zájemce na webu návod k otevření debaty i sedmibodový seznam posledních přání. Mohou do něj zapsat hudbu, kterou by si nechali na svém pohřbu zahrát. Obvykle totiž pozůstalí neslyší muziku, kterou měl člověk rád, ale několik písní z nabídky obřadní síně. "Člověk si může nechat zahrát, co chce. Nikde není psáno, že to musí být z cédéčka. Klidně tam může být živá kapela," říká autor aplikace Libor Vaněk.

Podobné je to podle něj s oblečením, kdy se zemřelí obléknou do obleku či kostýmu. Přitom by se k nim víc hodily jejich oblíbené šaty, rybářské kalhoty či to, co je vystihovalo nejlépe. Možné je dát do rakve i různé cennosti, podotkl Vaněk.

Na stránkách je možné popsat také podobu pohřbu. Podle organizátorů kampaně lidé nevědí, že svůj popel mohou případně nechat rozptýlit kdekoliv, pokud s tím bude majitel souhlasit. Místo posledního odpočinku mohou mít třeba tam, kde to měli rádi.

Související

Více souvisejících

Zdravotnictví pacienti Lidé

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Aktualizováno před 14 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Jan Skopeček

ODS po volbách nemá důvod k oslavám. Přesto může získat Středočeský kraj

ODS neoslavila výsledky krajských voleb. Podle předsedy a premiéra Petra Fialy sice mírně zvýší počet mandátů na krajských radnicích o zhruba 7 křesel na 106, ale ztratí část svého vlivu. Křeslo hejtmana si v sobotu večer zajistil pouze Martin Kuba v jižních Čechách, zatímco Martin Červíček v Královéhradeckém kraji a Vítězslav Schrek na Vysočině pravděpodobně svá místa neuhájí.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

CERN

CERN ukončil spolupráci s Ruskem a Běloruskem

Výzkumníci z Tomské polytechnické univerzity (TPU), kteří dříve spolupracovali s Evropskou organizací pro jaderný výzkum (CERN), se nyní zapojili do ruských vědeckých projektů. Oznámila to univerzita s odvoláním na web Nature.

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Volby, ilustrační foto

Volby: Po sečtení tří čtvrtin hlasů jasně vede hnutí ANO

Úderem 14. hodiny se v Česku uzavřely volební místnosti, v nichž mohli lidé volit své zástupce do vedení krajů a do Senátu. Do pozdního odpoledne se nyní budou sčítat hlasy, konečné výsledky se očekávají k večeru. V krajských volbách je prozatím sečteno necelých 75 procent hlasů, které ukazují na drtivé vítězství hnutí ANO. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Švýcarsko, Katar nebo Kuba? Zemí schopných zprostředkovat mírová jednání mezi Moskvou a Kyjevem je dost

Jméno mediátora mírových jednání mezi Ukrajinou a Ruskem je stále velkou neznámou. Zatímco země v čele s Indií a Čínou jsou vnímány jako přirození kandidáti, existují i jiné varianty. Summitu se může ujmout tradičně neutrální Švýcarsko nebo některé ze sídelních měst Organizace spojených národů. Úplně vyloučit nelze ani arabské či latinskoamerické země.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy