Praha - Češi jsou národ houbařů. Milují sbírání, ale i všemožnou úpravu hub v kuchyni a samozřejmě také jejich následnou konzumaci. Letošní vedra ale houbařům zatím udělala čáru přes rozpočet a dlouho se svých milovaných výletů do lesa nemohli dočkat. Už rostou? Nebo ne? A pokud ano, tak kde? A jsou tyhle jedlé?
Nyní to však už vypadá, že houby konečně začínají růst. Dočkáme se ale stejného množství jako každý podzim? Nebo zanechalo dlouhé horko a sucho nenapravitelné škody? Na všechny otázky o houbách a houbaření odpovídala mykoložka Tereza Tejklová.
"Klasické houby sbírané do košíku zatím rostou hlavně v příhraničních oblastech, kde v uplynulých dnech pršelo víc. Ve středu republiky houbaře zatím moc nepotěšíme," říká mykoložka Tereza Tejklová.
A radí, že houby se nejlépe hledají na místech s vyšší vlhkostí jako jsou údolí potoků a řek. Voda se ovšem shlukuje i u okrajů cest.
"Nyní jsou nejvíce k nalezení hřiby - kováře, dubové, smrkové a další. Nejlepší je hledat právě u cest nebo na krajích lesa," vypočítává mykoložka.
Je ale podle ní zbytečné chodit na houby tři dny po vydatném dešti. Lepší je počkat dva nebo i tři týdny. Houbám naopak škodí silný vítr, který vysušuje půdu a také příliš vysoká nebo nízká teplota.
"Když houby sbíráme, je lepší je celé vyjmout, protože spousta hub má poznávací znaky dole na noze, třeba muchomůrka zelená. A odřezávat spodek třeně je také zbytečné, protože z toho znovu houba nevyroste," rozbíjí zaběhnutý rituál Tejklová.
Rozhodně se nemá sbírat do igelitek, ale ani do látkových tašek, kde je pro sebrané houby málo místo. Ideální je zkrátka klasický košík, protože je pevný a prostorný.
"Nejzrádnější houbou u nás je albín muchomůrky zelené, která právě nemá charakteristickou zelenou barvu. Otrava je velmi nepříjemná a může být až smrtelná. Pozor také na pečárku zápašnou. Jde o žampion, který roste velmi hojně, ale je jedovatý. Poznáme ho, že žloutne a také zapáchá po nemocniční dezinfekci," varuje Tejklová.
Otrava se může podle mykoložky projevit za deset minut i více než 24 hodin po požití. Univerzální pomocí je prý živočišné uhlí. Pokud jde o chuť, má Tejklová nejraději muchomůrku růžovku neboli masák.
A říká, že laické rozdělení hub podle rourek a lupenů není vždy přesné, protože jedovaté mohou být i hřibovité houby a jedlé naopak muchomůrky. "Ideální je prohlédnout každý kousek zvlášť, abychom pak nezjistili, že nám hřib žlučník zkazil celý hrnec sdmaženice," doporučuje mykoložka.
Zpracovat houby doporučuje nejpozději do druhého dne, přičemž tvrdší houby vydrží déle. K sušení je lepší elektrická sušička, spoléhat se na slunce je risk. Sušené houby vydrží i do dalšího roku.
Pokud jde o zmrazování hub, jde prý zamrazit houby i syrové, i povařené. "Povaření má i tu výhodu, že houby pak zabírají mnohem méně místa," radí Tejklová.
Houbařů podle ní rok od roku přibývá, ale ani tak si netroufá odhadnout, jestli se nám nepodaří postupně jedlé houby z našich lesů prostě vysbírat.
Tereza Tejklová pracuje jako dokumentaristka přírodovědeckého oddělení Muzea východních Čech a je členkou výboru České mykologické společnosti a České vědecké společnosti pro mykologii. Aktivně se podílí na programech pro ochranu hub a pracuje v mykologických poradnách.
Související
Houby rostou. Experti radí, kde panují nejlepší podmínky
Šťastný a překvapivý konec pátrání. Pohřešovanou houbařku našli na Slovensku
Aktuálně se děje
před 21 minutami
Praha hlásí velké problémy v železniční dopravě. Vlaky nabírají zpoždění
před 1 hodinou
Rusové při útoku na Oděsu poškodili loď pod vlajkou Slovenska
před 1 hodinou
Ukrajina jedná neustále. Zelenského čeká další setkání s Trumpem
před 2 hodinami
Dívka z Olomoucka zastřelila matku. Hrozí jí až výjimečný trest
před 3 hodinami
Počasí přinese o víkendu silné noční mrazy, během dne se oteplí
včera
Lidé si přejí, aby původce zla zemřel, vzkázal Zelenskyj ve vánočním projevu Putinovi
včera
Nejvlivnější osobou v Evropě je Trump, ukazuje prestižní žebříček
včera
Ukrajinská armáda provedla raketami Storm Shadow masivní úder na ruskou energetickou infrastrukturu
včera
Pentagon: Čína v roce 2027 rozpoutá válku s Tchaj-wanem
včera
Izraelská policie zatkla palestinského muže. Převlékl se za Santa Clause
včera
Předvánoční úspěchy českých sportovců, které dávají naději směrem k Zimním olympijským hrám
včera
Ještě v neděli závodil, před Štědrým dnem ho našli v hotelu. Zemřel biatlonista Bakken
včera
Zůna ukázal SPD tvrdou realitu. Bohužel však skončil dříve, než vůbec začal
včera
Na Kilimandžáru se zřítil vrtulník s pěti lidmi na palubě. Mezi mrtvými jsou čeští turisté
včera
Papež vyzval Ukrajinu a Rusko, aby zasedly k jednomu stolu a začaly jednat
včera
Soud poslal MMA zápasníka Karlose Vémolu do vazby
včera
Turecko zadrželo stovku sympatizantů Islámského státu. Chystali teroristické útoky během novoročních oslav
včera
Islámský stát v tichosti opět sílí. Vytváří statisíce nových uprchlíků
včera
Úřady oznámily, že našly přes milion nových dokumentů v kauze Epsteina
včera
Evropa může čelit válce s Ruskem do několika let. Podle expertů na to není vůbec připravena
Stín, který na Evropu vrhá Rusko, ji přinutil pohlédnout pravdě do očí. Riziko války je po desetiletích klidu opět reálnou hrozbou. Když se minulý měsíc sešla skupina bezpečnostních expertů v britském Whitehallu, aby zhodnotila připravenost Spojeného království a jeho spojenců, výsledek byl podle CNN značně znepokojivý. Shodli se, že Evropa na konflikt, který by mohl přijít v řádu několika let, připravena není.
Zdroj: Libor Novák