Před 25 lety vzniklo Občanské fórum a byla obnovena ČSSD

Praha - Jako široká, spontánní platforma občanských nezávislých aktivit vzniklo před 25 lety, 19. listopadu 1989, v Praze dva dny po sametové revoluci Občanské fórum (OF). Odmítalo komunistický režim a bylo hlavním tvůrcem změn, které nastaly po jeho pádu.

Hnutí vzniklo jako reakce na brutální zásah proti studentské demonstraci na Národní třídě, úvodní prohlášení sepsal Václav Havel, sdružení bylo založeno v Činoherním klubu. Jeho cílem bylo vést dialog s představiteli komunistické moci, čímž pokračovalo ve snaze Charty 77.

Prvním neformálním lídrem hnutí byl Václav Havel, jediným předsedou OF byl v říjnu 1990 zvolen Václav Klaus, který se později stal předsedou ODS. Fórum zakládali mimo jiné katolický kněz a pozdější biskup Václav Malý, mluvčí Charty 77 Alexandr Vondra, scenárista Jiří Křižan, jeden z představitelů Hnutí za občanskou svobodu Rudolf Battěk, herci Petr Čepek, Jiří Bartoška či Josef Kemr.

Občanské fórum zahrnovalo široké spektrum názorů a osobností z levice i pravice. Podílelo se na pořádání prvních svobodných voleb v roce 1990, ve kterých kromě nestraníků kandidovalo pod jeho hlavičkou čtrnáct politických subjektů různorodé politické orientace. Samo hnutí se později orientovalo politicky do pravého středu.

Hlavním hybatelem událostí okolo pádu komunistického režimu v Československu koncem roku 1989 bylo sice Občanské fórum, kromě něj ale vznikaly i další strany. Svoji činnost tehdy obnovila i sociální demokracie. Už dva dny po událostech na Národní třídě vznikl 19. listopadu přípravný výbor strany v čele se Slavomírem Klabanem.

Strana byla obnovena pod názvem Československá sociální demokracie. V únoru 1993 si změnila název na Česká strana sociálně demokratická (ČSSD).

Poprvé ve vládě od pádu komunismu se sociální demokracie ocitla v roce 1998, kdy vládla sama pod vedením Miloše Zemana na základě opoziční smlouvy s ODS, od roku 2002 pak v koalici pod vedením Stanislava Grosse, po jeho odstoupení v roce 2005 pod vedením Jiřího Paroubka. Od roku 2006 byla v opozici až do loňska.

Počátky české sociální demokracie sahají až do roku 1878, kdy vznikla pod názvem Českoslovanská sociálně demokratická strana dělnická v rámci rakouské sociálně demokratické strany. V letech 1918-1938 se jmenovala Československá sociálně demokratická strana dělnická. V předvečer druhé světové války v roce 1938 byla rozpuštěna a po válce 1945 obnovena jako Československá sociální demokracie. Po únorových událostech roku 1948 ji čekalo nevyhnutelné sloučení s KSČ.

Související

Demonstrace studentů na Národní třídě. (17.11.1989) Rozhovor

Chartisty změna režimu zaskočila, revoluce byla v bezpečí až zvolením Havla, říká historik Svoboda

ROZHOVOR – Byli zaskočeni, jak rychle se dostali k moci. Historik Libor Svoboda tvrdí, že někteří chartisté byli překvapeni rychlými změnami, které odstartovala Sametová revoluce 17. listopadu 1989, od níž dnes uplynulo 31 let. „Následující události i vývoj byl tak rychlý, že opozice byla ze všeho překvapena. Najednou byli potřeba odborníci na řadu oblastí, jako je ekonomika či právo a podobně. Proto museli být povoláni i lidé z takzvané šedé zóny. Typický je příklad Václava Klause,“ říká v rozsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz Libor Svoboda.

Více souvisejících

Občanské fórum ČSSD

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Munice a rakety za miliardy. USA chystají další masivní balík pomoci Ukrajině

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy