Poplatky za autorádio, kabelovku i mobilní rádio. Víte, za co všechno musíte platit?

Praha - Koncesionářské poplatky upravuje zákon. Každá domácnost, která vlastní byť jen přenosné rádio, tak měsíčně zaplatí 45 korun jako rozhlasový poplatek. Televizní poplatek se platí i za počítače s televizní kartou. Naopak za sledování zpravodajství na internetu se platit nemusí.

Koncesionářské poplatky jsou nezbytným finančním zdrojem pro fungování veřejnoprávní České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Jejich výše a výběr je pevně stanovený, i přesto instituce neustále řeší problematiku neplatičů. Pokud vaše domácnost disponuje rozhlasovým nebo televizním přijímačem, jste ze zákona povinni se přihlásit k placení televizních či rozhlasových poplatků. V případě neplacení vás čeká tučná pokuta a k tomu tisícové přirážky.

Kdy je ale nutné se k placení poplatků přihlásit? A kdy to není třeba? Server EuroZprávy.cz přináší stručný přehled toho, kdo platit musí, a kdo už ne.

Televizní poplatek PLATÍ

Vlastník televize nebo zařízení, které je schopné jakýkoliv televizní program reprodukovat - sem patří i digitální kabelové televize, přenosné a kapesní televize, autotelevizor Majitel počítače s televizní kartou, USB TV tunerem nebo technologií IPTV Vlastník videorekordéru či DVD rekordéru vybaveného tunerem Uživatel, který používá více než 30 dní televizi nebo zařízení, které je schopné jakýkoliv televizní program reprodukovat

Televizní poplatek NEPLATÍ

Ten, kdo vlastní elektroměr, ale nikoliv televizní přijímač Ten, kdo trpí úplnou nebo praktickou slepotou obou očí a osobou s oboustrannou úplnou nebo praktickou hluchotou Osoba nebo domácnost, jejíž příjem je nižší než 2,15 násobek životního minima. Pozor, nutno dokládat tento fakt každého půl roku Cizinec, kterému nebylo na území Česka uděleno povolení k trvalému pobytu Ten, kdo se televizního přijímače zbaví a následně to oznámí na České poště nebo ČT Ten, kdo nevlastní televizní přijímač a na ČT se kouká pouze přes internet

Důležité vědět

Domácnost platí poplatek za jeden televizní přijímač - nezávisle na počtu adres, nemovitostí a počtu přijímačů. Máte-li na chatě další přijímače, za ně už neplatíte nový poplatek. Pozor, pro právnické osoby to neplatí, ty platí za každý přijímač. Pokuta za nepřihlášenou televizi činí 10 tisíc korun, plus samozřejmě splacení nezaplacených částek Poplatek je splatný vždy do 15. dne ve měsíci, jeho výše je nyní 135 korun měsíčně ČT doručuje výzvu k platbě i všem odběratelům elektřiny, kteří jsou připojeni k distribuční soustavě. Pokud však uživatel nevlastní televizní přijímač, musí to ohlásit, jinak bude zařazen mezi koncesionáře

"Televizní poplatky představují hlavní zdroj financování České televize a tvoří více než 90 % jejích příjmů. Na financování České televize má negativní dopad skutečnost, že od roku 2010 se počet evidovaných poplatníků snižuje a tím dochází i k poklesu finančních prostředků, které má Česká televize k dispozici. Česká televize na tento vývoj reaguje tím, že v co největší míře využívá možnosti dané legislativou k tomu, aby vymáhala dlužné televizní poplatky a identifikovala fyzické a právnické osoby, které nejsou k placení televizního poplatku přihlášeny," stojí ve Výroční zprávě ČT za rok 2016. Z ní také vyplývá, že počet evidovaných televizních přijímačů klesá. Počet zaevidovaných poplatníků je tak za loňský rok stanoven na 3,517 milionu.

Velmi podobná pravidla jsou i pro uživatele rozhlasových zařízení. Tam však činí poplatek jenom 45 korun měsíčně. Pokuta za nenahlášení rozhlasového přijímače činí 5 000 korun. Podle šéfky Odboru obchodu a rozhlasových poplatků Českého rozhlasu Eduardy Hekšové je počet rozhlasových přijímačů vyšší než těch televizních. "Český rozhlas evidoval k 31.12.2016 3 778 548 rozhlasových přijímačů," sdělila pro EuroZprávy.cz

Rozhlasový poplatek platí navíc:

vlastník a uživatel radiomagnetofonů vlastník a uživatel autorádia, radiobudíku, mini/mikro věž, počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem, televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C

Uživatelé rádiových a televizních přijímačů by si také měli dát pozor na to, aby oznámili veškeré změny související s evidencí poplatníka a přijímačů do 15 dní. 

Související

Zdeněk Ondráček

Komunista Ondráček navrhuje širší osvobození od poplatků za TV a rádio

Domácnosti, které v ověřeném čestném prohlášení uvedou, že nesledují televizní nebo rozhlasové vysílání, by nemusely platit vysílací poplatky Českému rozhlasu nebo České televizi. Počítá s tím novela zákona o rozhlasových a televizních poplatcích, kterou ve Sněmovně předložil poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Více souvisejících

televizní poplatky Český rozhlas Česká televize poplatky

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 8 minutami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy