7 největších omylů o zmrzlině. Dejte si pozor, co lížete

Praha - Myslíte si, že se zmrzlina vyrábí z mléka, smetany a ovoce? Omyl. Na českém trhu na zmrzlinu prakticky nenarazíte. Většinou jsou všude jen mražené krémy, což jsou směsi vody, cukru, tuku, sušeného mléka, aromat a barviv. Tady je 10 nejznámějších omylů o kvalitě zmrzliny.

Omyl č. 1: Obsahují mléčný tuk

Balené zmrzliny do kategorie mlékárenských výrobků patří jen ve výjimečných případech, kdy je v nich obsažen skutečně mléčný tuk. Jinak je většinou nahrazen levnějším rostlinným tukem. Používá se hlavně kokosový tuk, u kterého jde velmi dobře upravit teplotu tání. Zmrzliny se neroztékají tak rychle a drží lépe tvar.

Pro výrobce je to výhodnější, jelikož kokosový tuk je levnější než mléčný, pro zákazníka horší - kokosový tuk je škodlivější, než ten mléčný. Obsahuje totiž až 90 procent nezdravých nasycených mastných kyselin, zatímco tělu prospěšných nenasycených mastných kyselin jen dvě procenta.

Na druhou stranu počet tuku ve zmrzlině není vůbec podstatný. Pokud je zmrzlina bez čokoládové polevy, obsahuje 4–8 % tuku, s polevou maximálně 20 % tuku, ovocná vodová zmrzlina neobsahuje tuk žádný.

Omyl č. 2: Zmrzliny jsou plné cukru

Považujete zmrzlinu za jeden velký cukrový pamlsek? Kdeže, obsah cukru je ve zmrzlině pouze 20 procent. Dokonce i zmrzlina s velkým podílem čokolády obsahuje pouze 29 % cukru.

Nejde tedy o obrovskou kalorickou bombu, jak si mnozí myslí. Je to dáno nadýchanou konzistencí zmrzliny a relativně vysokým obsahem vody. I ty "nejtučnější" zmrzliny neobsahují více kalorií než polovina tabulky čokolády. Energetická hodnota by neměla převýšit 500 kJ na kus.

Omyl č. 3: Balené zmrzliny jsou zdravější než točené

Na školních a jiných hromadných dětských akcích je točená nebo kopečková zmrzlina často zakazována. Dětem je ale dovoleno si koupit balenou zmrzlinu. Má to své odůvodnění? Ne! Podle hygieniků je prodávaná zmrzlina bezpečná.

Točená zmrzlina je považována za potravinu živočišného původu (má mléčný, tvarohový, nebo jogurtový základ), a proto je kontrolována Státní veterinární správou.

Z nutričního hlediska jsou rozhodně zdravější točené. I když se často nedá hovořit o mléčném tuku, při výrobě se používají aspoň sušené mléko či práškové směsi.

Všechny směsi mají podobné složení: sušené mléko, guarová guma, cukr, stabilizátor E 1450, dextróza, alginát sodný, kakaový prášek, emulgátor E471, guarová guma, mletý svatojánský chléb, umělá aromatická látka ethylvanilin.

Omyl č. 4: Rozmražování zmrzlině nevadí

O opakovaném rozmrazování a zmrazování svědčí výskyt námrazy na výrobcích uložených v mrazicích boxech na prodejnách. Takové zmrzliny byste neměli konzumovat - nejenže pravděpodobně už došlo ke změně vzhledu, barvy a chuti, ale hrozí i výskyt mikroorganismů.

Teplota při skladování by neměla být vyšší než –18˚ C. Proto bývají v mrazících boxů umístěn teploměr.

Omyl č. 5: Mléčná zmrzlina nemusí být z mléka

Pokud mražený krém neobsahuje mléko, tvaroh nebo smetanu, nesmí být v jeho názvu žádné slovo ve tvaru „mléčný", „smetanový", „tvarohový". Zákon je v tomto případě nekompromisní. Dále musí být uvedeno, o jaký druh krému jde - smetanový, mléčný, s rostlinným tukem, vodový, ovocný, sorbet atd.

Výrobci musejí uvést i použitou ochucující složku. Nejčastěji je uváděno, o jakou zmrzlinu (např. vanilkovou) a o jaký název druhu ovoce jde.

Mražený krém, který byl ochucen pouze látkou určenou k aromatizaci, se v názvu výrobku označuje slovy „s příchutí", s výjimkou vanilkového ochucení. Čokoládový mražený krém musí mít nejméně 3,0 % hmotnostní kakaa, kakaový nejméně 1,5 % kakaa, suché skořápkové plody – nejméně 1,0 % těchto plodů nebo jejich past

U výrobku s alkoholickou složkou musí být tato složka v názvu výrobku uvedena, přičemž obsah alkoholu nesmí být vyšší než 3,0 % hmotnostní.

Omyl č. 6: Zmrzlina obsahuje jen umělá barviva a aromata

Ne všechny zmrzliny jsou uměle dobarvovány. Je tedy dobré číst pozorně informace na obalech. Tam sledujte hlavně dochucovací složky - tzv. přírodně identická aromata. Ty jsou vyráběna uměle a napodobují příslušné látky obsažené v čerstvém ovoci.

Jako ovocná složka se používá ovoce, ovocná dřeň, ovocná šťáva nebo jiný ovocný výrobek. Ten může být čerstvý nebo konzervovaný.

Ovocnou složku u mraženého krému ovocného a mraženého krému sorbet lze nahradit suchými skořápkovými plody nebo pastami ze suchých skořápkových plodů.

Minimum je však 10 procent ovocné složky u mraženého krému ovocného, 15 procent u mraženého krému sorbet z citrusového ovoce a dalšího ovoce nebo jejich směsí. Podíl suchých skořápkových plodů nebo past ze suchých skořápkových plodů u mraženého krému sorbet lze z technologických důvodů snížit maximálně na 5 % hmotnostních.

Omyl č. 7: Zmrzlina obsahuje zdraví škodlivá éčka

Emulgátory v potravinách zajišťují lepší barvu, vzhled, trvanlivost a chuť a velmi často slouží jako levnější náhražky za originální složky potravy. Některé škodí, jiné jsou nevinné a za jejich kódy se skrývají většinou vitaminy či našemu tělu vlastní a potřebné aminokyseliny (základní stavební složky bílkovin).

Ve zmrzlinách se užívají E 163 a E 162, což jsou skupiny přírodních barviv. E 410 je stabilizátor ve zmrzlinách a mléčných výrobcích, který však ve větším množství způsobuje zažívací problémy E 161b je žluté barvivo, které chrání před vznikem rakoviny plic a zlepšuje zrak. POZOR na E 621 (glutaman sodný), který může způsobit žaludeční nevolnost a alergie.

Související

Zmrzlina, ilustrační fotografie.

Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová

V horkých letních dnech si vydatně dopřáváme osvěžující zmrzlinu. Tuto ledovou pochoutku si oblíbili lidé již před 200 lety. Zmrzlina byla v minulosti poměrně drahou až luxusní záležitostí, kterou si mohly dovolit jen zámožné vrstvy společnosti. Mnohé šikovné hospodyňky v 19. století začaly vyrábět zmrzlinu samy doma, a to podle osvědčených receptů Magdaleny Dobromily Rettigové coby sváteční dezert v letním období.

Více souvisejících

zmrzlina potraviny jídlo

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Arktida

Jak zachránit počasí na Zemi? Po celém světě začaly zásadní experimenty

Britská vládní agentura ARIA (Advanced Research and Invention Agency) oznámila zahájení několika experimentů s geoengineeringem po celém světě – od Arktidy až po Velký bariérový útes. Cílem je otestovat různé způsoby, jak dočasně snížit globální teploty a získat klíčová vědecká data, která by mohla pomoci odvrátit blížící se klimatické zlomy.

včera

Polská armáda, ilustrační fotografie

Polsko se profiluje jako nová vojenská velmoc. Po Evropě chce zásadní změnu

Polsko se profiluje jako nový pilíř evropské obrany a po evropských spojencích požaduje, aby byli obranyschopní. V reakci na zhoršující se bezpečnostní prostředí masivně investuje do armády, navyšuje stavy profesionálních vojáků a udržuje robustní tankové vojsko. Díky těmto krokům se zařadilo mezi nejvýznamnější vojenské síly nejen v Evropě, ale i na globální scéně.

včera

včera

včera

včera

Indie, ilustrační foto

Indie: Celý národ je šťastný, že jsme se pomstili

Indický ministr pro zahraniční záležitosti Kirti Vardan Singh v reakci na nedávné raketové útoky na Pákistán prohlásil, že „celý národ je šťastný, že jsme se pomstili“. Podle něj Indie „důstojně odpověděla těm, kdo zabili nevinné lidi a zanechali po sobě ovdovělé ženy“, přičemž narážel na smrtící útok na turisty v Pahalgamu, ke kterému došlo minulý měsíc.

včera

včera

včera

Indická armáda, ilustrační fotografie.

Indie, nebo Pákistán? Velké srovnání vojenských kapacit. Převaha ale nemusí být rozhodující

Na první pohled by se mohlo zdát, že Indie má v ozbrojeném střetu s Pákistánem jednoznačnou převahu, ať už z hlediska velikosti armády, ekonomiky, nebo technologií. Tento dojem je však klamavý. Obě země totiž disponují téměř totožným počtem jaderných hlavic, které, a to je podstatné, budovaly primárně jako protiváhu tomu druhému. Nepřátelství mezi dvěma jadernými státy v jedné z nejhustěji zalidněných oblastí světa je mimořádně riskantní a zdaleka nepřináší ohrožení pouze pro jižní Asii.

včera

včera

včera

Vatikán, ilustrační foto

Kdo nahradí Františka? Favorité na papeže už nejsou jen z Evropy

Dnes se v Sixtinské kapli ve Vatikánu sejdou kardinálové, aby zahájili konkláve, tajnou volbu nového papeže. Mezi favority hlasování, které může zásadně ovlivnit směřování katolické církve na desítky let dopředu, nefigurují pouze Evropané, ale také kandidáti z USA, Ghany, Konga či Filipín.

včera

včera

Friedrich Merz (CDU)

Merz začíná extrémně oslaben. Na vině jsou i koaliční partneři, zaplatí za to celé Německo

Nový německý kancléř Friedrich Merz vstupuje do úřadu s podlomeným mandátem. Už samotná skutečnost, že musel být zvolen až na druhý pokus kvůli vzpouře vlastních koaličních poslanců, je signálem hluboké nestability. Znamená to jediné: Merz nemusí mít sílu prosadit zásadní body svého programu. Pro Evropu, která od Berlína očekává jasné vedení v době geopolitické nejistoty, je to varovný signál.

včera

včera

včera

včera

Policie zasahuje na škole v Berouně. Jde o reakci na výhrůžky střelbou

Policie vyjížděla ve středu dopoledne do jedné ze škol ve středočeském Berouně. Důvodem byly výhrůžky střelbou. Vedení ústavu se o nich dozvědělo z komunikace mezi dvěma žákyněmi. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy