Znáte zákony? Čtěte, kdy je v práci kontrola na alkohol neplatná

Praha - Pivo k obědu či víkendový večírek s několika cigaretami marihuany se může člověku hodně nevyplatit. Alkohol a drogy v zaměstnání jsou totiž hrubým porušením pracovní kázně, kdy následuje v lepším případě finanční postih, v horším okamžitý vyhazov. Zaměstnavatelé mají totiž právo nechat svého pracovníka kdykoliv, i opakovaně, během pracovní doby či před nástupem do práce zkontrolovat.

Samotné testování musí splnit určité podmínky, jinak ho má zaměstnanec právo odmítnout, případně se nesmí k závěrům z neodborného testu přihlížet.

Pokud má na člověka nějaký kolega „pifku" a chce se mu pomstít tím, že za ním přijde s alkoholtesterem, přičemž by výsledky dal nadřízenému, takovou zkoušku může dotyčný bez následků odmítnout.

Ten, kdo má právo nařídit a provádět kontroly a případně sankce, se většinou řeší v pracovním řádu nebo ve směrnici. V ní je jasně stanoveno, kdo má právo zaměstnance kontrolovat. Může to být buď jmenovitý seznam, ten se ovšem musí průběžně aktualizovat podle toho, zda dotyční ve firmě pracují, nebo se to řeší seznamem funkcí.

Pokyn k testu na alkohol a omamné látky může dát pouze vedoucí. Test potom vykonává ten, kdo je k tomu určen v pracovním řádu nebo směrnici.

Pokud jsou tyto podmínky splněné, potom se musí zaměstnanec takému testu podrobit. Většinou se provádí orientační dechová zkouška a při pozitivním nálezu i vyšetření krve.

Pokud zaměstnanec odmítne test a nemá k tomu vážné důvody, zaměstnavatel má právo požadovat, aby se podrobil lékařskému vyšetření krve nebo moči. Jestliže i tuto formu zaměstnanec odmítne, nahlíží se na něj jako by byl pod vlivem a nastupují sankce.

Trest za alkohol nebo zbytky omamných látek po marihuaně mohou přijít zaměstnance hodně draho. V lepším případě dostane finanční trest v podobě odebrání pohyblivé složky platu či odměn. Většinou se ale firmy s takovým hříšníkem ihned rozloučí. Pozor, po takovém vyhazovu ztrácí zaměstnanec nárok na podporu v nezaměstnanosti, takže zůstává bez peněz.

Kde se nesmí pít

Zákaz pití alkoholu platí kromě přestávek na oddech a jídlo i během oběda v restauraci, ačkoliv se v tu dobu nenacházíte na pracovišti a přestávka na jídlo se nezapočítává do pracovní doby. Zákaz platí i pro dobu pracovní cesty.

Pozor na večírky

Pokud se chystáte na oslavu, nebo jste se zapomněli v restauraci s kamarády a druhý den nastupujete na ranní směnu, pečlivě si rozmyslete, co a jaké množství alkoholu vypijete. Průměrně totiž u půllitru „desítky" trvá vymizení alkoholu z organismu u muže dvě a čtvrt hodiny, ženám pak tři a tři čtvrtě hodiny, u „dvanáctky" ještě o necelých 45 minut déle. V kombinaci s panáky je to ještě horší. Pokud k tomu vykouříte jointa, je na malér zaděláno, protože látky z marihuany se z těla dostávají ještě déle, některé weby tvrdí, že látky jsou odhalitelné i po měsíci a půl.

Související

Marian Jurečka

Jurečka odmítl senátní snahy upravit zákoník práce, obává se sankcí EU

Kvůli sankcím ze strany EU nemůže Česko nyní, jak uvedl ministr práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, přistoupit na rozvolnění podmínek pro práci na dohody, což je navrhováno v nové verzi zákoníku práce některými senátory. Dnes to ministr uvedl v Senátu, když hájil novelu ve verzi, která byla projednána se zaměstnavateli i odbory. Odmítl také návrh na odklad změn až na začátek příštího roku.
Poslanecká sněmovna

Pět týdnů dovolené? Návrh KSČM bude zřejmě zamítnut

Do závěrečného kola se ve Sněmovně dostal návrh KSČM na prodloužení zákonné dovolené pro zaměstnance o týden nejméně na pět týdnů. Předloze hrozí v souvislosti s dřívějšími postoji sociálního a hospodářského výboru zamítnutí. V dnešním druhém čtení poslanci žádné úpravy nenavrhli. Dolní komora by mohla hlasovat o novele zákoníku práce ještě na nynější schůzi.

Více souvisejících

zákoník práce Alkohol

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy