Alkohol v práci: Co přesně říká zákoník práce? Budete se divit

Praha - Českou republiku sužovala tropická vedra, která lákala k tomu, abychom je strávili někde u vody a to nejlépe s vychlazeným pivem nebo dobrým drinkem. Co se však stane, když si dáte pivo v práci a přistihne váš šéf?

Smůlu mají ti z nás, kteří musí trávit letní dny v práci. Šťastnější si užívají klimatizace, ale tam, kde panuje vedro, často člověka napadne, že by si dal vychlazené pivo. To však podle zákoníku práce může vést k okamžité výpovědi.

Alkoholickým nápojem se rozumí pivo, víno a lihoviny a vlastně jakýkoliv nápoj, pokud obsahuje více než 0,5 objemového procenta alkoholu.

Na pivo na pracovní cestě zapomeňte

Zákaz požívat alkoholické nápoje je v zákoníku práce vymezen časově i místně. Zaměstnanec má zákaz požívat alkoholické nápoje například i na pracovní cestě.

Lidé by také měli zapomenout na to, že si dají v kanceláři pivo po pracovní době. Právě toto ustanovení si řada zaměstnanců, a to i vedoucích, nesprávně vykládá a domnívá se, že po pracovní době lze na pracovišti například oslavovat. „Požívání alkoholických nápojů na různých oslavách, které se konají na pracovištích, a to i po pracovní době, je ovšem v rozporu se zákoníkem práce a jedná se o závažné porušování povinností se všemi možnými důsledky," říká zákoník.

Existují práce, kde se napít můžete

Dát si alkoholický nápoj mohou lidé, kteří pracují v nepříznivých mikroklimatických podmínkách, pokud požívají pivo se sníženým obsahem alkoholu. Takové podmínky jsou např. v hutích, sklárnách, slévárnách. Pivem se sníženým obsahem alkoholu je pivo s obsahem alkoholu nejvýše 1,2 objemových procent (1,0 hmotnostního procenta). Pozor, také na těchto pracovištích však platí zákaz požívat alkoholické nápoje v jiných případech, např. při různých oslavách a podobně.

Zákaz se dále nevztahuje na "zaměstnance, u nichž požívání těchto nápojů je součástí plnění pracovních úkolů". Jedná se např. o degustátory, tj. ochutnávače při výrobě alkoholických nápojů.

Zákaz se konečně nevztahuje na zaměstnance, u nichž je požívání alkoholických nápojů obvykle spojeno s plněním pracovních úkolů. „Jedná se např. o přípitek při uzavření obchodní smlouvy, při účasti na slavnostních recepcích s obchodními partnery, při přijetí zahraniční delegace atd. Opět se však nemůže jednat o požívání alkoholických nápojů ve větší míře nebo například při oslavě životního výročí spolupracovníka. Požívání alkoholu není dovoleno ani na pracovní cestě," varuje zákoník.

A teď pořádně foukat

Zaměstnavatel má právo podrobit svého pracovníka dechové zkoušce, například pomocí detekčních trubiček. Pokud někdo opakovaně odmítne takovou zkoušku podstoupit, může to být důvod pro rozvázání pracovní smlouvy, uvádí zákoník práce.

Pokud zaměstnanec má vážné důvody, které mu brání podrobit se dechové zkoušce, může zaměstnavatel požadovat, aby se podrobil lékařskému vyšetření, zda není pod vlivem alkoholu. Vyšetření krve nebo moči nemůže provádět zaměstnavatel sám.

Pokud zaměstnanci brání vážné důvody v dechové zkoušce a odmítne rovněž lékařské vyšetření krve nebo moči, nemůže ho zaměstnavatel nějakým způsobem postihnout, protože nebylo prokázáno porušení.

Zaměstnanec se však nemůže spoléhat, že by mu tato taktika dlouhodobě vycházela. Současně se zde ale uplatňuje jiný zákon (č. 379/2000 Sb.), který říká: "Odmítne-li se osoba uvedená podrobit zkoušce, hledí se na ni, jako by byla pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky." Věc by tedy v případě sporu musela být zřejmě finálně řešena u soudu."

Související

Více souvisejících

Alkohol zaměstnavatelé zákoník práce

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy