Praha - Jedno vejce denně může sníst bez obav z mrtvice či infarktu každý zdravý člověk. Dopřát si ho může i ten, kdo bere léky na cholesterol, pokud jeho hodnota nepřesahuje osm milimolů na litr krve. Pozor si ale dávajte na to, jak vajíčka připravujete.
"O Velikonocích je to nárazová konzumace, takže to není běžná dlouhodobá konzumace, a dá se tolerovat," uvedla Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.
Problém podle ní může být jen v úpravě vajec. Pokud si je dá člověk na špeku, zdraví to neprospěje, a také se mu pokrm špatně tráví. Pokud ale z vajec připraví pomazánku či salát, je to v pořádku.
Jedno vejce denně je podle ní tedy zcela bezpečné konzumování a není žádný následný problém v tom, že by se zvyšovala hladina cholesterolu, což potvrdila už před 25 lety nizozemská studie. "Naopak vejce je velmi zdravá potravina v souvislosti s tím, že je to zárodečná tkáň pro vývoj nového organismu, takže má velmi dobře složené základní živiny i minerální látky a vitamíny," shrnula.
Děti do jednoho roku by ale měly dostávat jen vaječný žloutek. Bílek totiž je "hustým" zdrojem bílkovin, malé dítě by tak snadno přesáhlo denní dávku vhodnou pro svůj věk.
Vejce jsou výhodná i pro ty, kdo omezují maso, nebo ho z jídelníčku zcela vynechali. Nejde vždy o příznivce alternativního stravování, mohou to být lidé, kteří kvůli problémům se zuby nemohou maso dobře rozkousat. Nejlépe stravitelná jsou vejce naměkko, kdy opouští žaludek po jedné až dvou hodinách, naopak nejhůře stravitelná jsou smažená na tuku, ta mohou zůstat v žaludku až šest hodin.
Rizikem u vajec jsou bakterie salmonely, které bývají na skořápkách. Proto se musí při manipulaci s vejci a kuchyňském zpracováním dodržovat hygienická pravidla, jako je mytí rukou a pracovních ploch, včetně odstranění papírových obalů.
Psali jsme: Máte dostatek jódu? Některé skupiny lidí mohou být ohroženy Dejte vale obezitě a mindrákům. Tyto rady vám změní životSkořápka tvoří asi 10 % celkové hmotnosti vejce, bílek přibližně 60 % a žloutek 30 %. Hlavní složkou bílku jsou bílkoviny, které tvoří asi 10 % jeho hmotnosti, zbylých 90 % je voda. Žloutek je asi z poloviny tvořen vodou a zbylá polovina jsou pak tuky (32-37 %) a bílkoviny (16 %), minerální látky (1 %) a velmi málo jsou zastoupené sacharidy (jen 1 %). Za žlutooranžovou barvu žloutku jsou odpovědné karotenoidy (hlavně lutein a riboflavin), což jsou přírodní barviva s antioxidačním účinkem. Tato barviva nosnice přijímají v krmivu, takže, pokud konzumují i zelené rostliny, jejich žloutky, mají výraznou žlutooranžovou barvu.
Z vitaminů jsou ve vejcích přítomny téměř všechny (kromě vitaminu C). Ve žloutku je vysoký obsah vitaminů rozpustných v tucích (A, D, E), vitaminu B2 a kyseliny pantotenové. V bílku jsou zastoupeny pouze vitaminy skupiny B (rozpustné ve vodě). Z minerálních látek je nejvíce obsaženo železo, draslík, zinek a fosfor, ze stopových prvků je významný zejména selen, doplňuje server viscojis.cz.
Raději nenakupujte vejce v místech, kde není dodržováno jejich řádné uskladnění, nebo tam, kde jsou vystavena přímým slunečním paprskům (prodej z aut, ve stáncích na tržištích apod.). Čerstvé vejce by mělo po ponoření do osolené vody klesnout na dno. Pokud vejce plave na hladině, má do čerstvosti daleko.
Po nákupu umístěte vejce do chladu (5 - 8 °C), vždy špičkou dolů. V lednici je uložte do nejchladnějšího místa, ne do dveří, protože poličky umístěné ve dveřích jsou „nejteplejším" místem chladničky a nejsou vhodné pro uchovávání vajec. Nejlépe je uskladňovat vejce v plastových obalech ve vrchní a střední polici. Skořápku vajec nikdy neomývejte, pokud se je nechystáte ihned spotřebovat. Na skořápce je ochranná vrstva, která chrání vejce před škodlivými mikroorganismy, a umytím se tato vrstva poruší.
Související
Čína se naplno pustila do boje se stárnutím. Laboratoře pro dlouhověkost slibují, že se dožijeme 150 let
Rh faktor v těhotenství: Co se může stát, když si krev „nesedne“?
zdraví , Vejce , Velikonoce
Aktuálně se děje
před 21 minutami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 1 hodinou
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 1 hodinou
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 2 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 2 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 3 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 4 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 5 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 6 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
Českou uměleckou scénu zasáhla smutná zpráva. Ve věku 93 let zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk, držitel Oscara, Césara či Českého lva. Proslavila ho zejména úspěšná spolupráce s oscarovým režisérem Milošem Formanem.
Zdroj: Jan Hrabě