Pomoc Klárce: Tatínek hledá dárce kostní dřeně pro malou dcerku

Praha - Tatínek nemocné holčičky Petr Štangler sdílel výzvu, díky které doufá najít dárce kostní dřeně pro svou těžce nemocnou holčičku.

Klárka trpí velmi vzácným onemocněním a lékaři si zatím marně lámou hlavu, co přesně její nemoc způsobuje. Právě dnes je holčičce osm měsíců a tatínek pro ni shání kostní dřeň, kterou nutně potřebuje.

"Ahoj, hledám dobrovolného dárce kostní dřeně pro svoji dceru Kláru. Shoda může nastat pouze pro krevní skupinu B+ (bude se porovnávat množství dalších krevních vlastností)," napsal na facebook její tatínek Petr s tím, že děkuje za případné šíření výzvy. Ta má už na 130 tisíc sdílení a na svou stránku si ji dal i Jarda Jágr (zde).

Klárka Š. trpí velmi vzácným onemocněním krve. Má nedostatek všech krevních elementů tedy červených krvinek, bílých krvinek i krevních destiček a organizmus sám tyto elementy ničí. "Je to opravu velmi vzácný případ. Za třicet let praxe jsem se s takovým onemocněním ještě nesetkala. Stav je velmi ohrožující. V tuto chvíli hledáme genetický defekt, který toto onemocnění způsobuje," uvedla dětská hematoložka Dagmar Pospíšilová.

"Děkuji mnohokrát za Klárku. Nestihnu odpovědět všem. Pokud dobrovolník již v registru dárců kostní dřeně je, tak není třeba nic dělat a lékaři případnou shodu sami najdou. V opačném případě je nejlepší kontaktovat nejbližší transfuzní stanici a oni bud sami vzorek odeberou nebo případně nasměrují. Věkový limit je do 35 let," dodal ještě Petr pro dobrovolníky, kteří by Klárce rádi pomohli.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

transplantace děti nemoci

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy