Soud: Trest pro Tomáše Březinu byl příliš mírný. Status spolupracujícího ho neochránil

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci dnes zvýšil o dva roky na šest let trest u Tomáše Březiny v kauze takzvané lihové mafie především kvůli jeho postavení ve zločinecké organizované skupině. Čtyřletý trest od krajského soudu považoval odvolací soud za nepřiměřeně mírný. Tomáš Březina to naopak pokládá za výsměch za jeho spolupráci s vyšetřovateli, je to prý i varovný signál pro ostatní spolupracující v budoucnu.

Tomáš Březina jako jediný v kauze získal status spolupracujícího. Podle soudu stál hned na druhé příčce pod svým bratrem Radkem Březinou, který celou skupinu řídil.

"Pokud dostal organizátor 13 let, pak by měl Tomáš Březina a další na jeho úrovni postavení dostat trest 11 let. Po zhodnocení všech kritérií je trest ukládaný soudem nepřiměřeně mírný a to i za spolupráce obviněného. Trest jsme mu tedy uložili na šest let. Snížení trestu zhruba na polovinu toho, co by mu hrozilo, je oceněním jeho role spolupracujícího," uvedl soudce Petr Andrés.

Naopak u Radka Březiny soudci nevyhověli ani jedné straně. Žalobce žádal zvýšení trestu o čtyři měsíce na maximální možnou hranici, obhajoba snížení o jeden až dva roky. "U Radky Březiny je nepochybné, že jde o hlavu zločinecké skupiny, vše vymyslel, naplánoval, organizoval, řídil a kontroloval a měl z ní veškeré výnosy. Šlo o rozsáhlou sofistikovanou trestnou činnost páchanou v dlouhém období se škodou přesahující 5,5 miliard korun, což je úkaz výjimečný. U této hlavy přichází v úvahu ukládání trestu na samotné horní hranici trestní sazby," uvedl soudce.

U obou bratrů odvolací soud naopak vyhověl žádosti obžaloby a rozhodl o propadnutí jejich celého majetku. Státní zástupce jejich cenu odhadl v řádu desítek až stovek milionů korun.

"Tento rozsudek hodnotím jako naprosto chybný, otázkou je, nakolik je vůbec zákonný. Pokud bych měl vnímat tento rozsudek jako spravedlivý, je to jasný signál všem budoucím spolupracujícím obviněným, jak se k tomu poté soud postaví. Zdejší soud absolutně nepřihlédl k rozsahu mé spolupráce. Díval se pouze na spolupráci v této věci, zapomněl na dalších 50 až 60 obviněných lidí," řekl novinářům po vynesení rozsudku Březina.

Status spolupracujícího dostal Tomáš Březina v této kauze díky rozkrytí celé činnosti lihové mafie, která podle rozsudku devět let obchodovala s nelegálním lihem. Na tento případ však navazují i další stíhání. Soudy již vynesly například rozsudky nad prvními odběrateli nelegálního lihu, které usvědčila mimo jiné právě výpověď Tomáše Březiny. Ten dnes naznačil, že se jej různé skupiny obviněných snažily ovlivňovat. "Může to být také snaha mě umlčet. Celá řada výslechů proti státní správě zatím neproběhla. Může to být určitý signál od určitých skupin lidí - umlčte ho, ať už dál nespolupracuje," doplnil Tomáš Březina.

Související

Soud, ilustrační fotografie

Tomáš Březina vypovídá u zlínského soudu, veřejnost byla vyloučena

Před zlínským okresním soudem dnes vypovídá jako svědek Tomáš Březina. Soud ho nechal předvolat v souvislosti s projednávaným případem praní špinavých peněz pocházejících z nelegálního podnikání jeho bratra Radka Březiny, hlavního organizátora rozsáhlých obchodů s nezdaněným lihem. Na návrh státního zástupce Radka Bartoše však předseda trestního senátu Pavel Houdek rozhodl o tom, že bude Tomáš Březina vypovídat s vyloučením veřejnosti.

Více souvisejících

Tomáš Březina (kauza lihové mafie) Kauza lihová mafie Radek Březina (údajný boss) soudy olomouc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy