Od vyhlazení Ležáků gestapem uplynulo 70 let

Praha - Sedmdesát let uplyne v neděli od chvíle, kdy gestapo za druhé světové války vyhladilo osadu Ležáky. Ta nebyla nikdy obnovena a dnes na jejím místě stojí památník obětem.

Před sedmdesáti lety 24. června 1942 obklíčilo několik stovek nacistů s těžkými kulomety obec Ležáky. Obyvatele, které zastihli v osadě spolu s dělníky z Černíkova lomu, shromáždili v lomu u silnice. Pro děti do nedaleké včelákovské školy a do Skutče přijely policejní hlídky. Třiatřicet dospělých a 13 dětí následně gestapáci odvezli do Pardubic. Vše, co mělo v Ležákách nějakou cenu, gestapo sebralo a osadu následně zapálilo. Z osady tak po jejich řádění zůstalo jen údolí plné dýmu.

Na Zámečku v Pardubicích bylo následně 13 zadržených dětí označeno cedulkami s osobními daty, odděleno od matek a odvezeno do pražského Rasového a osídlovacího úřadu. Na pardubickém popravišti zatím příslušníci gestapa nejprve popravili ležácké ženy, potom muže. Těla následně odvezli do tamního krematoria. Popel obětí gestapo zabavilo a rozmetalo. Ležácké děti čekala cesta do polské Lodže. Konce války se však dočkaly jen dvě. Jarmila a Marie Šťulíkovy totiž byly uznány schopnými poněmčení a předány do německých rodin pod cizími jmény. Až po válce je přivezl zpět policejní inspektor Josef Ondráček. Zbylých 11 děti bylo pravděpodobně převezeno do Chelmna, kde byly v létě 1942 zplynovány stovky polských dětí, a také 82 dětí z Lidic. I děti z Ležáků čekal stejný osud. 2. července 1942 následně gestapo na Zámečku v Pardubicích popravilo dalších 40 osob za napomáhání parašutistické skupině. Gestapácký komisař Gerhard Clages byl za akci Ležáky povýšen a přeložen do Budapešti. Zemřel 15. října 1944.

Vypálení Ležáků následovalo dva týdny po vypálení Lidic. Bylo součástí tzv. heydrichiády, tedy období teroru německých okupantů, kteří se českému národu mstili za zabití zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května téhož roku parašutistickou skupinou Anthropoid. Ležáky byly srovnány se zemí proto, že v blízkém lomu Hluboká byla ukrývána vysílačka Libuše parašutistické skupiny Silver A, kterou obsluhoval Jiří Potůček. Na její umístění se přišlo v důsledku zatýkání, kterým předcházelo udání Karla Čurdy.

20. června byli zatčeni majitel lomu František Vaško s manželkou, o den později mechanik z lomu Hluboká Karel Svoboda i tamní mlynář Jindřich Švanda, u kterého se Porůček skrýval. 21. června byla také na dalšího člena skupiny Silver A, kapitána Alfréda Bartoše, gestapem nastražena past. Při pronásledování ulicemi Pardubic se Bartoš postřelil a později zemřel.

V pondělí ráno 22. června se při služební pochůzce poblíž Habrovče zastřelil i vrchní strážmistr četnické stanice ve Vrbatově Kostelci Karel Kněz, který s parašutisty tajně spolupracoval. Další den dostal šéf pardubického gestapa Gerhard Clages souhlas k likvidaci Ležáků.

Osadu Ležáky tvořilo osm domů seskupených kolem mlýna na říčce Ležák v katastru obcí Miřetice a Louka. Po válce nebyly Ležáky obnoveny, ale na jejich místě vznikl památník.

Související

Ležáky

Po atentátu na Heydricha Ležáky zmizely ze světa. Nacisté je před 80 lety vypálili

Po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, provedeném československými výsadkáři na konci května 1942, se v Protektorátu Čechy a Morava rozjel nevídaný teror, kterému padli za oběť nejen jednotlivci, ale i celé vesnice. Desátého června 1942 byly nacisty z mapy vymazány Lidice a přesně o dva týdny později, 24. června 1942, potkal podobný osud i malou vesničku Ležáky na Chrudimsku. Gestapo odhalilo, že parašutisté odtud udržovali vysílačkou spojení mezi domácím a zahraničním odbojem.

Více souvisejících

Ležáky

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy