Osvědčily se elektronické náramky? Probační služba zveřejnila zajímavá fakta

Elektronické náramky aktuálně sledují pohyb více než stovky odsouzených a obviněných naráz. Hranici sta souběžně sledovaných klientů překročila Probační a mediační služba (PMS) v tomto týdnu. Celkově už náramky od zářijového zavedení do praxe nosilo nebo nosí 140 lidí, převážně domácí vězni. ČTK to sdělila mluvčí PMS Kristina Labohá.

K pátku 8. února činil počet souběžně monitorovaných lidí 101. V domácím vězení jich bylo 90, u 11 dalších náramky nahradily pobyt ve vazbě.

Od zahájení monitoringu bylo do programu zařazeno celkem 125 odsouzených s trestem domácího vězení, 12 v rámci nahrazení vazby a tři lidé s povinností zdržovat se doma po podmíněném propuštění z vězení. "V porovnání se zeměmi, které zavedly elektronický monitorovací systém, nabíhá počet klientů hlídaných náramky v Česku rychle," komentovala vývoj ředitelka PMS Andrea Matoušková.

Nejvíce monitorovaných lidí je setrvale na severu Čech a na jihu Moravy. Od září do konce loňského roku nahlásila elektronická zařízení pracovníkům v operačním středisku přes 1100 událostí, u nichž bylo potřeba prověřit, zda odsouzený porušil stanovený režim. Aktivně potom museli probační úředníci tento problém řešit zhruba ve čtvrtině případů, ostatní incidenty měly technicko-provozní povahu. Do konce roku pak PMS u sedmi domácích vězňů navrhla soudu přeměnu trestu na klasické odnětí svobody.

Náramky nejčastěji hlídají pachatele trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí (23 procent). Následují neplatiči alimentů (13 procent) a zloději (11 procent). Dalšími statisticky významnějšími skupinami sledovaných pachatelů jsou ti, kteří se dopustili výtržnictví, ohrožení pod vlivem návykové látky, ublížení na zdraví, porušování domovní svobody nebo poškození cizí věci.

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) při nedávných interpelacích uvedl, že za 280 náramků, monitorovací středisko a 410 dalšího vybavení zařízení - komunikátorů nebo alkoholtesterů - zaplatilo ministerstvo izraelskému dodavateli 15,6 milionu korun. V první polovině příštího roku chce úřad dokoupit dalších 500 monitorovacích sad. Ministerstvo hradí podle Kněžínka jen zařízení, která skutečně odebere, takže "náramky nebudou ležet ve skladech".

Související

Ministerstvo spravedlnosti ČR

Izraelská firma SuperCom nedodala Česku elektronické náramky, monitoring odsouzených ohrožen

Izraelská firma SuperCom nedodala objednanou novou sadu 120 elektronických náramků pro odsouzené. Podle Probační a mediační služby (PMS) kvůli tomu hrozí přechodné omezení monitoringu a jeho nahrazení namátkovými kontrolami probačních úředníků. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka a dodal, že PMS se již připravuje i na variantu vypsání nové veřejné soutěže.

Více souvisejících

elektronické náramky Věznice kriminalita

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

Maďarsko převezme otěže EU. Szijjártó řekl, na co se během předsednictví zaměří

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy