Na Kuciaka se vzpomínalo i v Česku. V Praze a Brně se sešly stovky lidí

Zhruba 500 lidí se dnes vpodvečer sešlo na pražském Václavském náměstí k tichému uctění památky slovenského reportéra Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, kteří byli před rokem zavražděni. Mnoho z nich položilo svíčky k fotografii partnerů a nápisům "All For Jan" a "All For Martina" u sochy svatého Václava. Podobné akce se podle pořádající organizace Za slušné Slovensko konají v desítkách slovenských měst, ale také v Brně, Zlíně, Varšavě, Paříži, Barceloně, Kodani nebo New Yorku.

"Naší dnešní úlohou je produkovat neutichající veřejný tlak na politiky. Musí cítit, jak jim dýcháme na krk. Setkávejme se, mluvme spolu, diskutujme, přemýšlejme, zlepšujme a všechno to sdílejme na sociálních sítích, našich blozích a v médiích. Ukažme svoji sílu, která časem nevyprchává, ale sceluje se, formuje a znásobuje. Má to smysl, protože máme společnou vizi slušného Slovenska," uvedli organizátoři na facebooku události.

V Brně si první výročí vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové připomnělo na náměstí Svobody i přes déšť podle odhadu ČTK asi 500 lidí. U morového sloupu zapálili svíčky. Ve zkratce připomněla události před a po vraždě i malá výstava. Do ulic vyšli na výročí vraždy, která před rokem na Slovensku vyústila ve vládní krizi a rezignaci premiéra, také lidé v Praze a v řadě slovenských měst.

Iniciativa Za slušné Slovensko, která loni po dvojnásobné vraždě stála za největšími protesty od sametové revoluce v roce 1989, svolala shromáždění do Bratislavy, dalších asi tři desítek slovenských měst a do vybraných metropolí v zahraničí. Brno je jednou z nich. Na brněnské náměstí Svobody přišli převážně mladí lidé s velkým podílem Slováků. Někteří měli v rukou transparenty, například s heslem "All for Ján", anglicky "Všichni za Jána".

Na Kuciaka na pódiu zavzpomínala redaktorka Deníku N Jana Ustohalová. "Jána jsem poprvé potkala v kurzu pro mladé investigativní novináře, kde jsem byla před několika lety mentorkou studentům žurnalistiky. Už tehdy byl nepřehlédnutelný. Bylo zajímavé ho poslouchat, jak chce věcem přijít na kloub, jak chce poznat. Byl ještě studentem, ale hned vás na něm zaujala skromnost, jistá urputnost a bezstarostnost," řekla Ustohalová. Vražda mladého novináře pro ni stále zůstává neuvěřitelnou a nesmyslnou.

Vícero řečníků se pozastavilo nad rolí novináře ve společnosti. Musí podle nich čelit urážkám, jejich práce je znevažována a stále o nich někdo tvrdí, že manipulují s fakty. Novináře by ale lidé měli podle řečíků bránit, protože jsou to právě oni, kdo kontrolují mocné a elity.

"Na první pohled by se mohlo zdát, že se těmi vraždami nic nezměnilo, ale změnilo se mnohé," řekl vedoucí katedry žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Jakub Macek. Jinak se teď například na novinařinu podle něj dívají ti, kteří jsou s ní v kontaktu. Média také začala přemýšlet o tom, jak investigativní novinařinu - byť je nákladná a časově náročná - vrátit zpět do hry, uvedl.

Slovenské noviny dnes zveřejnily prohlášení několika stovek žurnalistů, kteří slíbili, že budou v Kuciakově práci pokračovat. Na svých titulních stránkách otiskly černou stuhu nebo heslo All For Jan, které se po vraždě stalo symbolem spolupráce novinářů.

Investigativní reportér Kuciak a jeho partnerka Kušnírová byli zavražděni loni v únoru. Zločin byl spáchán v obci Veľká Mača u Trnavy v Kuciakově bytě. Policie od počátku považovala za nejpravděpodobnější motiv vraždy Kuciakovu novinářskou práci. Byl to první případ vraždy žurnalisty v novodobé slovenské historii.

Loni v září policie zadržela a obvinila čtyři osoby, vyšetřovatelé ale pátrají po hlavním objednavateli popravy. Násilná smrt novináře před rokem vyvolala v zemi politickou krizi. Vyústila v demisi šéfa nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica z funkce premiéra.

Související

Marian Kočner

V kauze Kuciak rozhodl soud o vině Zsuzsové. Kočnera osvobodil

Obžalovaná Alena Zsuzsová je vinná v kauze vraždy slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové i v dalším případu přípravy vraždy současného generálního prokurátora Maroše Žilinky. Odsedět si má 25 let. Kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera však soud osvobodil. 

Více souvisejících

Ján Kuciak vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Martina Kušnírová Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy