Komentář - V Česku se objevily další závadné potraviny z Polska. Před nedávnem hovězí maso, poté sušenky, teď kuřecí maso a zelenina. Internet se plní lidmi, kteří se dušují, že zaručeně už nikdy žádnou potravinu z Polska nekoupí. A leckdo by řekl, že pohár trpělivosti jim po všech průserech přetekl právem. Proč potom ale statistiky ukazují, že jde zase jen o plané řeči?
Řekněme si to na rovinu. Maso nakažené salmonelou není maso, je to blaf. Jen blázen by ho jedl dobrovolně. O něco méně nás tíží přemíra pesticidů nebo špatně označené potraviny obsahující více alergenů, než kolik je povolený limit. Vegetarián alergický na arašídy by asi s tímto žebříčkem priorit nesouhlasil, většinovou společností ale pořád doznívá otřesné zjištění, co se dělo na polských jatkách.
Řada z nás se po přečtení zprávy o tom, že se někde porážely nemocné krávy a rizikové maso se dováželo k nám, jistě zařekla, že bude pečlivěji kontrolovat původ masa. Polské už do nákupního košíku nedá. Radši kvalitní české. A na internetu si vždycky ověříme jeho kvalitu. Jak dlouho nám to vydrželo? Vůbec.
Existují tři typy lidí. Prvnímu je jedno, co kupuje. Původ masa neřeší, protože mu nikdy z žádného nic nebylo. Zprávu o nakaženém masu možná zaregistruje, ale netíží ho. Druhý typ lidí si maso poctivě kontroluje roky. Zjištění, že se zase někde snědlo nakažené maso, v něm vyvolá pocit zadostiučinění a sebeuspokojení. Třetí typ lidí, a pravděpodobně ten většinový, se nad takovou informací pozastaví. A třeba si i naplánuje, jak se podobnému případu vyhne.
Nevydrží to. Nikdy to nevydrží. Kdo si dnes vzpomene, že se před sedmi lety objevil podobný skandál u průmyslové soli, která se horem spodem cpala do ryb a uzenin? Kdo dnes kontroluje, jestli jsou vejce nebo jablka z Polska? Ani masný skandál se nestal poprvé, nebyl to až letošní rok, kdy se zjistilo, že maso dovážené z této země může být závadné. Už jsme to tu měli. Už jsme tu měli i všeobecné pobouření. A dlouho nevydrželo.
To ostatně ukazuje nejen to, že se stále dokola opakuje ten stejný případ, kdy nakažené či jinak závadné maso končí lidem na talíři, ve školních jídelnách i v nemocnicích. Dokazují to i data českého statistického úřadu. Nejvíce kuřecího masa a obecně drůbeže se k nám dováží z Polska. Jeho import stoupá. Nejvíce hovězího masa k nám míří z Polska, Nizozemska a Německa. Dovoz opět stoupá. A když si dáme do kontrastu, že loni se u nás snědlo drůbežího masa nejvíce v historii...
Češi maso jíst nepřestanou, a to ani to polské. Dalo by se sice říct, že pokud se na tuzemský trh i přes přísná nařízení a kontroly zdejších úřadů dostanou znehodnocené potraviny, že se něco změní. V dlouhodobém horizontu ale pravděpodobně nikoliv. Každá změna je totiž moc náročná. A drahá.
Lidé v obchodech nechtějí utrácet stokoruny za drahé maso, když si mohou koupit v akci levné polské. Nechtějí jako první věc po příchodu domů z nákupu žhavit internet a hledat šarži, kde bylo maso skutečně vytvořeno, vyrobeno, poraženo. Přesvědčení, že to budou dělat, jim vydrží chvíli, a pak skončí jako Babišova Účtenkovka. Bude to bavit stále méně lidí. Což ostatně ukazuje i historie, na skandály s polskými potravinami se vždy zapomnělo a vše se vrátilo do starých kolejí. Hrozba pominula. I ta současná pomine. A za půl roku si na ni vzpomene málokdo.
Teď se tomu těžko věří. Internet je plný lidí, kteří jsou přesvědčeni, že polské maso už nikdy nevezmou do pusy. V anketách s přehledem vyhrávají odpovědi stylu "Polské potraviny už nikdy nekoupím", týden před výplatou ale bude mnoho Čechů hovořit jinak. A převáží názory, že maso přece stačí pořádně upéct nebo usmažit, a vše bude ok, tak o co jde?
Chvála těm, kteří podporují zdejší zemědělce a kteří nakupují u osvědčených řezníků. Chvála těm, kteří si uvědomují, že nejde jen o polské potraviny, závadné může být cokoliv odkudkoliv, včetně Česka. Zdejší masný a potravinářský průmysl by totiž taky mohl ukrývat nějaký ten škraloup. A chvála těm, kteří jsou počínaje letošním rokem zapřísáhlými odpůrci čehokoliv polského. V roce 2012 byli také. A o pár týdnů později novinové titulky hlásaly: Čechům polské jídlo nevadí, nakupují ho stále víc.
Související
V kuřecích stehnech byly nebezpečné bakterie. Celá šarže mizí z prodeje
Data ČSÚ: Zemědělci dramaticky zlevňují, potravináři také, v obchodech ale ceny potravin stále rostou
Maso , závadné maso z Polska , komentář
Aktuálně se děje
před 20 minutami
Nedorozumění vedlo k policejnímu zásahu ve škole v Praze
Aktualizováno před 59 minutami
Zemřel populární moderátor Patrik Hezucký
před 1 hodinou
Německo schválilo dobrovolnou vojenskou službu. Čekají se protesty mladých
před 3 hodinami
Obchod roku: Vzniká obří streamovací gigant, Netflix kupuje Warner Bros., HBO a CNN
před 3 hodinami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 4 hodinami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 4 hodinami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 4 hodinami
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 5 hodinami
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 6 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 7 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 8 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 8 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 9 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 9 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 10 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 11 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 12 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
Globální potravinová bezpečnost zůstává podle britského biologa a odborníka na potravinové systémy Tima Bentona relativně stabilní, především proto, že současné geopolitické otřesy zatím nepřerostly do scénáře s přímým dopadem na širší evropský prostor. Benton exkluzivně pro EuroZprávy.cz upozornil, že zásadní hrozbu by představovala pouze výrazná eskalace války ze strany Vladimira Putina.
Zdroj: Jakub Jurek