Praha - Češi jsou národ houbařů. Milují sbírání, ale i všemožnou úpravu hub v kuchyni a samozřejmě také jejich následnou konzumaci. Letošní vedra ale houbařům zatím udělala čáru přes rozpočet a dlouho se svých milovaných výletů do lesa nemohli dočkat. Už rostou? Nebo ne? A pokud ano, tak kde? A jsou tyhle jedlé?
Nyní to však už vypadá, že houby konečně začínají růst. Dočkáme se ale stejného množství jako každý podzim? Nebo zanechalo dlouhé horko a sucho nenapravitelné škody? Na všechny otázky o houbách a houbaření odpovídala mykoložka Tereza Tejklová.
"Klasické houby sbírané do košíku zatím rostou hlavně v příhraničních oblastech, kde v uplynulých dnech pršelo víc. Ve středu republiky houbaře zatím moc nepotěšíme," říká mykoložka Tereza Tejklová.
A radí, že houby se nejlépe hledají na místech s vyšší vlhkostí jako jsou údolí potoků a řek. Voda se ovšem shlukuje i u okrajů cest.
"Nyní jsou nejvíce k nalezení hřiby - kováře, dubové, smrkové a další. Nejlepší je hledat právě u cest nebo na krajích lesa," vypočítává mykoložka.
Je ale podle ní zbytečné chodit na houby tři dny po vydatném dešti. Lepší je počkat dva nebo i tři týdny. Houbám naopak škodí silný vítr, který vysušuje půdu a také příliš vysoká nebo nízká teplota.
"Když houby sbíráme, je lepší je celé vyjmout, protože spousta hub má poznávací znaky dole na noze, třeba muchomůrka zelená. A odřezávat spodek třeně je také zbytečné, protože z toho znovu houba nevyroste," rozbíjí zaběhnutý rituál Tejklová.
Rozhodně se nemá sbírat do igelitek, ale ani do látkových tašek, kde je pro sebrané houby málo místo. Ideální je zkrátka klasický košík, protože je pevný a prostorný.
"Nejzrádnější houbou u nás je albín muchomůrky zelené, která právě nemá charakteristickou zelenou barvu. Otrava je velmi nepříjemná a může být až smrtelná. Pozor také na pečárku zápašnou. Jde o žampion, který roste velmi hojně, ale je jedovatý. Poznáme ho, že žloutne a také zapáchá po nemocniční dezinfekci," varuje Tejklová.
Otrava se může podle mykoložky projevit za deset minut i více než 24 hodin po požití. Univerzální pomocí je prý živočišné uhlí. Pokud jde o chuť, má Tejklová nejraději muchomůrku růžovku neboli masák.
A říká, že laické rozdělení hub podle rourek a lupenů není vždy přesné, protože jedovaté mohou být i hřibovité houby a jedlé naopak muchomůrky. "Ideální je prohlédnout každý kousek zvlášť, abychom pak nezjistili, že nám hřib žlučník zkazil celý hrnec sdmaženice," doporučuje mykoložka.
Zpracovat houby doporučuje nejpozději do druhého dne, přičemž tvrdší houby vydrží déle. K sušení je lepší elektrická sušička, spoléhat se na slunce je risk. Sušené houby vydrží i do dalšího roku.
Pokud jde o zmrazování hub, jde prý zamrazit houby i syrové, i povařené. "Povaření má i tu výhodu, že houby pak zabírají mnohem méně místa," radí Tejklová.
Houbařů podle ní rok od roku přibývá, ale ani tak si netroufá odhadnout, jestli se nám nepodaří postupně jedlé houby z našich lesů prostě vysbírat.
Tereza Tejklová pracuje jako dokumentaristka přírodovědeckého oddělení Muzea východních Čech a je členkou výboru České mykologické společnosti a České vědecké společnosti pro mykologii. Aktivně se podílí na programech pro ochranu hub a pracuje v mykologických poradnách.
Související
Houby v Česku rostou, ukazuje mapa. Počasí jim přeje
Kde rostou houby? Sezóna začala, šance se zvyšuje každým dnem
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Politico: Svět má nového vítěze v boji s extrémním počasím. Překvapivě jím není západní země
před 2 hodinami
Zatykač na Blízkém východě moc nezmění. Netanjahu ví, že po válce jeho kariéra může skončit, říká Salem
před 2 hodinami
Riziko chyby je vysoké. Rétorika Kremlu připouští jadernou válku, varuje analýza
před 3 hodinami
Nemocnice v Pásmu Gazy jsou před zhroucením. O víkendu hrozí kompletní kolaps zdravotnického systému
před 3 hodinami
Rusko na Ukrajině otestovalo novou raketu Orešnik. Hromadná produkce nehrozí, myslí si expert
před 3 hodinami
Fixace hypotéky: Jaké během ní máte možnosti?
před 4 hodinami
Do napjaté situace si přisadil i Kim Čong-un: Svět míří k ničivé termonukleární válce
před 4 hodinami
Víte, jaký program dokáže ušetřit práci každému podnikateli? Online fakturace
před 4 hodinami
Eskalace války zneklidňuje Evropu. Tusk mluví o nejistotě, Švédsko o zastrašování
před 4 hodinami
Tragický konec pátrání po miminku ve Vídni. Policie podezřívá matku
před 5 hodinami
Situace je nejhorší od začátku války. Evropa znepokojená, Moskva hrozí, Číňané vyzývají ke klidu
před 5 hodinami
USA zavádí nové sankce. Destabilizují Rusko, citelně se ale dotknou Evropy
před 5 hodinami
Británie stupňuje rétoriku: Pokud dnes Putin napadne východní Evropu, jsme připraveni na válku
před 6 hodinami
Orbán chce pozvat Netanjahua do Maďarska. Slibuje, že ho nezatkne
před 7 hodinami
Diplomat prozradil, proč Putin eskaluje konflikt na Ukrajině. Kreml sdělil důvod odpálení rakety
před 7 hodinami
Změny počasí mění svět k nepoznání. O domov už přišly desítky milionů lidí
před 7 hodinami
Co má KLDR ze spojenectví s Ruskem? Novináři odhalili, jak se Putin odměnil za vojáky na Ukrajině
před 8 hodinami
Kvůli ruskému útoku balistickou raketou se Kyjev sejde se zástupci NATO
před 8 hodinami
Putin vyhrožuje útokem na země podporující Ukrajinu
před 9 hodinami
BBC: Putin je auto brzd, které se řítí po dálnici. A Putinomobil jen tak nezpomalí
Tento týden Kreml obvinil „kolektivní Západ“ z eskalace války na Ukrajině. Přesto téměř tři roky trvající konflikt jasně ukazují, že právě Vladimir Putin považuje eskalaci za klíčový nástroj pro dosažení svých cílů. Ať už jde o úplnou kontrolu nad Ukrajinou, nebo alespoň o uzavření míru na ruských podmínkách, eskalace zůstává ústřední strategií jeho vedení války. Uvedl to server BBC.
Zdroj: Libor Novák