Praha - Češi jsou národ houbařů. Milují sbírání, ale i všemožnou úpravu hub v kuchyni a samozřejmě také jejich následnou konzumaci. Letošní vedra ale houbařům zatím udělala čáru přes rozpočet a dlouho se svých milovaných výletů do lesa nemohli dočkat. Už rostou? Nebo ne? A pokud ano, tak kde? A jsou tyhle jedlé?
Nyní to však už vypadá, že houby konečně začínají růst. Dočkáme se ale stejného množství jako každý podzim? Nebo zanechalo dlouhé horko a sucho nenapravitelné škody? Na všechny otázky o houbách a houbaření odpovídala mykoložka Tereza Tejklová.
"Klasické houby sbírané do košíku zatím rostou hlavně v příhraničních oblastech, kde v uplynulých dnech pršelo víc. Ve středu republiky houbaře zatím moc nepotěšíme," říká mykoložka Tereza Tejklová.
A radí, že houby se nejlépe hledají na místech s vyšší vlhkostí jako jsou údolí potoků a řek. Voda se ovšem shlukuje i u okrajů cest.
"Nyní jsou nejvíce k nalezení hřiby - kováře, dubové, smrkové a další. Nejlepší je hledat právě u cest nebo na krajích lesa," vypočítává mykoložka.
Je ale podle ní zbytečné chodit na houby tři dny po vydatném dešti. Lepší je počkat dva nebo i tři týdny. Houbám naopak škodí silný vítr, který vysušuje půdu a také příliš vysoká nebo nízká teplota.
"Když houby sbíráme, je lepší je celé vyjmout, protože spousta hub má poznávací znaky dole na noze, třeba muchomůrka zelená. A odřezávat spodek třeně je také zbytečné, protože z toho znovu houba nevyroste," rozbíjí zaběhnutý rituál Tejklová.
Rozhodně se nemá sbírat do igelitek, ale ani do látkových tašek, kde je pro sebrané houby málo místo. Ideální je zkrátka klasický košík, protože je pevný a prostorný.
"Nejzrádnější houbou u nás je albín muchomůrky zelené, která právě nemá charakteristickou zelenou barvu. Otrava je velmi nepříjemná a může být až smrtelná. Pozor také na pečárku zápašnou. Jde o žampion, který roste velmi hojně, ale je jedovatý. Poznáme ho, že žloutne a také zapáchá po nemocniční dezinfekci," varuje Tejklová.
Otrava se může podle mykoložky projevit za deset minut i více než 24 hodin po požití. Univerzální pomocí je prý živočišné uhlí. Pokud jde o chuť, má Tejklová nejraději muchomůrku růžovku neboli masák.
A říká, že laické rozdělení hub podle rourek a lupenů není vždy přesné, protože jedovaté mohou být i hřibovité houby a jedlé naopak muchomůrky. "Ideální je prohlédnout každý kousek zvlášť, abychom pak nezjistili, že nám hřib žlučník zkazil celý hrnec sdmaženice," doporučuje mykoložka.
Zpracovat houby doporučuje nejpozději do druhého dne, přičemž tvrdší houby vydrží déle. K sušení je lepší elektrická sušička, spoléhat se na slunce je risk. Sušené houby vydrží i do dalšího roku.
Pokud jde o zmrazování hub, jde prý zamrazit houby i syrové, i povařené. "Povaření má i tu výhodu, že houby pak zabírají mnohem méně místa," radí Tejklová.
Houbařů podle ní rok od roku přibývá, ale ani tak si netroufá odhadnout, jestli se nám nepodaří postupně jedlé houby z našich lesů prostě vysbírat.
Tereza Tejklová pracuje jako dokumentaristka přírodovědeckého oddělení Muzea východních Čech a je členkou výboru České mykologické společnosti a České vědecké společnosti pro mykologii. Aktivně se podílí na programech pro ochranu hub a pracuje v mykologických poradnách.
Související
Houby rostou. Experti radí, kde panují nejlepší podmínky
Šťastný a překvapivý konec pátrání. Pohřešovanou houbařku našli na Slovensku
Aktuálně se děje
před 41 minutami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 1 hodinou
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 1 hodinou
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 2 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 3 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 3 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 4 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 6 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Aktualizováno včera
Na Hrad dorazil Zůna, Šebestyán a Macinka. Jmenování Turka ministrem není pravděpodobné, řekl Pavel
včera
Macron tajně varoval evropské lídry: Existuje šance, že USA zradí Ukrajinu a Evropu
včera
Amerikou hýbe očkovací kauza: Po vakcíně zemřelo 10 dětí, tvrdí úřady. Důkazy ale nikdo nemá
včera
Král Karel III. pronesl vzácné prohlášení k Ukrajině. Odsoudil Rusko
včera
Zemřel světově proslulý kostýmní výtvarník Theodor Pištěk
včera
Co si myslí Evropané? Bojí se války a Trumpa vnímají jako nepřítele
Téměř polovina Evropanů vnímá Donalda Trumpa jako "nepřítele Evropy". Zhruba stejný počet hodnotí riziko války s Ruskem jako vysoké a více než dvě třetiny se domnívají, že by se jejich země v případě takového konfliktu nedokázala bránit.
Zdroj: Libor Novák