Chodíte na noční? Měli by vám připlatit. V Německu se práci v noci lze vyhnout

Praha - Noční směna je strašákem nejednoho českého zaměstnance. Podle zákoníku práce by ale pracovníkům v noci měla náležet patřičná odměna a příplatek. Zaměstnavatel také musí poskytnout ty správné podmínky pro práci v noci. Podobně jsou na tom i v Německu.

Noční směna. Postrach nejednoho českého zaměstnance. Rozhozený biorytmus, únava, deprese. Noční směny jsou nedílnou součástí některých pracovních provozů, noční směny fungují i v sousedním Německu. Víte, jak jsou právně ukotvené a a jaké podmínky musí zaměstnavatel zaměstnancům pro práci v noci zajistit?

Údaj, kolik českých zaměstnanců pracuje na nočních směnách, bohužel Ministerstvo práce a sociálních věcí neeviduje. Přibližné informace o počtu takových pracovníků nemá ani Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Podle českého zákoníku práce se noční prací rozumí práce, která je vykonávána mezi 22. hodinou večerní a 6. hodinou ranní. Zákon sice stanovuje, že délka noční směny nesmí překročit 8 hodin v rámci 24 hodin po sobě jdoucích. V případech nutnosti ale toto pravidlo může zaměstnavatel obejít. Může pracovní dobu rozvrhnout tak, že průměrná délka noční směny nepřekročí 8 hodin v období nejdéle 26 týdnů po sobě. Při tomto výpočtu se vychází z pětidenního pracovního týdne. Důležité je samozřejmě slůvko průměrná. 

Pracovník noční směny má právo na bezplatné lékařské vyšetření, které se pro práci v noci požaduje. Náklady by měl bez výjimky hradit zaměstnavatel. Jednou ze základních podmínek, kterou musí zaměstnavatel poskytnout, je přiměřené sociální zajištění, které je spojené s možností se občerstvit a nasvačit.

Zákoník práce zná také pojem „zaměstnanec pracující v noci“. To je ten, kdo odpracuje během noční doby alespoň 3 hodiny své pracovní doby v rámci 24 hodin po sobě jdoucích v průměru alespoň jednou týdně.

I v případě práce v noci zákony znají výjimky. Práci v noci nemůžou vykonávat mladiství zaměstnanci. Existuje zde ale i jedna výjimka – mladiství zaměstnanci mohou vykonávat noční směnu nepřesahující 1 hodinu, pokud je to potřeba pro jejich výchovu k povolání. Pokud pracuje na noční těhotná žena, i ta má právo požádat zaměstnavatele, aby ji přesunul na denní. Ten je v tomto případě povinen ji vyhovět.

Noční práce s sebou nenese jenom nepříjemnosti, podle zákoníku práce by vám měla přihrát nějakou korunu navíc. Pokud totiž zaměstnanec pracuje během „noční doby“, tedy mezi 22. a 6. hodinou, náleží mu příplatek. Zákon stanovuje, že „mzda, plat a jejich jednotlivé složky stanovené, sjednané nebo určené za hodinu práce přísluší zaměstnanci i za zlomky hodin, které odpracoval v období, za které se mzda nebo plat poskytuje“. Příplatek by k běžně mzdě měl činit alespoň 10 procent průměrného výdělku. I tady zná zákon výjimku. Zaměstnanci mohou po uzavření tzv. kolektivní smlouvy se zaměstnavatelem souhlasit s nižším příplatkem.

Pokud ale mluvíme o státních zaměstnancích, kteří pobírají plat, tak u nich činí příplatek za práci v noci 20 procent průměrného hodinového výdělku.

Orgány inspekce práce by čas od času měly kontrolovat, zda zaměstnavatelé dodržují podmínky práce v noci. Mají pravomoc udělovat pokuty těm, kdo tak nečiní. Nejčastějším prohřeškem zaměstnavatele může být neposkytnutí příplatku, zaměstnávání mladistvých nebo nevybavení pracoviště, na kterém se pracuje v noci, prostředky pro poskytnutí první pomoci.

Jak jsou na tom s prací v noci naši němečtí sousedé? U nich práci v noci upravuje Zákoník práce, respektive Zákon o pracovní době (Arbeitszeitgesetz). Běžný pracovní týden by měl v Německu činit 38 až 40 hodin, stejně tak běžný pracovní den by měl mít 8 hodin, kdy po šesti hodinách má každý právo na přestávku v délce alespoň 30 minut. Mezi pracovními dny by měl mít německý zaměstnanec právo na odpočinek v délce alespoň 11 hodin.

Noční směna by neměla přesáhnout osm hodin práce, výjimečně může být prodloužena na 10 hodin. Stejně jako v Česku u Němci mají právo na bezplatné lékařské vyšetření, které se pro práci v noci vyžaduje. Zákon stanovuje, že v některých situacích by měl zaměstnavatel poskytnout možnost vyhnout se noční směně a odpracovat ji v denní době. Jedná se o případy, kdy se zaměstnanec musí starat o nemocného příbuzného nebo v případě péče o dítě.

Související

Ilustrační foto

V Česku se od revoluce zdvojnásobila životní úroveň, ukazuje analýza

Dvě stě tisíc podnikatelů v roce 1990 a jejich pětinásobek o rok později položily základy prosperity současné České republiky. Díky rozvoji podnikatelské sféry výrazně vzrostla životní úroveň lidí. I přestože od roku 2021 lidé čelí vysokému růstu spotřebitelských cen, výdělky zaměstnanců jsou v současnosti oproti roku 1989 v průměru čtrnáctkrát vyšší, přičemž ceny stouply sedminásobně. Produktivita země přepočtená na obyvatele ale stále zdaleka nedosáhla úrovně Německa, uvádí analýza, kterou vypracovali analytici Hospodářské komory u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. 
Peníze, ilustrační fotografie. Rozhovor

V pasti středních příjmů. Česko vyčerpalo potenciál dosavadního růstového modelu, upozorňuje Šitera

Koronavirová pandemie a energetická krize měly sice jiný charakter, ale společně ukázaly slabiny tuzemského, na exportu založeného ekonomického modelu. Pro další ekonomický posun by Česko muselo být více technologicky adaptivní, inovativní, zaměřit se na budování nové infrastruktury a místo nízké ceny práce dbát na její kvalifikovanost, konstatuje Daniel Šitera v obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Výzkumník Ústavu mezinárodních vztahů v něm dále vysvětlil například to, z jakého důvodu podle něj Česká republika spadla do takzvané pasti středních příjmů a proč si nedokáže představit, že by se svým současným hospodářským modelem dokázala dosáhnout úrovně vyspělých ekonomik Skandinávie, Beneluxu či německy mluvících zemí. 

Více souvisejících

práce zákoník práce mzdy / platy Německo podnikatelé

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy