ROZHOVOR | Jak mluvit s hluchým? Odezírání je záludné, omyl může mít vážné následky

ROZHOVOR – V Česku žije zhruba půl milionu lidí s různým typem sluchového postižení. Jde tedy o poměrně velkou skupinu, přesto o ní většina slyšících nic neví. Znáte například Desatero pro odezírání? „Předpoklady k odezírání nemá každý a nijak to nesouvisí se stavem sluchu,“ upozorňuje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Martin Novák z České unie neslyšících.

Terminologie kolem postižení sluchu je pro laika dosti komplikovaná. Jaký se rozdíl mezi „neslyšící“, „nedoslýchavý“, „se zbytky sluchu“?

Že je pro vás terminologie komplikovaná, není divu. Často se na ní neshodnou ani odborníci. Vezměme si jako příklad Vámi zmiňovaný termín "zbytky sluchu". Ten je někdy i v odborné literatuře míněn jako označení skupiny osob s těžkou nedoslýchavostí. Ale logicky by ten termín měl označovat jen zachované zbytky sluchu u konkrétního člověka.

Lidé, kteří slyší, ale špatně, jsou označováni jako nedoslýchaví a je tam velká variabilita od lehké až k těžké nedoslýchavosti. Těm pomáhají sluchadla. Jiní lidé mají kochleární implantát. I tam jsou velké rozdíly. Někteří nedoslýchaví lidé mohou telefonovat, jiní se neobejdou bez odezírání. Dá se říci, že při sluchovém postižení neexistují dva lidé s naprosto stejným sluchem.

Naproti tomu termín "neslyšící" označuje osoby, kterým nepomáhá ani nejvýkonnější sluchadlo. Spadají sem jak osoby, které se neslyšící buď narodily nebo ztratily sluch před spontánním vytvoření mluvené řeči, tak i osoby, které z různých příčin přišly o sluch kdykoliv v průběhu života po vytvoření a rozvinutí mluvené řeči. Abychom to rozlišili, označujeme lidi s pozdější ztrátou sluchu jako osoby ohluchlé. Rád bych upozornil, že je nesprávné používat termín "hluchoněmý". Vnímáme jej jako urážlivý a bohužel je ještě dnes nejen v médiích často používán.

Jaký je zájem o kurzy znakové řeči a hlásí se do nich pouze neslyšící?

Dnes se používá termín "znakový jazyk". O kurzy znakového jazyka je obrovský zájem. Kurzy jsou určeny zejména těm, kteří znakový jazyk neovládají, tedy slyšícím rodičům neslyšících dětí, pedagogům, kteří učí neslyšící děti, zájemcům o tlumočnickou profesi, úředníkům, zdravotníkům i zájemcům ze široké veřejnosti.

A existují také kurzy znakového jazyka pro neslyšící, podobně jako existují kurzy češtiny pro osoby slyšící. Převážná většina neslyšících lidí totiž pochází z rodiny, kde jsou oba rodiče slyšící a znakový jazyk neovládají. Neslyšící děti ze slyšících rodin se tedy učí znakový jazyk od svých vrstevníků z neslyšících rodin a někdy si znaky i samy vytvářejí. Bylo by správné, aby se ve školách pro neslyšící vyučoval také znakový jazyk. Vždyť i české děti se učí češtinu po celou dobu povinné školní docházky.

Můj téměř hluchý kamarád si občas postěžuje, že na něj okolí hledí jako (s prominutím) na blba, jelikož jeho řeč zní dost zvláštně...

Když někdo nemá zpětnou sluchovou kontrolu, je pro něj obtížné naučit se mluvit tak, jako kdyby slyšel. Dokonce i u později ohluchlých lidí dochází ke změnám způsobu řeči - například začnou mluvit velice hlasitě a po čase se začne stírat i srozumitelnost jejich mluvy, takže jim rozumí hlavně lidé, kteří na ně jsou již zvyklí.

Ale největší problém v tomto směru mají lidé od narození neslyšící. Dá se říci, že pro ně je čeština cizím jazykem a její zvládnutí je tím obtížnější, že jí nejsou od malička vystaveny jako jejich slyšící vrstevníci. Tam už nejde o pouhou výslovnost, ale o celkovou znalost češtiny. Když jde do školy slyšící dítě, umí už mluvit a ve škole se naučí spisovnou formu jazyka a správně napsat to, co již zná.

U neslyšících dětí je postup opačný. Do školy jdou, když ještě český jazyk neznají a nejdříve se učí jednotlivá slova v písemné podobě. Teprve pak se velmi pracnou metodou učí výslovnost slov, která ani neslyší. Výsledek často neodpovídá vynaloženému úsilí, protože ty děti nemají možnost odposlouchat kolem sebe vzor a napodobit jej. Neosvojí si tedy mluvu a jazyk spontánně tak, jako děti slyšící. Problém je také ve znalosti významu slov. Může se stát, že zamění podobná slova s různým významem. Nebo že si přečtou větu, ve které znají slova, ale celkový význam věty jim není jasný. Správné časování, skloňování nebo pořadí slov v české větě a různé jazykové zvyklosti jsou pro ně často také problém.

Podle toho vypadá také jejich psaný projev, a to i u dospělých neslyšících lidí. V podstatě se češtinu učí s různým úspěchem celý život jako cizí jazyk. I ve vzácných případech, že se jazykově nadanému od narození neslyšícímu člověku podaří naučit mluvenou řeč, nezní to tak obvykle jako u člověka slyšícího a neznámými slyšícími lidmi často bývá považován za cizince.

Jak dlouho trvá naučit se znakový jazyk?

Znakový jazyk se musíte učit tak dlouho, jako jakýkoliv mluvený cizí jazyk. V kurzech se naučíte základy - a pak se musíte učit v praxi celoživotně. Je to jazyk velmi bohatý, s mnoha dialekty, a jako každý živý jazyk se neustále vyvíjí.

Je důležité naučit se odezírat?

Je to pro nás velmi důležité. Avšak podmínkou je znalost jazyka, který máme odezírat. Podobně jako když neumíte svahilsky, není Vám nic platné, ze svahilštinu slyšíte. A při odezírání je viditelná jen část mluvené řeči, zbytek si musíte domyslet. Předpoklady k odezírání nemá každý - a nijak to nesouvisí se stavem sluchu. Je k tomu potřeba mít nějaké vrozené vlohy a příležitost k tréninku - asi jako když potřebujete hudební sluch k tomu, abyste se naučil hrát na hudební nástroj nebo zpívat. Chybějící sluch Vás přinutí se o odezírání snažit, ale to není ještě zárukou, že se odezírat skutečně naučíte.

Když mi neslyšící řekne, že umí odezírat, jak bych měl hovořit?

Ta otázka je správně položena. I mistr v odezírání bude neúspěšný, pokud hovořící osoba bude mluvit nesprávným způsobem. K tomu je zapotřebí dodržet spoustu pravidel. Existuje o tom i knížka - a pro ty, kteří nemají možnost si ji přečíst, máme tzv. Desatero, kde jsou uvedena nejdůležitější pravidla. Rád bych ještě zdůraznil, že každý člověk mluví jinak - je to stejné, jako když má každý člověk jiný rukopis. A my si u každého nového mluvčího musíme zvyknout na jeho způsob mluvy. Je to velmi individuální.

Někteří lidé mají dar mluvit zřetelně - a jiní zase mluví tak, že od nich odezírat nelze. Kromě toho musí být splněny ještě další podmínky - správná intenzita a směr světla, vzájemná orientace a vzdálenost hovořících osob, výběr slov, znalost témata a podobně. Hodně slov s odlišným významem, které lze rozlišit sluchem, vypadá při mluvení stejně či podobně, a tak dochází k častým záměnám. Odezírající člověk někdy rozumí něco jiného, než co bylo řečeno, aniž by to on sám nebo někdo jiný poznal. Někdy se to dodatečně zjistí, obvykle tehdy, pokud ten omyl měl nějaké negativní důsledky.

Je nutno mít na paměti, že i kdyby byly všechny podmínky pro správné odezírání splněny, záleží ještě na momentálním stavu odezírající ho člověka. Nepřetržité odezírání je totiž velmi složitá a vyčerpávající činnost. A pokud je člověk unaven nebo rozrušený, tak se mu odezírání obvykle nedaří tak, jako kdyby byl v pohodě. Pro osoby, které neslyší a ovládají češtinu, je proto mnohem spolehlivější simultánní přepis.

Co je to simultánní přepis?

Simultánní přepis je v podstatě převod mluvené řeči do písemné podoby v reálném čase, to znamená "tady a teď". To, co neslyšíme, si můžeme přečíst. Simultánní přepis lze použít prakticky ve všech situacích: na konferenci, ve vzdělávání, ve zdravotnictví, při různých jednáních či u soudu. Je to velmi důležitá služba. Představte si třeba, že byste musel odezírat při soudním jednání, které se Vás týká a na výsledku Vám velmi záleží.

Z mnoha důvodů se v průběhu soudního jednání obtížně odezírá. Neměl byste přehled, co všechno protistrana říká a nemohl byste se účinně bránit. Všechno byste zjistil až dodatečně ze soudních spisů a náprava té situace by byla velmi problematická. Tuto velmi důležitou službu u nás zavedla a poskytuje Česká unie neslyšících.

Na webu ČUN píšete, že pořádáte i plesy pro neslyšící. Promiňte, ale trochu si to neumím představit, když neslyšíte hudbu...

Neslyšící lidé tančí stejně rádi jako lidé slyšící. Potěšení z pohybu a smysl pro rytmus může mít člověk nezávisle na sluchu. Neslyšící člověk může vnímat vibrace a také sledovat zrakem ostatní tanečníky, kteří hudbu slyší. Je pravda, že je zapotřebí sladit pohyby s hudbou, ale to lze natrénovat, existují i taneční kurzy pro neslyšící.

Na našich společenských akcích, kde se tančí, mívají hudebníci obvykle ceduli oznamující zda hrají například foxtrot, polku nebo tango. A na některou hudbu lze tančit i podle fantazie. Existují skvělí neslyšící tanečníci. jedním z nich je například Nyle DiMarco, který loni zvítězil mezi slyšícími v soutěži Dancing with the Stars, která je obdobou naší show Když hvězdy tančí.

S jakými největšími potížemi se v každodenním životě setkáváte?

Náš problém je v bariérách. Jsou to nejen bariéry v komunikaci, jde také o tok informací, a o situace, kdy je signalizace pouze zvuková. Existují i uměle vytvořené bariéry, například technické, když se nedostaneme do domu, kde je nainstalován takzvaný elektronický vrátný.

Nebo když přístroje signalizují průběh funkce pouze zvukem. Když někam cestujete a informace o změnách trasy nebo času a místa nástupu jsou jen zvukovým hlášením, tak jste ztracen, pokud s Vámi necestuje někdo slyšící. Postrádáme spoustu užitečných zákonů, například zákon, aby videa, kde je informace podána mluvenou řečí, byla povinně opatřena i titulky. Největší bariéry jsou však v předsudcích a v nepochopení slyšících lidí.

Máte Vy osobně nebo Vaši blízcí negativní zkušenost s předsudky ze strany majority?

Neinformovaní slyšící lidé mají někdy podivné způsoby chování k člověku, se sluchovým postižením. Setkávám se třeba s tím, že když hned nerozumím, co mi říkají, tak se začnou chovat tak, že mi to vůbec nepomůže, naopak to zkomplikuje komunikaci. Například na mě začnou křičet, nadávat, nebo mě dokonce podezřívají, že to dělám schválně. Po vysvětlení se sice situace uklidní, ale bohužel je ze strany slyšících lidí vůči neslyšícím hodně negativních postojů a bude trvat hodně dlouho, než se osvětou podaří situaci dostat to optimálního stavu. Možná je to otázka několika generací.

Je podle Vás pomoc od státu pro sluchově postižené dostatečná?

U nás ne. Stát řídí slyšící lidé a ti mají své vlastní starosti, které řeší. O nás v podstatně nic nevědí, ale bohužel o našem životě rozhodují. Například formou tvorby zákonů, které se nás sice také týkají, ale často vůbec nepočítají s existencí lidí se sluchovým postižením. A když sami iniciujeme zákon, který by nám pomohl, tak třeba není ani projednán.

To se týká například vládního návrhu novely vysílacího zákona, který měl mimo jiné zlepšit přístupnost lidí se sluchovým postižením k televizním pořadům formou skrytých titulků. Čekali jsme na něj 13 let, loni to začalo vypadat nadějně, dostal se už do Parlamentu, ale pak byl několikrát odsouván a nakonec byl úplně smeten ze stolu. To je jen jeden příklad z mnoha.

Zajisté potřebujete řadu kompenzačních pomůcek. Jak je to s doplatky na ně? Naslouchadla patrně nejsou vůbec levná...

Sluchadla skutečně nejsou levná. A příspěvek dostáváme jen na jedno sluchadlo, i když uši máme dvě. Oboustranné vnímání zvuku pomáhá člověku určit směr, ze kterého ten zvuk přichází. Ta praxe je nesmyslná - podobně jako kdyby brýle byly předepisovány jen na jedno oko.

Příspěvek na sluchadlo je 4 500 korun, přitom sluchadlo pro těžší sluchovou vadu stojí třeba 25 000 korun. Musíme si do něj kupovat baterie a platit si opravy. Na druhé sluchadlo si už musíme počkat 7 let a to opět s malým příspěvkem. Lidé s těžším sluchovým postižením to musí řešit dalšími cestami. Nejde však pouze o sluchadla, ostatně ne každému pomohou.

Dříve nám bylo poskytováno mnohem více pomůcek, ale vinou Drábkovy reformy jejich počet poklesl cca o 75% procenta. Část pomůcek je v některých případech hrazena z klasického zdravotního pojištění a část Úřady práce ČR formou příspěvků na zvláštní pomůcky. Systém poskytování pomůcek osobám se sluchovým postižením je však značně složitý. Je dokonce natolik komplikovaný, že řada lidí to vzdává a buď pomůcku nežádá nebo si na ni dlouze shání jiné zdroje.

Děkujeme za rozhovor.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor zdravotně postižení Martin Novák (unie neslyšících) Česká unie neslyšících Lidé život řeč

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic komplikuje suché počasí. Začal platit zákaz rozdělávání ohně

V Praze dnes začal kvůli výstraze meteorologů před nebezpečím požárů platit zákaz rozdělávání ohňů na rizikových místech, jako jsou parky, lesní porosty, zahrady či lesoparky. Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, ani na zahradách.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy