Neoprávněná licence pro solární elektrárnu Čekanice? Revizní technik dostal mírnější trest

Olomoucký vrchní soud dnes výrazně zmírnil trest reviznímu technikovi Guyi Tylovi v souvislosti s neoprávněnou licencí, kterou před deseti lety získala solární elektrárna Čekanice nedaleko Tábora. Místo pěti let vězení, které mu uložil brněnský krajský soud, si muž odpyká tříletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky. Soud vzal v úvahu jeho tíživou rodinnou situaci i dobu od spáchání činu.

Případ tehdejších jednatelů společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Libora Kičmera a Oldřicha Kožušníka, kteří byli původně zproštěni obžaloby z podvodu, vrátil odvolací soud naopak krajskému soudu.

Podle předsedkyně senátu Martiny Kouřilové byla Tylova vina jednoznačně prokázána. Trest mu odvolací soud snížil kvůli současné tíživé situaci, stará se o dvě děti a těžce nemocnou ženu. Soud zohlednil v tomto případě zájmy dítěte.

"Uložený trest považujeme za nepřiměřeně přísný. V tomto případě lze mimořádně aplikovat trest snížený pod hranici trestní sazby. Mezi další okolnosti případu považuje soud i dobu, kdy bylo toto jednání spácháno," uvedla soudkyně. Soud vzal ohled i na to, že trestnou činnost obžalovaný spáchal ve formě pomoci.

Podle rozsudku Tyl ve své revizní zprávě na konci roku 2009 označil elektrárnu za dokončenou i když ještě nebyla schopná provozu, licenci tak elektrárna dostala neoprávněně. Škoda byla vyčíslena na 187 milionů korun. Usvědčujícím důkazem byl stavební deník, podle kterého ještě v prosinci 2009 byly na stavbě prováděny rozsáhlé práce. Podle soudu revizní technik nemohl konstatovat, že elektrárna je funkční, když zde byla nainstalována pouze třetina technologie. Elektrárnu bylo nutné dokončit před koncem roku 2009, protože výkupní ceny elektřiny v dalším roce měly mírně klesnout.

V případu jsou obžalováni i tehdejší jednatelé společnosti ČEZ Obnovitelné zdroje Libor Kičmer a Oldřich Kožušník. Brněnský krajský soud je původně zprostil obžaloby z podvodu s tím, že manažerům, kteří měli ve společnosti kontrolní pravomoci, se nepodařilo prokázat úmysl. Vrchní soud měl však jiný názor.

"Podle nás soud prvního stupně nehodnotil důkazy ve své souvislosti komplexně, nehodnotil je v širších souvislostech. Podle nás dostatečně nevyhodnotil postavení obžalovaných a jejich skutečné znalosti o stavu dostavěnosti elektrárny," řekl dnes ČTK mluvčí vrchního soudu Stanislav Cik.

V souvislosti s licencemi získanými pro solární elektrárny již policie řešila řadu podvodů, které skončily i u soudů. Ve většině případů jsou to ale projekty, které měly být dokončeny o rok později, v roce 2010. Tehdy se totiž změnil zákon a stát znovu od roku 2011 snížil výkupní ceny elektřiny. Tentokrát ale o polovinu s platností na dalších 20 let. Investoři se tak snažili dokončit své projekty za každou cenu.

Související

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

Více souvisejících

soudy solární elektrárna Čekanice Tábor olomouc

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy