ROZHOVOR | Rakovina a bolest? Zeptali jsme se předního odborníka, uvedl věci na pravou míru

ROZHOVOR – Současný životní styl má mnoho předností, zároveň si ale vybírá vysokou daň na našem zdraví. V Česku i ve světě roste počet pacientů s chronickou bolestí, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz doc. MUDr. Jiří Kozák, Ph.D., primář Centra pro léčení a výzkum bolestivých stavů při Klinice rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN v Motole.

Každý z nás zažil bolest. Kdy je ale už nutné vyhledat pomoc algeziologa a bolest se stává samostatnou nemocí?

Akutní bolestí se zabývají všechny medicínské obory v rámci své specializace. Akutní bolest má většinou ochrannou funkci pro organismus a každý lékař by ji měl zvládnout, bývá příznakem onemocnění, varovným příznakem, symptomem.

Za samostatnou nemoc se považuje bolest chronická. Je to bolest, která trvá řádově několik týdnů až měsíce. Je považována za samostatné onemocnění, syndrom. Pomoc algeziologa je vhodná až u těchto chronických stavů, ideální je doporučení k algeziologickému vyšetření od praktického lékaře nebo specialisty.

Když k Vám do ordinace pacient přijde poprvé, co ho čeká?

Na algeziologickém pracovišti je pacient komplexně vyšetřen specialistou na léčbu bolesti - algeziologem. Ten zhodnotí bolestivý stav pacienta, na závěr svého vyšetření by se měl vyjádřit k diagnóze bolestivého stavu, doporučit léčbu a další příslušná vyšetření. Klinická vyšetření mohou být indikovaná i u jiných specialistů dle typu bolesti, nejčastěji u neurologa, ortopeda, rehabilitačního specialisty, někdy i psychologa a psychiatra .Pomocná (přístrojová) vyšetření se zaměřením na určitou oblast a diagnózu jsou též často indikací – např. u bolestí zad RTG, magnetická rezonance atp.

Je možné bolest změřit? Přeci jenom jde o subjektivní záležitost...

Rutinně se provádí hodnocení bolesti dle její intenzity při vyšetření u algeziologa dle škály 0-10 (numerická škála – NRS). Pacient je dotázán, aby na stupnici ohodnotil intenzitu své bolesti. Samozřejmě bolest je vždy subjektivní, jedná se tedy o orientační vyšetření. Dále se používají i přístrojové metody, které jsou založené na působení algických podnětů a sledování odezvy pacienta, např. na působení vzrůstající teploty na sondě přiložené na kůži a sledování odezvy pacienta v časovém intervalu - jeho prahu bolesti.

Lze vůbec říci, která bolest je nejhorší?

Definovat nejhorší bolest je složité, její prožívání záleží na mnoha faktorech. Velmi podstatný je psychický stav pacienta, jeho senzitivita k bolestivým vlivům. Bolest je snášena rozdílně u mužů a u žen, ženy dlouhodobě snášejí bolest lépe. Existují různé prahy bolesti u jednotlivých osob. Uvažují se i další vlivy na vnímání bolesti - etnické, náboženské i genetické.

Jaké jsou nejnovější metody léčby bolesti?

Je mnoho metod léčby bolesti, od metod psychologických, přes rehabilitační postupy, až po metody invazivní, tzn. spojené s určitým zásahem do organismu. Základem léčby bolesti je však farmakoterapie, a to nejen používání analgetik - léků na bolest, ale i léků na ovlivnění psychiky a vnímání bolesti. K nejnovějším invazivním postupům patří tzv. neuromodulační metody, při kterých se zavádějí stimulační elektrody do nervového systému, do oblasti páteře, mozku, eventuelně k jednotlivým nervům. Tyto metody jsou však přísně indikované jen pro určité bolestivé stavy.

Hrozí u moderních léků na bolest rozvoj závislosti?

U mnoha lékových skupin hrozí rozvoj závislosti, pokud léky nejsou užívány podle přesných pravidel. U nejsilnějších léků na bolest - opioidů je závislost častější pokud tato léčba není důsledně sledována lékařem a pravidla léčby dodržována pacientem. Nezřízené navyšování dávek ze strany pacienta vede velmi často k závislosti, jejíž léčba bývá svízelná.

Roste v Česku počet pacientů s chronickou bolestí?

V Česku i ve světě roste počet pacientů s chronickou bolestí. Uvádí se, že nejzávažnější problémem jsou bolesti zad a pohybového systému, které souvisí s celkovým životním stylem a industriální společností.

Většina lidí si především rakovinu automaticky spojí s bolestí. Je to pravda?

Nádorová onemocnění obecně nemusí být, zejména v iniciální (počáteční) fázi, spojena s bolestí, bolest však bývá často varovným příznakem progrese onemocnění, proto je potřeba každou nově vzniklou bolest, která trvá delší dobu a není vysvětlitelná běžnými stavy (bolest po banálním úrazu, bolest po sportu, ...) zkonzultovat s lékařem.

Bolest také bývá synonymem pro stáří. Souhlasíte?

Bolest nemusí být nutně průvodcem stáří. Ve zdravotnických zařízeních je mnoho starších pacientů, kteří trpí chronickou bolestí zejména pohybového ústrojí, nicméně je také velká skupina lidí, kteří mají degenerativní změny páteře a kloubů a na bolesti si nestěžují. Je zajímavé, že pokud provádíme zobrazovací vyšetření u seniorů, prakticky u všech jsou známky „opotřebení" v oblasti páteře a kloubů, ale jasná příčina, proč jenom někteří si stěžují na bolest a jiní i při závažném nálezu obtíže nemají, není zřejmá.

Jak byste zhodnotil úroveň paliativní péče v Česku?

Paliativní péče je v Česku na vzestupu a potýká se s nedostatečnou úhradou některých forem péče. V tuzemsku se neustále rozšiřuje počet zařízení a odborná společnost se snaží více prosadit ambulantní paliativní péči i návštěvní službu v tomto oboru, která je na západ od nás poměrně běžná. Naši odborníci jsou na vysoké úrovni, jedná se o samostatný atestační obor.

Děkujeme za rozhovor.

Související

Marihuana

Léčebné konopí užívá více pacientů, významně pomohla úhrada pojišťoven

Počet lidí, kteří užívají léčebné konopí, se meziročně zvýšil asi dva a půl krát na 1132. Stoupl i počet lékařů, kteří konopí předepisují, rovněž množství vydaného konopí. Přispělo k tomu to, že od letošního roku je 90 procent ceny konopí hrazeno ze zdravotního pojištění. Vyplývá to z údajů Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL) a vyjádření lékařů, které ČTK oslovila.

Více souvisejících

Jiří Kozák (algeziolog) rozhovor nemoci

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy