Praha - Myslíte si, že se zmrzlina vyrábí z mléka, smetany a ovoce? Omyl. Na českém trhu na zmrzlinu prakticky nenarazíte. Většinou jsou všude jen mražené krémy, což jsou směsi vody, cukru, tuku, sušeného mléka, aromat a barviv. Tady je 10 nejznámějších omylů o kvalitě zmrzliny.
Omyl č. 1: Obsahují mléčný tuk
Balené zmrzliny do kategorie mlékárenských výrobků patří jen ve výjimečných případech, kdy je v nich obsažen skutečně mléčný tuk. Jinak je většinou nahrazen levnějším rostlinným tukem. Používá se hlavně kokosový tuk, u kterého jde velmi dobře upravit teplotu tání. Zmrzliny se neroztékají tak rychle a drží lépe tvar.
Pro výrobce je to výhodnější, jelikož kokosový tuk je levnější než mléčný, pro zákazníka horší - kokosový tuk je škodlivější, než ten mléčný. Obsahuje totiž až 90 procent nezdravých nasycených mastných kyselin, zatímco tělu prospěšných nenasycených mastných kyselin jen dvě procenta.
Na druhou stranu počet tuku ve zmrzlině není vůbec podstatný. Pokud je zmrzlina bez čokoládové polevy, obsahuje 4–8 % tuku, s polevou maximálně 20 % tuku, ovocná vodová zmrzlina neobsahuje tuk žádný.
Omyl č. 2: Zmrzliny jsou plné cukru
Považujete zmrzlinu za jeden velký cukrový pamlsek? Kdeže, obsah cukru je ve zmrzlině pouze 20 procent. Dokonce i zmrzlina s velkým podílem čokolády obsahuje pouze 29 % cukru.
Nejde tedy o obrovskou kalorickou bombu, jak si mnozí myslí. Je to dáno nadýchanou konzistencí zmrzliny a relativně vysokým obsahem vody. I ty "nejtučnější" zmrzliny neobsahují více kalorií než polovina tabulky čokolády. Energetická hodnota by neměla převýšit 500 kJ na kus.
Omyl č. 3: Balené zmrzliny jsou zdravější než točené
Na školních a jiných hromadných dětských akcích je točená nebo kopečková zmrzlina často zakazována. Dětem je ale dovoleno si koupit balenou zmrzlinu. Má to své odůvodnění? Ne! Podle hygieniků je prodávaná zmrzlina bezpečná.
Točená zmrzlina je považována za potravinu živočišného původu (má mléčný, tvarohový, nebo jogurtový základ), a proto je kontrolována Státní veterinární správou.
Z nutričního hlediska jsou rozhodně zdravější točené. I když se často nedá hovořit o mléčném tuku, při výrobě se používají aspoň sušené mléko či práškové směsi.
Všechny směsi mají podobné složení: sušené mléko, guarová guma, cukr, stabilizátor E 1450, dextróza, alginát sodný, kakaový prášek, emulgátor E471, guarová guma, mletý svatojánský chléb, umělá aromatická látka ethylvanilin.
Omyl č. 4: Rozmražování zmrzlině nevadí
O opakovaném rozmrazování a zmrazování svědčí výskyt námrazy na výrobcích uložených v mrazicích boxech na prodejnách. Takové zmrzliny byste neměli konzumovat - nejenže pravděpodobně už došlo ke změně vzhledu, barvy a chuti, ale hrozí i výskyt mikroorganismů.
Teplota při skladování by neměla být vyšší než –18˚ C. Proto bývají v mrazících boxů umístěn teploměr.
Omyl č. 5: Mléčná zmrzlina nemusí být z mléka
Pokud mražený krém neobsahuje mléko, tvaroh nebo smetanu, nesmí být v jeho názvu žádné slovo ve tvaru „mléčný", „smetanový", „tvarohový". Zákon je v tomto případě nekompromisní. Dále musí být uvedeno, o jaký druh krému jde - smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet atd.
Výrobci musejí uvést i použitou ochucující složku. Nejčastěji je uváděno, o jakou zmrzlinu (např. vanilkovou) a o jaký název druhu ovoce jde.
Mražený krém, který byl ochucen pouze látkou určenou k aromatizaci, se v názvu výrobku označuje slovy „s příchutí", s výjimkou vanilkového ochucení. Čokoládový mražený krém musí mít nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa, kakaový nejméně 1,5 % kakaa, suché skořápkové plody – nejméně 1,0 % těchto plodů nebo jejich past
U výrobku s alkoholickou složkou musí být tato složka v názvu výrobku uvedena, přičemž obsah alkoholu nesmí být vyšší než 3,0 % hmotnostní.
Omyl č. 6: Zmrzlina obsahuje jen umělá barviva a aromata
Ne všechny zmrzliny jsou uměle dobarvovány. Je tedy dobré číst pozorně informace na obalech. Tam sledujte hlavně dochucovací složky - tzv. přírodně identická aromata. Ty jsou vyráběna uměle a napodobují příslušné látky obsažené v čerstvém ovoci.
Jako ovocná složka se používá ovoce, ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek. Ten může být čerstvý nebo konzervovaný.
Ovocnou složku u mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet lze nahradit suchými skořápkovými plody nebo pastami ze suchých skořápkových plodů.
Minimum je však 10 procent ovocné složky u mraženého krému ovocného, 15 procent u mraženého krému sorbet z citrusového ovoce a dalšího ovoce nebo jejich směsí. Podíl suchých skořápkových plodů nebo past ze suchých skořápkových plodů u mraženého krému sorbet lze z technologických důvodů snížit maximálně na 5 % hmotnostních.
Omyl č. 7: Zmrzlina obsahuje zdraví škodlivá éčka
Emulgátory v potravinách zajišťují lepší barvu, vzhled, trvanlivost a chuť a velmi často slouží jako levnější náhražky za originální složky potravy. Některé škodí, jiné jsou nevinné a za jejich kódy se skrývají většinou vitaminy či našemu tělu vlastní a potřebné aminokyseliny (základní stavební složky bílkovin).
Ve zmrzlinách se užívají E 163 a E 162, což jsou skupiny přírodních barviv. E 410 je stabilizátor ve zmrzlinách a mléčných výrobcích, který však ve větším množství způsobuje zažívací problémy E 161b je žluté barvivo, které chrání před vznikem rakoviny plic a zlepšuje zrak. POZOR na E 621 (glutaman sodný), který může způsobit žaludeční nevolnost a alergie.
Související
Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová
Více než polovina vzorků zmrzlin v Praze nesplnila normy, byly v nich bakterie, zjistili hygienici
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je nepřijatelný a děsivý
před 2 hodinami
Izrael má v úmyslu rozšířit vojenskou operaci ve městě Rafah
před 3 hodinami
Západ smrt Raísího příliš nekomentuje. RB OSN držela minutu ticha
před 4 hodinami
Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě
před 5 hodinami
V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner
před 5 hodinami
Fiala nechápe návrh prokurátora ICC. Je to děsivé a nepřijatelné, vzkázal
před 6 hodinami
Chameneí vyhlásil pětidenní smutek za íránského prezidenta Raísího
před 6 hodinami
Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho
před 7 hodinami
Prokurátor ICC požádal o zatykače na Netanjahua a šéfa Hamásu
před 7 hodinami
Černý kašel v ČR: Situace se podle SZÚ ustálila. Hlášeno další úmrtí seniora
před 7 hodinami
Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr
před 8 hodinami
Stav Fica je po atentátu stabilizovaný. Komunikuje a zlepšuje se
před 8 hodinami
Policie eviduje další falešné vstupenky na hokejové MS. U O2 areny zadržela dva lidi
před 9 hodinami
Svět reaguje na smrt Raísího: Pákistán vyhlásil den smutku, kondoluje Rusko i Hamás
před 9 hodinami
Izrael popřel, že by se podílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího
před 10 hodinami
Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby
před 10 hodinami
Biden pracuje na trvalém míru, který by zahrnoval vytvoření palestinského státu
před 11 hodinami
Vrtulník s Raísím našel turecký dron. Rusko zapojilo do pátrání desítky specialistů
před 12 hodinami
Pád vrtulníku s Raísím sleduje celý svět. Řada zemí nabídla Íránu pomoc
před 12 hodinami
Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?
Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.
Zdroj: Libor Novák