Fígl řetězců s masem napuštěným vodou a solí skončil. Lidé ho přestali kupovat

Praha - Jeden z fíglů, jak vydělat víc peněz na neznalosti zákazníka, vymizel z českých potravinových řetězců. Křehčené maso, tedy maso napuštěné vodou, už tam nenajdete.

Znáte to, jak má člověk chuť na usmažený plátek masa, koupí si ho tedy v obchodě, nakrájí a hodí na pánev. Pak ale jen sleduje, jak se z masa začíná dostávat ohromné množství vody a když kousek ochutná, pozná jen sůl? Tak tomu je, alespoň prozatím, konec. Server idnes.cz si totiž všiml, že české řetězce stáhly z prodeje křehčené maso.

Křehčené maso vlastně masem není. Respektive ne čistým masem. "Křehčené maso je termín pro výrobek z masa, které je v rámci zpracování napuštěno vodou se solí a polyfosfáty (např. E 452) ," píše se například na internetové encyklopedii Wikipedia. Hmotnost masa tak může být přidáním směsi vody a soli nastavena až o víc jak 20%.

Na první pohled se zdálo, že se jedná o výhodnou koupi. Když si ale zákazník spočítal cenu čistého masa bez přidané vody, zjistil, že ho řetězce většinou obelhaly. Křehčené maso bylo totiž ve výsledku dražší, než pořádný kus čistého masa. Chuťově navíc sůl přebila vše ostatní. Po vlně negativních reakci od odborné veřejnosti řetězce postupně výrobek stáhly. Silnými kritiky tohoto výrobku jsou například Zdeněk Pohlreich nebo Roman Vaněk.

"Důvěra spotřebitelů v tyto masné výrobky s obsahem vody zhruba od druhého čtvrtletí letošního roku postupně klesala. Křehčeného masa se v daném čtvrtletí prodalo téměř o dvě třetiny méně než ve čtvrtletí předcházejícím," řekla pro idnes.cz mluvčí spoelčnosti Ahold Judita Urbánková.

Stejně jako Ahold, který provozuje supermarkety Albert, se zachovaly i ostatní potravinové řetězce prodávající křehčené maso. Jedná se o malé vítězství těch, kteří bojují za lepší stravování v českých domácnostech.

Související

Ministerstvo zemědělství

Inspekce oznámila výsledky kontrol u obilí a masa z Ukrajiny

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to dnes řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) spolu s řediteli Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), Státní veterinární správy (SVS) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Více souvisejících

Maso Obchody ahold

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 53 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Češi začnou nejvíce umírat na rakovinu, varují lékaři. Onemocní jí polovina lidí

Podle onkologů bude rakovina v roce 2030 nejčastější příčinou úmrtí v České republice. V současnosti vedou onemocnění srdce, ale nádory již nyní způsobují přibližně 28.000 úmrtí ročně, což představuje čtvrtinu všech úmrtí.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy