Rozruch kvůli jodovým tabletám. Je Česko připraveno na jadernou havárii?

Česko nyní neplánuje nakupovat další jodové tablety pro případ vážné jaderné nehody. ČTK to dnes řekla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Obměna byla provedena naposledy loni, kdy bylo nakoupeno milion tablet, uvedl ČEZ.

Svoje zásoby tablet rozšiřuje Německo, které oznámilo, že objednalo 190 milionů jodových tablet za 8,4 milionu eur (217 milionů korun). Množství je čtyřikrát vyšší než současné německé zásoby. Riziko spolková republika, která své poslední jaderné bloky odstaví v roce 2022, podle stanice WDR vidí především v zemích za svými hranicemi, včetně Česka. Jodové tablety mají v případě zvýšené radiace chránit před rakovinou štítné žlázy.

Vorsorge für Atomunfall: Deutschland kauft Jodtabletten https://t.co/6w1MDW8K2X #Investigativ #Jodtabletten #Atomkraft

— tagesschau (@tagesschau) August 22, 2019

Vedoucí útvaru jaderná komunikace ČEZ Petr Šuleř uvedl, že obměna tablet se provádí jednou za pět let. "Celkem v roce 2018 společnost ČEZ nakoupila a distribuovala, případně uskladnila přes milion tablet jodidu draselného v celkem 280.000 baleních," řekl. Distribuovaná šarže má podle něj použitelnost do září 2022. "Další výměnu tedy předpokládáme před tímto datem, kdy tablety zpětně i vybíráme," podotkl.

Česko podle něj jako jedna z mála zemí přistoupila k systému přímé distribuce všem obyvatelům zón takzvaného havarijního plánování. Ty představují pomyslné kružnice kolem jaderných elektráren s průměrem dvacet kilometrů u Dukovan a třináct kilometrů u Temelína. "V těchto zónách pravidelně nakupujeme jodovou profylaxi pro každého obyvatele, celkem pro asi 150.000 osob," uvedl Šuleř.

V praxi jsou podle něj balení distribuována do jednotlivých měst a obcí, kde jsou následně roznášeny do domácností, případně si je občané bezplatně vyzvedávají, tak aby je každý z nich měl neustále k dispozici. "V obcích, na krajských úřadech, ve školách a například také zdravotnických, nebo sociálních zařízeních a v jaderných elektrárnách je potom k dispozici rezerva, která zaručuje dostupnost profylaxe i pro návštěvníky, případně obyvatele, kteří balení nemohou najít a podobně," dodal Šuler.

Drábová doplnila, že v případě konkrétní potřeby, například nějaké události v zahraničí, by krizový štáb a Bezpečnostní rada státu přijala další opatření. "Tak jako se to dělalo například s lékem Tamiflu v případě ptačí chřipky," uvedla. "Náš systém považujeme za dostatečně robustní," podotkla.

Jodová profylaxe podle ní nebyla na území tehdejšího Československa potřeba ani při havárii jaderné elektrárny v ukrajinském Černobylu v roce 1986. "Tedy až na specifické případy. Jodid draselný dostali bačové ve slovenských horách, protože tam úrovně jódu v ovčích produktech, zejména v ovčím mléce a žinčici nebyly úplně malé. Slovenští kolegové ale pak s úsměvem dodávali, zda jsme si jisti, jestli bačové tyto produkty skutečně pijí," odlehčila Drábová.

Kvůli spuštění jaderné elektrárny v sousedním Bělorusku nakupuje jodové tablety nyní také Litva, oznámila tento týden její vláda. Má jít o čtyři miliony jodových tablet za 900.000 eur (asi 23,2 milionu korun).

Související

Více souvisejících

Dana Drábová radioaktivita ČEZ jaderné elektrárny Jaderná elektrárna Temelín Jaderná elektrárna Dukovany Česká republika Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 9 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

Rusové dál spojují Ukrajince s terorem u Moskvy. Nesmyslná propaganda, zní z Bílého domu

Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u Moskvy dostali finanční podporu z Ukrajiny, přičemž mělo dojít k zadržení osoby podezřelé z toho, že pomáhala s financováním teroristů. Bílý dům označil vyjádření ruských představitelů za nesmyslnou propagandu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy