Ruská menšina v ČR se rozrůstá. Nebezpečně ji rozštěpila propaganda Kremlu

Praha - Jak ukazuje statistika ministerstva vnitra, počet Rusů žijících v Česku roste. Zatímco před deseti lety bylo v zemi s povolením k pobytu 23.300 občanů Ruské federace, letos v červnu 37.300.

Rusové tvoří sedm procent cizinců v zemi. Letos na konci června mělo povolení k pobytu 37.303 občanů Ruské federace. Téměř tři pětiny z nich mohly v ČR zůstat natrvalo. Na konci loňska žilo v ČR s povolením 36.840 lidí z Ruska, v roce 2011 to bylo 31.533 a v roce 2007 pak 23.301. Počet i podíl občanů Ruska s trvalým pobytem roste.

Tři z deseti Rusů jsou v Česku kvůli práci a podnikání. Víc než pětina přijela za rodinou a desetina pak z humanitárních či jiných důvodů. Každý pětadvacátý žadatel o azyl či ochranu v Česku pochází z Ruska.

Stále větší zájem mají Rusové o studium na českých vysokých školách. Pokud se vzdělávají v češtině, nemusí za výuku na veřejných školách stejně jako Češi platit. V roce 2003 vysokoškolské vzdělání v ČR získávalo 418 občanů Ruska, jen tři z nich si studia hradili. Celkem Rusové tvořili tři procenta zahraničních studentů. V roce 2016 představovali už téměř 14 procent. Stali se tak druhou nejpočetnější skupinou zahraničních posluchačů hned po Slovácích. Školy měly 5906 ruských studentů, studium si platilo 353 z nich.

Zástupce Rusů v radě vlády pro národnostní menšiny v poslední výroční zprávě o menšinách uvedl, že většina Rusů se do Česka přestěhovala proto, aby unikli autoritářskému režimu ve své vlasti. K novému domovu jsou podle něj loajální. Podle ruského zástupce se ale kvůli ruské propagandě a dezinformacím komunita rozštěpila a dělí ji názory na dění na Ukrajině, brexit, politiku USA i členství ČR v EU a NATO. "Rozdělení ruskojazyčné komunity a částečně ruské národnostní menšiny již přesáhlo meze žádoucí názorové plurality a nebezpečně zasahuje i většinovou společnost. Jde o projevy propagace autoritářských systémů a politiků směřujících k totalitě," uvedl ruský zástupce v radě. 

Březnový průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) ukázal, že 73 let poté, co sovětský armáda osvobodila většinu českého území od nacistů, a pět desetiletí po invazi vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa převládají k Rusům u Čechů antipatie nad sympatiemi.

V roce 1968 cizí vojska vpadla na československé území před půlnocí 20. srpna. V prvním sledu to bylo 100.000 vojáků, postupně se okupační armáda rozrostla na 750.000 příslušníků. Koncem 80. let byli sovětští vojáci v Česku v 67 posádkách, na Slovensku v 16. Řadu oblastí jako Milovice nedaleko Prahy měli plně k dispozici.

Část sovětských jednotek opustila zemi v květnu 1989 při plánovaném snížení počtu ozbrojených sil SSSR. Vyjednávání o odsunu sovětských vojsk pak začala krátce po listopadu 1989. Do konce června 1991 se z československého území stáhlo 73.500 sovětských vojáků a 39.921 členů jejich rodin. V prosinci 1991 se rozpadl Sovětský svaz. Hlavním nástupnickým státem se stala Ruská federace.

Související

Lidé v centru Prahy

Mladí Češi a Slováci se liší v postojích k menšinám, ukázal průzkum

Mladí Češi a Slováci se liší ve svých postojích k sexuálním, náboženským a etnickým menšinám. Ve vztahu k homosexuálům jsou tolerantnější Češi, kteří se zároveň staví pozitivněji k pití alkoholu, konzumaci marihuany i nezávaznému sexu. Naopak k přistěhovalcům, muslimům či alkoholikům mají menší výhrady Slováci.
Ilustrační foto

Etnické menšiny protestují: Olympijský výbor zavírá oči před porušováním lidských práv v Číně

Zástupci etnických menšin v Číně znovu obvinili Mezinárodní olympijský výbor (MOV), že zavírá oči před soustavným porušováním lidských práv v zemi, jež bude v roce 2022 hostit v Pekingu zimní olympijské hry. Sdružení lidskoprávních organizací hájících práva Tibeťanů, Ujgurů a obyvatel Hongkongu napsalo otevřený dopis prezidentovi MOV Thomasi Bachovi a členovi MOV Juanu Antoniovi Samaranchovi mladšímu, jenž dohlíží na přípravu pekingských ZOH.

Více souvisejících

menšiny češi Rusko obyvatelstvo Lidé

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy