Drsná bitva u soudu: Členové lihové mafie se přou o rozdělení rolí

Olomouc - Spor o rozdělení rolí v organizované skupině provází dnes proces se členy takzvané lihové mafie, kteří se před olomouckým soudem zodpovídají z obřích nelegálních obchodů s lihem. Hlavní členové se před soudem vzájemně usvědčovali ze lží, snahy vyvinit se, ale i z údajných krádeží lihu. Spor mezi šéfem mafie Radkem Březinou a jeho tehdejším blízkým spolupracovníkem Lubomírem Kaláčem se týká především otázky trestu. Kaláč jej může dostat na rozdíl od Březiny mírnější, získal totiž status spolupracujícího obviněného.

Březina dnes napadl Kaláčovu výpověď, v níž obžalovaný v úterý tvrdil, že plnil pouze Březinovy příkazy. Podle zlínského podnikatele Březiny je jeho výpověď účelová. "Šlo o to, abych já byl ve vazbě a on byl na svobodě. Mohl si nakrást líh, obešel zákazníky, posbíral peníze, rozprodal Stojčín. Je tady evidentní snaha sebe vyvinit," uvedl Březina, který svou reakci na Kaláčovu výpověď naplánoval na pět hodin. "Věrohodnost pana Kaláče je důležitá proto, aby byl spolupracující obviněný," zdůraznil.

Podle Březiny měl muž podstatně větší roli, než kterou sám sobě připisuje. Policii podle něj řadu věcí zatajil. Popřel také Kaláčovo tvrzení, že o "černotách" věděl i Březinův otec Vladimír, který se údajně účastnil budování podzemního lihovaru ve Stojčíně na Pelhřimovsku. "Před 14 dny dostal otec obvinění z praní špinavých peněz. Kaláč už nemá policii co prodat, aby byl spolupracující. Jediná možnost, aby jím byl, je svědčit proti mému otci, to je evidentní," podotkl.

Obžalovaný Kaláč však jeho slova popírá. "Počítali jsme s tím, že tak bude reagovat. Jde mu o to, abych ztratil status spolupracujícího. Je to část jeho pomsty, kdy já jsem nebyl vůči němu loajální za každou cenu," řekl dnes ČTK Lubomír Kaláč, který začal na policii odkrývat trestnou činnost mafie jako první již v prosinci roku 2012.

Do sporu obou hlavních aktérů se vložili i ostatní obžalovaní. "Jsem tady přítomen bitvy mého bratra a pana Kaláče," podotkl mladší bratr šéfa skupiny Tomáš Březina. I on může získat jako spolupracující mírnější trest. Tvrdí, že na rozdíl od Lubomíra Kaláče je právě jeho výpověď pravdivá. Jednatel firmy Morávia-Chem Radek Menšík zase popřel, že by byl Kaláčovým nadřízeným. "On byl můj nadřízený," uvedl Menšík.

Členy organizované skupiny, která údajně 15 let šidila stát při obřích obchodech s nelegálním lihem, je podle obžaloby dohromady sedm lidí. Mužům hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců vězení. Stát skupina údajně připravila na daních o rekordní částku 6,7 miliardy korun. Činnost mafie zahrnovala čištění milionů litrů technického lihu, tajné sklady a prodej lihu odběratelům z celého Česka i Slovenska.

Související

Nejvyšší soud České republiky

Kauza lihové mafie: Březinův komplic si trest odpyká, potvrdil Nejvyšší soud

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozsudek nad Petrem Němečkem, jenž kryl nelegální líh v kauze takzvané lihové mafie kolem Radka Březiny. Jednatel firmy Cargo NV si má odpykat devět let a dva měsíce ve vězení. Vinu před zlínským krajským soudem i Vrchním soudem v Olomouci popíral. Výsledek řízení u nejvyšší instance zjistila ČTK z databáze InfoSoud. Odůvodnění zatím není dostupné.

Více souvisejících

Radek Březina (údajný boss) Daně Lihoviny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy